Norgesveldet – historien om de norske kongene (del 11)

Norgesveldet er en spilldagbok fra Paradox’ storstrategispill Crusader Kings II, skrevet som et fiktivt historieverk fra moderne tid. Ved starten av kampanjen var alt så historisk riktig som Paradox har klart å få det, men da jeg tok over satte jeg raskt mitt eget preg på verdenshistorien. Det hele startet med Haraldr I «Hårfagre», og i kapittel elleve har vi nå kommet til Sigurd Is korte regjeringstid.

I forrige kapittel så vi hvordan Ivar I gjenvant tronen og gikk fra suksess til suksess, før han døde med arvingen i fiendens fangehull. Du finner forrige kapittel her. Første kapittel (med lenker til alle de andre) finner du her.

Sigurd I
(1046)
sigurd1

Sigurd I regjerte aldri over Norgesveldet annet enn rent formelt. Han arvet tronen som en fange og mistet tronen som en fange.

Familie
Sigurd var gift med Elduara og hadde to barn, ingen hvis skulle arve tronen:

  • Beata
  • Borkvard
Norgesveldet ved starten av Sigurdrrs styre, svært utvidet på grunn av hans fars vellykkede regjeringstid.
Norgesveldet ved starten av Sigurds styre, svært utvidet på grunn av hans fars vellykkede regjeringstid.

Hans styre
Mens han var konge av Sverige, identifiserte Sigurdrr seg mindre og mindre som en norrøn mann og mer og mer som en svenske. Han forandret navnet sitt til Sigurd og tråkket, slik hans undersåtter i Norgesveldet så det, på sine norrøne røtter. Da han arvet tronen, var han følgelig svært upopulær blant sine i all hovedsak norrøne vasaller. Den svenske tronraneren som hadde Sigurd i sin varetekt krevde en stor sum for å befri ham, og Norgesveldet hadde verken pengene eller viljen til å betale. Innen en måned var gått samlet de norske adelsmennene seg rundt hans yngre bror, Thordr, og sendte Sigurds regent et enkelt krav; overgi tronen. Regenten sympatiserte med Thordr og hans følgesvenner, og slik ble Sigurds regjeringstid avsluttet før den virkelig hadde begynt.

Riket ved tronbestigelsen til Thordr I.
Riket ved tronbestigelsen til Thordr I.

Ettermæle
Sigurd I er for det meste glemt av dagens nordmenn. Han fikk aldri noen sjanse til å regjere, og enkelte historikere argumenterer for at han ikke burde regnes som en av de norske kongene overhodet.

Fortsett til del 12

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.