Kjappe inntrykk: Old Man’s Journey

Et kort, men godt kunstspill.

Jeg skaffet meg nylig Xbox Game Pass for PC, og et av spillene jeg bestemte meg for å sjekke ut der, var Broken Rules’ Old Man’s Journey. Dette spillet hadde jeg hørt var en liten perle, men jeg visste omtrent ingenting om det da jeg lastet det ned. Men livet kom i veien, og jeg kom ikke så langt som å spille det. Så oppdaget jeg at spillet skulle forsvinne fra Xbox Game Pass i starten av juni, og fant ut at det var på tide å sette seg ned med det. Jeg ante ikke hvor lenge det ville ta å fullføre spillet, så jeg slo til på tilbudet på 26 kroner for herligheten. Det hadde jeg nok ikke trengt, for et par timer senere var jeg ferdig med spillet!

Et eksempel på gameplay. Du må heve og senke deler av terrenget for å komme videre.

Men jeg angrer ikke. Spill trenger ikke være lange for min del, om de gir meg noe av verdi. Et godt eksempel på det er One Eyed Kutkh som jeg skrev om for rett over et år siden her på Spillhistorie. Old Man’s Journey var rett og slett så bra at jeg kan helhjertet anbefale det, især om du liker spill som oser kunst og atmosfære. Det er ikke perfekt, men en god opplevelse like fullt.

Premisset

I Old Man’s Journey spiller du som en gammel mann som får et brev i posten, og umiddelbart legger ut på en lang reise. Underveis må du legge til rette for at reisen fullføres ved å løse relativt enkle gåter – jeg satte meg bare fast to ganger på noen steder der utviklerne nok burde gjort noen justeringer i presentasjonen. Det er ikke nødvendig at du er et geni dog, her er fokuset mer på det som formidles enn på å gi deg noe å bryne deg på intellektuelt.

Gåtene består i at du må manipulere terrenget; for at den gamle mannen skal klare å komme seg til destinasjonen må du heve eller senke de ulike bestanddelene slik at han kan hoppe eller gå mellom dem.

Atmosfæren

Et eksempel på et minne som den gamle mannen har underveis på reisen sin.

Der spillet skinner er likevel i den herlige atmosfæren som gjennomsyrer det. Ikke én gang blir et ord sagt, alt formidles via mimikk og ikke minst minner, i form av mellomsekvenser hvor den gamle mannen tenker tilbake på det livet bar med seg. Jeg skal og kan ikke si mye om historien, for den må oppleves og er tross alt en stor bestanddel av opplevelsen. Historien er ikke egnet for gjenspilling, så her bør du oppleve det ferskt.

Det jeg kan si, er at historien rører på følelsesstrenger og at selv om jeg mistenkte sterkt hvor det bar hen, var jeg ikke helt korrekt i min forutanelse. Og spillets slutt ga meg et skikkelig «gut punch». Kort fortalt handler spillet om gleder, skuffelser, valg man tok og hva fremtiden kan bringe.

Spillets musikk gir også en god del av opplevelsen. Den er noe enkel og til tider litt repetetiv, men den er stemningsskapende og som enhver film- og spillentusiast vet, så gir musikken mye for å sette rammer for opplevensen du som spiller eller seer får. Musikken er nok den svakeste delen av spillet, det er så. Men den funker i hvert fall.

Konklusjon

Old Man’s Journey er kort, kun ca to timer lang. Per i dag koster spillet dog bare 56 kroner på Steam, mens det koster det dobbelte på Microsoft Store. Femtiseks kroner er ikke mye, og jeg vil på det varmeste anbefale å skaffe deg spillet for den prisen. Det byr på en sterk historie og en herlig atmosfære, på tross av musikkens noe begrensede kvalitet, og jeg personlig er glad jeg fikk oppleve Old Man’s Journey.

Old Man’s Journey er tilgjengelig på Android, iOS, macOS, Windows (både på Steam og på Windows Store), Nintendo Switch, PlayStation 4 og Xbox One. Dens offisielle nettside finner du her.

Til slutt, her er spillets offisielle trailer:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.