Klassisk spillmusikk: Pinball Fantasies

Oppfølgeren til Pinball Dreams hadde også mye kul musikk.

I forrige uke tok jeg en liten titt på musikken i Digital Illusions’ første spill, Pinball Dreams. Spillet leverte et stort og variert lydspor, med en heftig tittelmelodi og massevis av låter for selve spillingen. Pinball Dreams kom ut i starten av 1992, og allerede samme år, fulgte den svenske utvikleren opp med et nytt flipperspill.

En bit av Speed Devils-brettet.
En bit av Speed Devils-brettet, her fra AGA-versjonen på Amiga.

Oppfølgeren het Pinball Fantasies, og hadde også en solid porsjon god spillmusikk laget av Olof Gustafsson. Vi er fortsatt før CD-musikkens tidsalder, og MP3-formatet var fortsatt ikke oppfunnet (og langt mindre praktisk med datidens prosessorkraft), så alt dette er tracker-musikk satt sammen av en kombinasjon av elektroniske lyder og samples.

Intens tittelmelodi

I likhet med Pinball Dreams, startet Pinball Illusions med en lang melodi som startet ganske rolig, men som ble temmelig intens før det hele var over flere minutter senere. Underveis får vi flere minneverdige partier som, for oss som spilte dette spillet i ungdommen, har en tendens til å dukke opp på hjernen både i tide og utide.

I denne videoen får du høre intromusikken, samt den alternative tittelmelodien som ble spilt når man gikk tilbake til hovedmenyen etter å ha prøvd et brett):

Fire brett, fire sett med låter

I likhet med originalen, er det fire ulike flipperspill i Pinball Fantasies. De fleste som spilte det hadde nok sine favoritter, og for min egen del forandret disse seg i løpet av årene, slik at brett jeg rett og slett ikke kunne fordra i starten endte opp som de største favorittene senere.

Party Land var det første brettet, og her er vi i en verden preget av klovner og tivoli. Her er musikken fra dette brettet, med ventemusikken først, den vanlige bakgrunnsmusikken etterpå, og så diverse småtemaer etterpå. Ikke akkurat den typen musikk jeg ville funnet frem på Spotify, dette her, men bakgrunnsmelodien er skremmende vanedannende.

(hva i alle dager sier den stemmen helt på slutten?)

Det neste brettet er fartsfylte Speed Devils. Ventemelodien kommer først, og sånn utenom de obligatoriske motorlydene, er den nok ikke helt som forventet. Bakgrunnsmusikken, som følger etter, har imidlertid akkurat det rockepreget man skulle tro på forhånd. Flere av de andre smålåtene som følger etter er også ganske stilige:

Det neste brettet heter Billon Dollar Game Show, og her er musikken litt mer lavmælt. Fortsatt ganske vanedannende, riktignok. Dette endte opp som et av favorittbrettene mine:

Sist ut er en annen favoritt. Stones ‘n’ Bones er Fantasies’ svar på Nightmare fra originalen, og i likhet med låtene fra det brettet er det noe som gjør at disse melodiene sniker seg inn i hodet mitt merkelig ofte. Det hender faktisk titt og stadig at jeg våkner om morgenen med noe av dette på hjernen (mon tro hva jeg har drømt?):

Oppfølger i 1995

Det tredje og siste flipperspillet Digital Illusions lagde var Pinball Illusions (ja, det ble mye illusjoner her). Det har muligens et mer profesjonelt lydspor enn de to første spillene i serien, men jeg syntes ikke det er like minneverdig. Derfor kommer jeg ikke til å lage noen egen artikkel om det (om du er uenig i min vurdering, og har lyst til å lage en gjesteartikkel, er det bare å ta kontakt).

Men! Tittelsporet til Pinball Illusions er faktisk ganske heftig. Olof Gustafsson har tatt nok et musikalsk sjangerhopp, til noe langt mer elektronisk og hardtslående, og resultatet får du her (sammen med en introsekvens som indikerer at det hadde skjedd veldig mye i de få årene som var gått mellom originalspillene og Illusions):

I årene som fulgte var Digital Illusions innom en rekke sjangere (og lagde også et nytt flipperspill i form av True Pinball, riktignok med brettene fra Illusions), men det var bilspill de ble mest kjent for – med titler som Motorhead, Swedish Touring Car Championship og Rallisport Challenge. I 2002 kom et lite spill som het Battlefield 1942, og … vel, resten av historien kjenner du sikkert.

Apropos Digital Illusions’ lange historie – det kansellerte nittitallsspillet Hardcore ligger faktisk an til å få en lansering i år.

Oppdatering 17. sept 2021: Faren med å lage artikler rundt YouTube-videoer er at de av ulike grunner kan bli tatt ned. Jeg oppdaget det i dag, og har erstattet videoene fra de individuelle brettene med et annet sett.

4 kommentarer om “Klassisk spillmusikk: Pinball Fantasies”

  1. Tidenes beste pinball-spill! Hadde også den beste musikken i serien. DOS-versjonen såklart. :P Mer oomph i den enn Amiga-versjonen, selv om Amiga kanskje har litt bedre lydkvalitet.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.