WHDLoad er nå gratis

Gode nyheter for alle som liker gamle Amiga-spill – nå kan du gjøre opplevelsen mye bedre, helt gratis.

Amiga-plattformen hadde støtte for harddisker siden starten, men de mest populære modellene av plattformen ble solgt uten. De fleste kommersielle spillene fra plattformens glansdager ble derfor primært designet for å kjøres direkte fra diskett, og som en del av kopibeskyttelsen var det ofte helt umulig å installere dem på harddisk.

Med WHDLoad blir det lettere og bedre å spille Amiga-spill som Ruff'n'Tumble.
Med WHDLoad blir det lettere og bedre å spille Amiga-spill som Ruff’n’Tumble.

I tillegg har kompatibilitet alltid vært et problem på plattformen. Om man eide en Amiga 1200 på nittitallet, og fikk tak i et spill laget med Amiga 500 i tankene på åttitallet, virket det ofte helt tilfeldig om det fungerte. Det fantes ulike metoder for å øke kompatibiliteten, men disse fungerte ikke alltid.

Dette er to ting WHDLoad-systemet har fikset på. Det er et felles system for oppdateringer av spill, som gjør det mulig å installere dem på harddisk, og gjør det mulig å kjøre dem på nyere maskinvare. Dermed blir det å spille gamle Amiga-spill en langt hyggeligere opplevelse, ettersom man slipper lastetidene fra diskett og kan spille dem direkte fra Workbench. Ofte har WHDLoad-installerte spill også ekstra juksemuligheter og andre forbedringer (som at kjente feil har blitt fikset).

Nå kan alle laste ned WHDLoad!

Frem til nå har WHDLoad kostet penger. Hvis man kun har hatt demoversjonen, har man vært nødt til å vente på en «maseskjerm» før spillene ble lastet inn. Noen spill har dessuten ikke fungert uten en betalt og registrert utgave av WHDLoad.

Hva med en runde Stunt Car Racer?
Hva med en runde Stunt Car Racer?

I løpet av juleferien ble imidlertid den nyeste utgaven tilgjengelig helt gratis. Dette er glimrende nyheter for alle som liker å spille gamle Amiga-spill, enten de gjør det på ekte eller emulert maskinvare. Selv har jeg brukt den registrerte versjonen av WHDLoad i en god stund, og jeg er svært fornøyd.

I utgangspunktet fungerer WHDLoad slik at man må ha originaldiskettene, og «patche» dem ved hjelp av en dedikert installer som man laster ned fra WHDLoad-nettstedet. Men det er selvsagt mulig å finne ferdiginstallerte spill på nettet (her kan du late som det står en lang leksjon om opphavsrett).

Merk at du er avhengig av at noen faktisk har laget en installer for spillet du ønsker å installere. Det er fortsatt mange spill som mangler slike, og dessverre har det i de siste årene gått litt langsomt med utviklingen av nye installere for spill. Det ser imidlertid ut som gratislanseringen har fått fart i sakene igjen, og en rekke nye og forbedrede installere har blitt lansert i de siste dagene.

2 kommentarer om “WHDLoad er nå gratis”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.