Spilldagbok: Norgesveldet – historien om de norske kongene (del 12)

Norgesveldet er endelig tilbake! I dagens kapittel ser vi hvordan Thordr I gjeninnfører føydalismen i Norgesveldet, og øker landområdene til riket kraftig.

Norgesveldet er en spilldagbok fra Paradox’ storstrategispill Crusader Kings II, skrevet som et fiktivt historieverk fra moderne tid. Ved starten av kampanjen var alt så historisk riktig som Paradox har klart å få det, men da jeg tok over satte jeg raskt mitt eget preg på verdenshistorien. Du finner forrige kapittel her. Første kapittel (med lenker til alle de andre) finner du her.

Thordr I

(1046-1067)

thordr1

Thordr I sitt styre var, utenom hans mange kriger, ganske begivenhetsløst. Hans viktigste ettermæle var gjeninnføringen av føydalismen i Norgesveldet. Til syvende og sist lever han i skyggen av sin suksessrike sønn og etterfølger.

Norgeveldet ved Thordr Is tronbestigelse.
Norgeveldet ved Thordr Is tronbestigelse.

Familie

Thordr var gift med Sunniva, kjent i sin samtid som en av Europas store skjønnheter. Sammen fikk de fire barn, hvorav en sønn, som senere skulle etterfølge sin far på tronen:

  • Alfridr
  • Alvör
  • Halla
  • Ragnarr

Hans styre

Ikke lenge etter Thordrs overtakelse av makten ble Sigurd, som nå ikke hadde noen nytte for sine voktere, frigitt. Thordr innså at broren var en trussel mot makten hans, og søkte å få ham drept. Men før han fikk sendt leiemordere, oppdaget han at broren hadde samme planer for ham. Dette gjorde at kongen hadde grunnlag for å arrestere broren, og dermed var trusselen mot hans makt over for nå.

I 1049 startet Thordr den første av mange kriger. Han erklærte krig mot Suomi, som nå var sterkt svekket. Kongen krevde å få kontroll over provinsen Länsipohja, og finnene hadde ingen sjanse til å stå imot ham. Thordr ga seg ikke med dette, og I 1052 erklærte han hellig krig mot Uppland for å få kontroll over jarldømmet Uppland. Denne krigen dro ut i langdrag, for Uppland ga seig motstand, og det viste seg at borgene var blitt bygget sterke og store de siste årene. I 1057 var krigen endelig vunnet, og da den beseirede småkongen døde året etter gikk Thordr til ny krig mot etterfølgeren, denne gang for å få kontroll over jarldømmet Östergötland. Uppland var allerede svekket fra forrige krig, og den nye krigen var over I løpet av få måneder.

Etter at krigen var over, gikk Norgesveldet inn i en fredsperiode, mens Thordr arbeidet med administrative reformer i landet. I 1060 ble endelig føydalismen gjeninnført i Norgeveldet. Men Thordr var en kriger, og fire år senere erklærte han krig på Suomi og opprørere i nabolandet, og krevde provinsene Hälsingland og Lappi. I 1067 var krigen vunnet, men Thordr var nå blitt gammel og bundet til sengen, og tok verken del i utførelsen av krigen eller inngåelsen av freden. Dette ble gjort av regenten. Senere samme år døde Thordr i sengen, og hans eneste sønn, Ragnarr, arvet kongedømmet i en alder av 15 år.

Norgesveldet ved Ragnarr Is tronbestigelse.
Norgesveldet ved Ragnarr Is tronbestigelse.

Ettermæle

Gjennom krigføringen sin økte Thordr I utstrekningen av Norgesveldet, og hans gjeninnføring av føydalismen viste seg å bli permanent. Hans mest betydningsfulle ettermæle skulle likevel bli at han fikk sønnen Ragnarr I, som ble en av de største kongene i det middelalderske Norgesveldet.

Fortsett til del 13 av Norgesveldet

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.