«Nytt» Dizzy-spill lansert på nettet – 22 år etter at det ble laget

Plattform-eventyret Wonderland Dizzy har ligget på støvete og glemte disketter i 22 år. Nå kan du spille det i nettleseren.

Dizzy for Commodore 64.
Dizzy for Commodore 64.

Hvis du nevner spillutgiveren Codemasters til en gammel gamer, er det sannsynligvis verken rallyspill eller Formel 1 han eller hun tenker på. I stedet er det nok Dizzy – en serie med plattform/eventyrspill som ble veldig populære i Europa på åttitallet.

Dizzy-spillene ble utviklet av Philip og Andrew Oliver, to tvillinger som lagde spill under navnet The Oliver Twins. Deres første spill ble utgitt i 1983, men det kom verken på kassett eller diskett. I stedet ble kildekoden trykket i bladet Computer & Video Games, slik at leserne kunne skrive det inn. De ble premiert med 50 pund av bladet, og disse pengene ble raskt investert i nytt datautstyr slik at de kunne lage mer avanserte spill.

Det første Dizzy-spillet kom i 1987. Spillet fulgte Dizzy, et egg med armer og bein, som hoppet og spratt gjennom «fargerike» 2D-miljøer. En av tingene som gjorde spillet spennende var at i tillegg til plattformhoppingen hadde det enkle eventyrelementer der du måtte plukke opp ulike gjenstander og bruke dem på riktig sted for å komme videre.

Wonderland Dizzy
Wonderland Dizzy

Dizzy fikk mengder av oppfølgere, og i 1993 jobbet altså Oliver-tvillingene med Wonderland Dizzy for Nintendo Entertainment System. Spillet ble imidlertid aldri lansert, takket være uenigheter mellom tvillingene og Codemasters, og i årene som fulgte ble det rett og slett glemt.

Det var først da de to utviklerne kom over noen gamle kart de hadde laget for spillet at de husket det igjen, og fant kildekoden og grafikken på en gammel 3.5″-diskett. Tvillingene tok kontakt med Andrew Joseph, innehaveren av Dizzy-siden Yolkfolk.com, for å høre om han hadde noen ideer. Han sendte koden videre til Lukasz Kur, en polsk Dizzy-tilhenger, som kompilerte spillet og skapte en spillbar versjon.

Uheldigvis fant ikke brødrene den ferdige utgaven (de husker fortsatt ikke om det faktisk ble ferdig), men de fikk Kur til å gjøre noen forbedringer slik at Wonderland Dizzy ble presentabelt nok til å kunne legges ut på nettet (med gamleutgiver Codemasters’ velsignelse). Du kan spille det direkte i nettleseren (nettstedet har også en nedlastbar versjon for emulatorer).

Her er en video de selv har laget om spillets gjennoppdagelse og lansering:

Tvillingene innrømmer at spillet er litt i overkant vanskelig, og derfor har det også fått en «fun»-modus med uendelig liv. Hvis du ikke er en Dizzy-tilhenger fra før, skal det godt gjøres å bli frelst av dette spillet, og jeg må jo si at jeg kanskje skjønner hvorfor Codemasters hadde betenkeligheter med å gi det ut som fullprisspill i 1993.

Hvis du er superinteressert i serien, kan du vurdere å støtte en ny bok om The Oliver Twins på Kickstarter. Den kommer fra Chris Wilkins, og er hans sjette Kickstarter-bok så langt (litt rart med en ny Kickstarter bare et par måneder etter at Kickstarteren for The Story of the C64 in Pixels ble fullført, kanskje?). Oliver-tvillingene jobber på sin side med det massive flerspillerspillet SkySaga.

Her er «traileren» for Wonderland Dizzy:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.