20 minutter med Swinth

Er du i det nostalgiske hjørnet? Vi har lastet opp den klassiske kaleidoskop-demoen på YouTube.

Swinth er en enkel, men veldig fascinerende Commodore 64-demo fra 1985. På skjermen ser vi en kaleidoskop-effekt som hele tiden endrer fasong og farge, og det hele akkompagneres av et 20 minutter langt lydspor bestående av cover-versjoner av det som på den tiden var rimelig kjente melodier. Kombinasjonen av lyd og bilde gjør det overraskende vanskelig å rive seg løs når man først har begynt å se på demoen.

Svært populær

Denne kunne vi sitte å stirre på i timevis på åttitallet.
Denne kunne vi sitte å stirre på i timevis på åttitallet.

Selv om jeg ikke har noe fakta som backer meg opp her, tror jeg Swinth må ha vært en av de mest delte demoene på Commodore 64. Den spredde seg raskt gjennom «public domain»-biblioteker og brukergrupper, på kassetter fulle av piratkopierte Turbo Tape-spill, og via månedlige kassettklubber som den det mye omtalte (her på Spillhistorie.no, i alle fall) norske selskapet Data-Tronic drev på åttitallet. Swinth ble ifølge CSDB programmert av Carl A. Meahl Jr. og Glen E. Bredon, og det er sistnevnte som er kreditert for «grafikken».

Musikken i demoen er laget av amerikanske Georg Fell. Han skrev den ved hjelp av Synth, et egenprodusert og overraskende kraftig musikkprogram som merkelig nok ikke ble offentlig lansert før i 2007. Musikkpakken fikk navnet Synth Sample, og var nok ment som en demonstrasjon av hva Synth kunne gjøre. Den ble sluppet i 1984. Hvordan musikken havnet i Swinth, som altså kom året etter, vet jeg ikke – det var ikke helt uvanlig at utviklere «rippet» musikken fra andre demoer eller spill for å bruke i deres egne produksjoner, og det ser ikke ut som Georg Feil hadde noe med Swinth å gjøre.

Jeg klarte ikke å finne noen videoer på YouTube som viser «hele» demoen, så jeg laget en selv. Kaleidoskop-effektene er tilfeldig genererte, og musikken spiller i det uendelige (eller i det minste så lenge du og maskinvaren lar den). Men i denne videoen skrur jeg demoen på, og lar den spille gjennom alle låtene én gang, før jeg avslutter.

PS: Kjært barn har mange navn, og du kjenner kanskje Swinth som Light Fantastic, Art & Melody, Synth Sample III, Music Demo Graph, Hires & Songs, Real Phantasy eller WC’s Synthic Sampler.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.