De er ikke mange, men de er varierte og veldig kjekke å høre på. Her har du Martins helt uoffisielle guide til norske retrospill-podcaster.
Hvorfor lytte til podcaster om gamle dataspill og utgåtte spillmaskiner? Poeten Leif i Retropodden sier følgende kloke ord: «Gammelt datautstyr har ei spesiell lukt. Den er vanskelig å beskrive, men den er som lukta av fersk mose i ei tåke som bades av dagens første solstråler. Men, statisk og syntetisk. Lukta er grå, men for meg kaster den meg alltid 30 år tilbake i tid. Til en tid da fantasien var sterkere enn fornuften og den virket til å strekke seg til det uendelige. En magisk kombinasjon av plast, silikon og varme, som har vist seg å være mitt sterkeste sanselige minne fra barndommen.»
Jeg synes dette er en fortreffelig måte å beskrive retro-besettelsen min på. Den går ikke bare på utstyr, men på dataspill og opplevelsene jeg hadde da jeg var ung. En tid da verden var enkel og dataspillene dritvanskelige. En tid da utviklere, musikere og grafikere måtte jobbe seg rundt umennesklige begrensninger og forplikte seg til én blant et hav av plattformer. I mange tilfeller var disse menneskene en og samme person og laget dataspillet i kjellerstua på under 2 uker.
Enten savner du spillene og maskinene, eller så savner du den personen du var på den tiden. Eller kanskje er du bare nysgjerrig på dataspill i gamle dager? Det finnes uansett flere norske podcaster som hjelper deg med å forstå og mimre. Understående liste er sannsynligvis ikke komplett og jeg har ikke tatt med generelle dataspillpodcaster som primært snakker om nyere spill. Jeg har også utelatt utenlandske podcaster, der finnes det mye bra, men også veldig.. mye.
Og dette er på ingen måte en rangering av podcastene. Jeg elsker dem alle og lytter til de fleste og med nesten like stor iver. Jeg selv og flere i Spillhistorie-redaksjonen bidrar opp og ned som gjester og verter i enkelte av podcastene, og noen av dem har også ganske levende Discord-servere som er verdt å sjekke ut. Selv om tematikken for alle er «dataspill i gamle dager», har hver podcast sitt distinkte særpreg. En fellesnevner for de pure retrospillpodcastene er at hver episode har et bestemt hovedtema og det gjør det lett å kirsebær-plukke for de som ønsker det. Jeg har også lagt ved en liste over gode podcaster med tydelige retrospillelementer som er verdt en lytt.
Så i helt tilfeldig rekkefølge, her er litt om hver av de norske retro-podcastene og hvorfor du bør lytte til dem!
cd SPILL
Mr. Mamen og Sigve er duoen som kjører ut rundt 20 episoder i året av DOS-podcasten cd SPILL. Navnet er intet mindre enn briljant og spiller på DOS-kommandoen som fører deg til SPILL-katalogen på maskinen (C:\SPILL>, eller i mitt tilfelle C:\SPEL>, andre hadde kanskje C:\GAMES>).
Mamen og Sigve er to barndomskompiser som spilte mye DOS-spill sammen på 90-tallet og tar med seg disse minnene inn i podcasten, hvor de som regel sitter remote. cd SPILL ble startet i 2020 og rundet nylig 100 episoder. Mamen fremstår som den faglig sterke som faktisk spilt helt gjennom noen spill, mens Sigve har en klar rolle som hovedvert og moromann. Denne kombinasjonen fungerer meget bra, spesielt når du har bikket 100 episoder og til slutt, uunngåelig nok, går tom for barndomsminner. Det har nemlig blitt flere og flere episoder hvor verken Mamen eller Sigve har spilt spillet før, et konsept som også kler cd SPILL overraskende godt.
Podcasten har som oftest gjester og det er alltid hyggelig å høre andres minner fra samme tiden, men med forskjellige kontekst og forskjellige spill. Og selv om podcasten har DOS som sitt primære nedslagsfelt, kan de finne på å avvike fra dette (inn i Windows-land utover 90-tallet) og de kan ta spill som primært var Amiga-spill. En uavklart del av lytterbasen er svært engasjerte Amiga-entustiaster med gode minner fra de samme spillene, bare med bra lyd (det er ikke en brannfakkel en gang…). Det er ikke til å komme bort fra at på tidlig 90-tall var det betydelig flere nordmenn som hadde en Amiga 500 enn som hadde en spillbar DOS-kompatibel PC.
Spæll
Adrian fra nord og Punti fra sør driver spill-podcasten Spæll, som er en del av LOLbua-podcast-imperie-greiene. Selv understreker de flere ganger at de ikke bare er en retrospill-podcast, men at de også snakker om nyere spill. Likevel er det vanskelig å komme bort fra at de aller fleste spillene de har snakket om sorteres under «retro» og ikke nyere spill. Stilen til podcasten legger nemlig opp til at spillet de snakker om har fått modne seg som en god vin, ikke ulikt Spæll sin egen utvikling.
Selv om Adrian ofte fremstår som hovedvert, er vertene for Spæll nokså spillfaglig likestilte, og det er ikke gitt at begge deltar på alle episodene. De bringer hver sin vinkling til bordet, men i sentrum for alle episodene står gode spillminner, gode forberedelser og god regi.
Siden Spæll er såpass fristilt i sin tilnærming til spill, er den forfriskende eklektisk. Quake, Atari 2600 og Tekken er tre episoder som helt fint kan komme etter hverandre. Selv er Spæll min hovedkilde til påfyll om konsollhistorie, gitt at jeg selv gikk den godt opptråkka «C64 > Amiga 500 > PC»-stien og Nintendo var et leketøy småsøsknene hadde.
Retropodden
Den vakre teksten jeg siterte om lukten til gamle datamaskiner er hentet fra Leif sin intro til Commodore 64-episoden, og den poetiske og prangende tilnærmingen er ikke uvanlig for denne podcasten. Retropodden er Leif og Peder som stort sett sammen i studio gir ut episoder.. en gang i blant. De startet opp i 2019 og innholdet deres preges av gode forberedelser, fantasifulle introer (se nevnte poesi) og ikke minst høy produksjonskvalitet (det er mye som tyder på at Leif og Peder har vel mye erfaring i kulturbransjen).
Retropodden snakker gjerne om enkeltspill, men de er på sitt beste når de går i dybden på en teknologi, for eksempel 286, Pentium, Amiga, C64 og så videre. Deres aller beste bidrag er uten tvil Amiga-episodene, hvor vi blir med de to gjennom en hel dag utforskning av Leifs imponerende Amiga-samling. Sett gjerne på episoden på et vorspiel og ta en sipp hver gang Peder sier «wow!».
Kjemien mellom de to, som utrolig nok møttes gjennom en Finn-basert Amiga-handel, fungerer ekstremt bra. Spesielt med Leif i rollen som den allvitende, men romslige kunnskapsdeleren og Peder som speiler lytterens minner og reaksjoner.
(Amiga-episodene hører jeg selv gjennom en gang i året – like kjekt ved hvert lytt)
Retro Crew
Stavanger-baserte RAD Crew er Norges eldste spillpodcast og holder koken med nye episoder hver uke. Konglomerat-paraplyen har flere podcast-konsepter under seg og blant dem er Retro Crew, i skrivende stund med (hele Norges podcast-onkel) Jostein, Ketil og meg selv som hovedinventar, med sporadisk innslag av gjester og andre fra RAD-mannskapet.
Ifølge arkeologene kom første episode av Retro Crew ut september 2012 og handlet om SNES. Jeg siterer en Jostein Hakestad med glimt i øyet: «Når det kommer til retrogaming, er det mange contenders der ute. Men hey, vi er originalen!» Vanskelig å være uenig i det. Podcasten kom i starten ut ukentlig, men med årene har frekvensen gått noe ned. Innside-informasjon tilsier at dette skal endre seg i 2025 – da har man lovet månedlige episoder. Den som lytter, får se. Jeg mener høre.
I likhet med Spæll er Retro Crew helt uten konseptuelle bindinger og tematikken er basert på innfallsmetoden til redaksjonen. Retro Crew har som oftest litt retronyheter å by på, og det er sjelden veldig mye forberedelser i bildet. Men behovet for forberedelser er heller ikke så stort når to av tre i redaksjonen generelt vet veldig mye om veldig mange spill og maskiner fra fordums tid. Sistemann må stadig vekk lene seg på å lese meg opp og være godt forberedt.
Hederlige omtaler
Her er flere kjekke spillrelaterte podcaster hvor retrokulturen ikke er hovedkonseptet. Mye bra gull her også!
Cross Over Gaming
Denne gaming-podcasten har en egen serie som heter «RetroSpelLauget» hvor medlemmene spiller seg opp på et spesifikt retrospill og så snakker de om det i episoden. Kult konsept! Har også ellers mye retro-innhold.
Retrotimen
Har kastet inn håndkleet etter 10 år i podcast-bransjen. En veldig kjekk podcast, ofte med flere temaer i hver episode og mer generell prat om livene til de i redaksjonen.
Spillegal
Et gaming-miljø som oppstod på et forum (spillegal.no) på tidlig 2000-tall og som bestemte for å gi ut podcast. Episodene preges av mye retro-innhold, mye kunnskap og generell prat. Det er ingen tvil om at denne gjengen (inkludert Spillhistories egen Terje Høiback) kan mye om gamle spill.
Bleeps & bloops
Alex og Espen tar oss med på en reise gjennom lyd og musikk, primært fra gamle dataspill. Begge vertene har faglig musikalsk bakgrunn og inviterer gjester med en forkjærlighet for spillet de skal prate om. Gir ut episoder jevnt og trutt.
Tilbake til fremtiden
Bred retro-podcast som mer enn gjerne kysser innom spillkultur. Fokus på retronyheter, god prat og en humrbar vinkling på ting. Hver episode har mange forskjellige temaer.
Nerdatorium
André og Maurice inviterer gjester og klarer på finurlige vis å avdekke gode minner, ofte fordelt 50/50 på musikk og gaming. Det er liten tvil om at de to selv har et varmt bankende hjerte for gamle spillmaskiner.
Gamingklubben
Har, som Retro Crew, hatt en liten downperiode men er tilbake. Podcasten er en egentlig en generell spillpodcast med en egen dedikerte retro-serie som heter «Nostalgihjørnet». Verdt et lytt!
SIDbua
SIDbua er en del av nevnte LOLbua, og fokuset er gammel spillmusikk. Episodene er svært underholdende og lyd og musikk passer naturligvis podcast-formatet godt. Frekvensen er ikke den aller hyppigste, men helt slutt er det heldigvis ikke!
Nerdelandslaget
Norges største og mest heseblesende podcast innen gamingkultur har en del dedikerte episoder til gaming fra gamle dager, selv om hovedfokuset er på det som skjer akkurat nå. En podcast verdt å bokmerke seg.
Det var hele listen min. Jeg tar gjerne imot gode tips, det er bare å slenge seg på kommentarfeltet!
Ikke glem 80-tallspodden. Han har hatt en helt egen C64-episode også.
Takk for bra tips! Sveipet innom og det er mye koselig innhold der (f.eks en dedikert episode bare om Italo Disco, vardens mest undervurderte musikksjanger!). Utenom C64-episoden med Kristian, som ellers er å høre i RageQuit, er det lite dataspill-relatert. Men både C64 og Italo Disco skal høres!
Topp liste med podcaster, noen eg aldri har hørt om før, men dem settes på spillelista mi nå😀