For mange er inngangsnivået på Football Manager 2016 litt i høyeste laget. Her er siste del av guiden som hjelper deg med å komme i gang.
OBS! Denne guiden er på ingen måte en fasit, og inneholder kun forfatters egne tanker, vurderinger og antagelser om hvordan spillet fungerer. Den kan derfor inneholde små feil og misforståelser som følger av dette. Undertegnede har likevel spilt samtlige Football Manager-spill (tidligere Championship Manager) siden 1993, så forhåpentligvis vil guiden kunne være til hjelp for nye(re) spillere. Spillhistorie.no tar intet ansvar for nedrykk, oppsigelser eller andre traumatiske manager-opplevelser som følger av denne guiden.
I del 1 så vi på hva man bør tenke gjennom når man skal starte opp spillet, samt de første gjøremålene etter at man har valgt klubb. I del 2 gikk vi blant annet gjennom taktikkoppsett – både formasjon, spillestil, laginstruksjoner og spillerinstruksjoner. Denne tredje og siste delen fokuserer mest på lagoppsettet, speiding, spillerkjøp, samt tilpassing av brukergrensesnittet for en enklere hverdag.
Møte med pressen
Så er det endelig tid for å møte pressen. Det vil si, «endelig». Jeg hater pressekonferanser. Hvert år skryter utviklerne at de har gjort de større, bedre, mer omfattende…. og hvert år føles det ut som å nappe ut barten hår for hår. Smertefullt. For meg føles det bare som et enormt tidsfordriv. Jeg tar imidlertid alltid pressekonferansene selv i begynnelsen, og så overlater jeg de etterhvert til assistenten når jeg blir lei.
Pressekonferanser er sikkert gøy for de som vil ha den innlevelsen, men etterhvert som man har spilt noen sesonger så vet man hva som kommer, og hvordan man bør svare. Joda, det er jo litt «rollespill». Noen ganger er det fristende å spille en komplett drittsekk, andre ganger kan man være den rolige, gjennomtenkte manageren som veier ordene med omhu. Uansett spiller det fint liten rolle i det lange løp. Det er minimalt disse påvirker spillet – i positiv retning i alle fall. I verste fall kan det føre til en del negative konsekvenser som dårlig lagmoral, spilleropprør, sinna fans, ja – til og med sparken.
Hvordan en nybegynner bør håndtere dette? Vel – som nevnt: I starten – og for innlevelsens skyld – kan det godt være en god idé å prøve seg. Så kan man heller la assistenten overta på sikt. Det er nemlig to måter å gjøre det på. Før hver pressekonferanse er det en mulighet til å sende assistenten. Det andre alternativet er å sette han opp til å ta alle sammen (som nevnt i starten av denne guiden).
Lagoppsett og spilleroversikt
Tranmere hadde ingen assistent-manager da jeg startet spillet – så en av de tingene jeg gjorde var å skaffe meg dette, samt litt flere speidere. Jeg gikk derfor videre noen dager frem i tid på dette tidspunktet, til disse er var plass, før jeg begynte å sette opp laget og å lete etter spillere.
Kosmetiske endringer
Jeg gjør for øvrig alltid en del kosmetiske småendringer. For eksempel foretrekker jeg å bruke litt flere farger når spillerattributtene presenteres. Rød for dårlig (1-5), hvit for middels (6-10), grønn for gode (11-15) og oransje (!) for glimrende (16-20). Dette kan man forandre helt som man vil på innstillinger -> brukergrensesnitt -> farger i spillets utseenede.
Ellers setter jeg alltid valutaen i spillet til Euro, samt spillerlønningene til å vises som månedslønn i stedet for ukelønn. Sistnevnte fordi alle andre oversikter vises fra måned til måned, så jeg føler det er lettere å holde styr på økonomien på denne måten.
Utover dette endrer jeg gjerne formatet på oddsberegning til den norske stilen (for eksempel 1.75 i odds), og andre lignende regionale innstillinger.
Tilpasse lagoversikten
Lagoversikten kan tilpasses slik man ønsker. Om man høyreklikker på oversiktskolonnen i toppen, får man mulighet til å fjerne eller legge til biter med informasjon. Jeg har noen små ting jeg alltid legger til, og disse er:
- Når kontrakten løper ut
- Verdi på spillere
- Målgivende pasninger (kamper, mål og børs er jo der fra før – så hvorfor målgivende ikke er inkludert i standardoversikten er meg en gåte)
- Alder
- Assistent-managerens vurdering: Ferdigheter
- Assistent-managerens vurdering: Potensial
Særlig de to siste punktene bruker jeg aktivt, men ikke ukritisk. Kvaliteten på vurderingene er selvsagt i samsvar med hvor god assistent man har. Men det gir en god pekepinn på hvor gode spillerne er i forhold til de andre på laget, samt hvilket potensial de har.
Sette opp laget
Her anbefaler jeg at man går inn på taktikkoversikten igjen. Der kan man gå inn på hver enkelt posisjon, og se hvilke spillere som assistenten mener er best, både totalt (stjernerangeringen) og hvor godt spilleren passer inn i den rollen som er valgt.
På denne skjermen er det veldig enkelt å finne ut av hvilke spillere og spillertyper som mangler. Har man nok alternativer til rådighet dersom (når!) det dukker opp skader?
I mitt tilfelle fant jeg fort ut at jeg trenger både en midtspiss, en venstrebeint innoverspiss, og en høyreback. De to sistnevnte bør være gode nok for å gå rett inn på laget, mens førstnevnte kun trenger å være en reserve.
Speide etter spillere
Når man ansetter en ny speider, får man stort sett opp tre anbefalte spillere fra hans eksisterende portefølje. Det kan være verdt å ta en nærmere titt på disse, samt å klikke seg inn på de andre spillerne han kjenner til. Når man starter litt lengre nede i divisjonene, og kanskje ikke får lov av styret til å speide utenlands (på grunn av høye kostnader), kan det å ansette en utlending være en god måte å utvide oversikten sin på. For eksempel slik at man får tips om norske spillere.
Speideroppdrag
I denne karrieren med Tranmere fikk jeg kun lov til å speide innenfor Storbritannia og Irland. Jeg velger derfor å ha sette opp étt oppdrag for førstelagsspillere i denne regionen, og étt oppdrag for unge talenter. I tillegg er det som standard satt opp et oppdrag for å speide den neste motstanderen.
Deretter setter jeg gjerne opp noen flere oppdrag som er litt mer målrettede. Gjerne for spillere jeg ikke nødvendigvis trenger akkurat nå, men som oppfyller visse kriterier jeg setter – eksempelvis arbeidsmoral, målbevissthet, lagarbeid og utholdenhet.
Manuelle søk
Utover dette kan man velge å gjøre manuelle søk selv. Her søker man rett og slett bare på hvilke attributter man ønsker, og hvor god en spiller må være innenfor disse, eventuelt et utvalg – for eksempel ni av ti. Det er også mulighet for å velge en spesiell rolle, i mitt eksempel en dyptliggende spiss, og så får man automatisk opp et forslag på hvilke egenskaper som er viktig.
Det eneste man bør være klar over her er at verdiene som standard blir satt til å minst være 15, noe som er svært høyt – særlig i lave divisjoner. Det vil naturlig nok føre til at man ikke finner så veldig mange spillere. Heldigvis kan man enten sette opp en annen verdi her før man lagrer søket, eller man kan bruke pluss- og minustegnene på oversikten senere for å øke eller redusere kravene.
Når man har fått opp et greit utvalg av spillere, bør man alltid sette en speider til å ta en nærmere titt. Det er dumt å kjøpe en tilsynelatende god spiller som har store skadeproblemer, eller en spiller som overhodet ikke passer inn med resten av laget. Oversiktsskjermen fra speiderne er veldig god, og det er raskt gjort å danne seg et overblikk.
Kjøp av spillere
Når man så har fått akseptert et bud på en spiller, kommer man til kontraktsforhandlingene. Her er det lett å trå feil. Både spillere og agenter har sine personligheter. Noen lar deg forhandle til nærmest evig tid, andre har svært liten tålmodighet – og kommer gjerne også med hårreisende krav.
Man bør dog aldri finne på å godta de første kravene til spilleren, med mindre han er ettertraktet av andre klubber. Dog kan man gjerne ha litt is i magen, og forhandle fram en nøktern kontrakt. Om man så ser at andre klubber byr, kan man gå inn og tilby en bedre kontrakt i etterkant.
Jeg skal ikke gå for dypt inn i kontraktsforhandlinger, men jeg har noen små punkter som jeg alltid tenker gjennom:
- Opsjon for klubben om kontraktforlengelse – man kjøper kanskje spillere man er litt usikre på, særlig gjelder dette unge talenter. Da er det lurt å heller redusere kontraktslengden litt, og så legge inn en opsjon på forlengelse.
- Årlig lønnsøkning – dette er i mine øyne den største fallgruven for økonomien til en klubb. De fleste spillere ønsker nemlig at lønnen skal stige jevnt og trutt. Ettersom det ikke er inflasjon med i spillets økonomi, vil lønnsutgiftene peke oppover, uten at inntektene øker (unntatt av sportslige årsaker selvsagt). Det er dårlig business, og vanskelig å planlegge. Kanskje lever man på kanten av budsjettet det ene året, og så stiger plutselig alle lønningene med 10% i snitt slik at man blir nødt til å kvitte seg med spillere.
- Lønnsøkning ved opprykk – ok, ikke like ille som årlig lønnsøkning. Ved opprykk får man tross alt gjerne mer inntekter, men pass på – hvis for mange spillere får økte spillerlønninger kan det fjerne muligheten til å skaffe nye spillere som kan være nødvendig for at klubben ikke skal rykke rett ned igjen.
- Matche best betalte spiller – denne er noe ordentlig dritt. Rett og slett. Heldigvis er det sjeldent man får dette kravet i lavere divisjoner, men likevel. Som navnet tilsier så sørger denne klausulen for at spilleren alltid vil være den best betalte i klubben. Jo flere med denne klausulen, jo dyrere blir det. Har man fire-fem spillere med en slik klausul når man smeller til med stortromma på en superstjerne, så er det kort vei til konkurs.
- Videresalgsklausul – dette er en fin liten sak som gjør at spillerne kan akseptere langt lavere lønninger enn de i utgangspunktet ville gjort. Ved å tilby mellom 5-50% av en eventuell fremtidig salgssum til spilleren, kan man redusere den faste lønnskostnaden ganske kraftig. Men merk: Dersom det er snakk om en spiller som kjøpes med hensikt på videresalg, er det kanskje ikke så lurt at denne er for høy.
Har man ikke nok ledig budsjett til enten overgangssum eller lønninger, kan man enten be styret om mer penger (lite trolig å få til i starten), eller man kan flytte penger mellom budsjettene. Pass på her, for om man flytter hele overgangsbudsjettet til lønninger, er det tross alt snakk om at man binder seg til høyere utgifter over tid, som deretter fører til lavere overgangsbudsjett neste sesong igjen.
Noen siste ord…
Tiden videre mot første seriekamp bruker jeg stort sett til å lete etter nye spillere. Det er alltid lurt å ha minst fem-seks vennskapskamper i denne perioden, slik at laget får våknet etter sommeren. Som nevnt tidligere bruker jeg sjeldent å se på kampene selv, men det hender jeg går inn og ser bak resultatene for å notere meg spillere som har utmerket seg – både med positivt og negativt fortegn.
Men, nå er det på tide å avslutte denne guiden. Den var i utgangspunktet bare ment som noen korte og konkrete tips, men endte opp med å bli svært lang. I tillegg dekker den jo kun det jeg normalt gjør i løpet av de første dagene av spillet. Likevel føler jeg at det er disse dagene som er verst å komme seg gjennom. Det er for meg den kjedelige biten. Når første kamp blåses i gang, da er jeg klar.
Om du har noen kommentarer, spørsmål eller forslag til guiden – legg gjerne igjen en beskjed i kommentarfeltet.
Disclaimer: Undertegnede er Rosenborg-supporter og Liverpool… eh – sympatisør. Det kan ha påvirket enkelte kommentarer i guiden.