Lager nytt spill for den norske datamaskinen Tiki-100

Husker du Tiki-100? Nå får den norske plattformen et nytt spill, fra hobbyutvikleren Frode van der Meeren.

På åttitallet fantes det en bråte ulike datamaskinplattformer, og en av dem var norsk. Den het Tiki-100, og debuterte i 1984. Maskinen var hovedsakelig ment for skolemarkedet, og sjansene er ikke helt små for at du har vært borti en slik maskin om du gikk på grunnskolen på midten av åttitallet.

Menyskjermen.
Menyskjermen.

Det finnes ikke noe veldig stort miljø rundt Tiki-100 i dag, slik det for eksempel gjør rundt de gamle konsollplattformene eller datamaskinen Commodore 64. Men en av dem som pusler med systemet er Frode van der Meeren, som nå jobber med et spill han kaller Tempelfall.

Klone av et nettspill

Tempelfall er en klone av arkadespillet Falldown (obs: lyd!), og går i korte trekk ut på å guide en fallende ball nedover en bane med hindringer. Spillet utvikles i Z80 Assembler, for å få maksimal hastighet ut av den beskjedne maskinvaren. Det som gjenstår å lage er toppliste og musikk, og van der Meeren vurderer også å legge inn ulike vanskelighetsgrader.

Vi spurte Frode van der Meeren hva som er drivkraften bak utvikling på Tiki-100 i 2015:

Alle spill må ha en bakgrunnshistorie.
Alle spill må ha en bakgrunnshistorie.

– Jeg har faktisk ingen nostalgi [til plattformen], men har vært aktiv i retrocomputer-miljøer lenge. Kom over Tiki-100 for noen år siden, tenkte det var litt kult at det fantes en helnorsk personlig datamaskin fra 80-tallet. Etter at jeg gjorde litt research ble jeg litt sjokkert at det ikke fantes mer programmvare for den. Jeg mener, den har 64K RAM, 256 mulige farger, samme lydbrikke som Speccy og Amstrad CPC, og ikke minst et CP/M kompatibelt operativsystem.

Når spillet er ferdigutviklet kan det heldigvis kjøres uten at man har tilgang på den originale maskinvaren. Det finnes to Tiki-100-emulatorer man kan bruke. Den ene er norsk, og laget av Asbjørn Djupdal. Den andre er en emulator for flere systemer, ved navn MESS. Ifølge van der Meeren er det Djupdals emulator som er lettest å komme i gang med, men denne støtter dessverre ikke lyd.

Om du har lyst til å finne ut mer om plattformen, kan du besøke Asbjørn Djupdals nettsted. Og skulle du ønske å utvikle for den selv, kan du stikke innom den nyopprettede Facebook-gruppen Tiki-100 Verkstedet.

Lisensinfo for bildet av datamaskinen: Frode M, CC BY-SA 3.0.

En kommentar om “Lager nytt spill for den norske datamaskinen Tiki-100”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.