Guide: Bygg din egen SEGA MegaDrive

Har du lyst til å bygge en SEGA MegaDrive Mini selv, må du sjekke ut Blast16 prosjektet fra Tripware. Her er en guide.

Hva trenger du? Du trenger en Raspberry Pi (foreløpig støttes ikke 4, bare 3B og 3B+), et MicroSD minnekort, et par USB-kontrollere og noen ROM-filer. Skal du gjøre det skikkelig med stil, så kjøper du Retroflag MegaPi-kabinettet og to Retroflag Megadrive-kontrollere.

Retroflag kabinett og kontrollere

Retroflag er en produsent av replika-kabinetter for Raspberry Pi og replika-kontrollere for gamle 8- og 16-bit systemer. Distroen Blast16 kommer med fiks ferdig støtte for Retroflag, så det er i praksis ingen plunder og heft med dette utstyret. Retroflag får du blant annet kjøpt hos Kjell & Co.

Det å montere en Raspberry Pi inn i kabinettet er ganske enkelt, det viktigste er å sette kontakten til Retroflag sitt kontroll-kort riktig på plass, jeg har illustrert det her, da jeg syntes manualen var litt uklar (det mangler flere ledninger på illustrasjonen der).

RetroFlag MegaPi montering
Innsiden av kabinettet

Hvis du ikke får tak i Retroflag sine SEGA MegaDrive-kontrollere (de kan være vanskelige å få tak i), er 8Bitdo M30-kontrollerne være verdt en titt da de også er offisielt støttet. Du bør nemlig ha kontrollere designet for SEGA MegaDrive for å få den fulle opplevelsen. Du finner 8Bitdo M30 Bluetooth-kontrollere hos for eksempel CDON og Kjell & Co.

Installere distro og legge til spill

Når du har montert det du trenger av maskinvare så kan du begynne å installere. Du laster ned en image-fil fra Blast16 Project sine nettsider, som du pakker ut og flasher til minnekortet med for eksempel  balenaEtcher.

Så må du ha et sett med ROM-filer (digitale kopier av de originale spillkassettene), Blast16 godtar de fleste varianter og ikke bare MegaDrive, men også MasterSystem og noen andre SEGA-plattformer. ROM-filer må du lage eller finne selv (tips; i tillegg til gamle spill som kan lastes ned fra diverse nettsteder, finnes det et aktivt indie-miljø som utvikler nye spill til MegaDrive). Disse legger du på en USB-minnepinne i mappen:

 /games/md

Så vil du helst ha litt cover-bilder. Disse kan være i JPG eller PNG format, men må hete eksakt det samme som tilhørende ROM-fil. Disse filene kan du søke opp og fikle med selv, eller du kan laste ned pakker med bildefiler fra Blast16 sine nettsider (scroll ned et stykke) Disse bildene legger du på sammen USB-minnepinne i mappen:

/games/md/boxarts

Har du ROM-filer fra andre SEGA plattformer enn Genesis/MegaDrive bruker du ikke md, men navngivning etter disse plattformene. Dette finner du mer info om på nettsidene til prosjektet.

Så putter du i minnekortet i Raspberry Pi’en og USB-minnepinnen i en ledig USB-port og starter opp. Blast16 vil da automatisk finne alle spill og cover-bilder og kopiere over til minnekortet.

Utviklerne anbefaler ikke at du legger mer enn 100-200 spill, for da blir Blast16 ganske tregt, men dette er jo uansett veldig mange flere spill enn de 42 som følger med den originale SEGA Megadrive Mini du får kjøpt i butikken. Jeg har 125 spill på min maskin og det går helt fint.

Grensesnitt

Selve grensesnittet er utrolig lekkert! Du kan ikke endre så mye på det, men dette er så SEGA-inspirert at det føles veldig riktig. Her er det ikke ett eneste hint av hobby-prosjekt slik du gjerne får av Retropie og andre emulerings-distroer.

Kontroller-oppsett og Hurtigtaster

Selv om du bruker Retroflag sine egne kontrollere, må du trykke startsettings og input og sette opp alle knappene. Uten å gjøre det, vil 1-player fungere, men ikke 2-player, usikker på hvorfor, men det er min erfaring.

Hotkey anbefales å være Select-knappen da SEGA-spillene ikke brukte denne knappen originalt.

  • Hotkey + Venstre/Høyre. Justere lagrings-slot (det er fire stykker)
  • Hotkey + Opp/Ned: Justere lydvolum
  • Hotkey + A: Lagre spillstatus
  • Hotkey + B: Laste lagret spillstatus
  • Hotkey + C: Avslutt spillet og gå til startmenyen
  • Hotkey + X: Omstart av spillet
  • Hotkey + Y: Spole fremover i spillet
RetroFlag MegaPi og kontrollere
Retroflag-kabinett og kontrollere

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på retrospill.ninja. Den er republisert her i forbindelse med at retrospill.ninja legges ned senere i år.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.