Et unikt eventyr som dessverre ikke lenger kan spilles.
Gode, gamle spill er en serie med kortere tekster om klassikere og andre godbiter fra spillhistorien.
- Navn: In Memoriam (Missing: Since January i Nord-Amerika)
- Utvikler: Lexis Numerique
- Utgiver: Ubisoft/The Adventure Company
- Første utgivelsesår: 2003
- Originale plattformer: PC
Dataspill fungerer vanligvis som en portal inn i en fiktiv verden. Du får en spesifikk rolle, og det er et klart skille mellom det som skjer i spillets verden og det som skjer i din egen. Enkelte spill prøver imidlertid å viske ut skillelinjen mellom det fiktive og det virkelige, og putter deg – altså virkelighetens du – direkte inn i opplevelsen. In Memoriam er et slikt spill.
En glemt filmsnutt
Mysteriet i In Memoriam handler ikke om deg. Det «starter» ved at dokumentarfilmskaper Jack Lorski kjøper et brukt filmkamera, og oppdager en film i det. Den viser en ferierende familie, og alt ser lykkelig ut helt til kameraet plutselig fanger opp et drap. Like etterpå oppdager drapsmennene at de blir filmet, og opptaket kuttes. Lorski finner ut at kameraet tilhørte en nederlender som ble meldt savnet i 1975. Han får kontakt med datteren, Karen Gijman, og sammen begynner de å etterforske mysteriet (Lorski ønsker å gjøre etterforskningen til en dokumentarfilm).
Uheldigvis tiltrekkes feil person av detektivarbeidet, og en dag forsvinner de sporløst. En stund senere får Jacks arbeidsgiver tilsendt en CD-plate fra noen som kaller seg Phoenix. Platen inneholder opptak av Jack og Karen i fangenskap, samt Jacks videodagbok og en rekke mystiske gåter. Beskjeden fra Phoenix er enkel: Løs gåtene, og kanskje dere får se dem igjen. Siden flere hoder tenker bedre enn ett, dupliseres platen og sendes til en rekke mennesker verden over – inkludert deg.
Spilles både av og på nettet
In Memoriam starter ved at du registrerer en e-postadresse. Så slippes du løs på CD-platens mysterier. Her får vi en kombinasjon av logikknøtter og mer praktiske oppgaver, og det viser seg raskt at mange gåter er avhengige av ekstern informasjon for å kunne løses. Noe er historiske fakta som du kan finne flere steder, mens andre detaljer befinner seg på falske nettsteder laget spesifikt for spillet. Disse gir seg ut for å være ekte nettsteder, og det er opp til deg å jobbe deg frem til søkeordene du trenger for å finne dem, og oppdage den relevante informasjonen der.
Underveis får du stadig e-poster med ny informasjon, enten fra selskapet du «jobber» for, eller andre (fiktive) etterforskere. Spillet vet hvor du er, og e-postene inneholder ofte hjelpsomme hint for det du eventuelt sitter fast med.
In Memoriam fungerer altså litt som en kombinasjon av et «alternate reality game» og et tradisjonelt gåteeventyr. Det er laget på en måte som får deg til å føle deg som en ekte detektiv, rett og slett fordi mange av gåtene involverer ekte detektivarbeid. De er heller ikke særlig lette; for å løse én oppgave må du for eksempel lære deg et fremmed tallsystem. Men det er til gjengjeld skikkelig tilfredsstillende å nøste opp den røde tråden med spor, og pusle sammen mysteriet.
In Memoriam representerte noe unikt og spennende da det kom, og står fortsatt som et av de mest fascinerende spillene jeg har spilt.
Oppdatering: Da artikkelen først ble publisert skrev jeg at spillet ikke lenger kunne spilles, da serveren og de fiktive nettstedene for lengst er tatt ned. Heldigvis viser det seg at det finnes en (uoffisiell) løsning – In Memoriam Revival Project. Det blir kanskje ikke helt det samme, siden man nå må bruke en innebygd søkemotor, men det er mye bedre enn ingenting! Takk til Kristoffer Sjøthun for tips.
Her er en Let’s Play-serie som gir et inntrykk av spillet. Og her er en Making Of-video:
In Memoriam Revival Project eksisterer for dette spillet som tilbyr en ny server å spille på.