Det er 20 år siden Nintendo 64 ble lansert

Konsollen som fikk spill som Super Mario 64 og The Legend of Zelda: Ocarina of Time feirer 20 år i dag.

Nintendo 64 ble lansert den 23. juni 1996 i Japan (i vår del av verden måtte vi vente til mars året etter før den dukket opp i butikkene). Konsollen representerte et temmelig kraftig teknologisk hopp fra forgjengeren, Super Nintendo Entertainment System, og det var med denne at Nintendo for alvor tok spillseriene sine inn i 3D-grafikkens verden.

Nintendo 64.
Nintendo 64.

Konsollen fikk klassikere som Metroid Prime, Super Mario 64, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Donkey Kong 64, Mario Kart 64, Super Smash Bros og GoldenEye 007. Felles for mange av klassikerne til systemet er at de ble utviklet av eller for Nintendo selv.

Tredjepartsutgiverne hadde allerede begynt å vende ryggen til Nintendo, etter å i mange år ha vært misfornøyd med hvordan det japanske selskapet hadde brukt sin dominerende posisjon i markedet.

Da konsollen ble lansert i USA i september 1996, var det faktisk bare to spill tilgjengelig: Pilotwings 64 og Super Mario 64. Nintendo mente selv at kvalitet trumfet kvantitet, og i starten så det ut til at de hadde rett i det. Konsollen solgte nemlig svært godt i sin første tid på markedet.

Femtegenerasjonskonsoll

Håndkontrolleren.
Håndkontrolleren.

Nintendo 64 regnes som en av konsollene i den femte konsollgenerasjonen, og konkurrerte mot Sony PlayStation og Sega Saturn. Der disse plattformene benyttet seg av CD-ROM som lagringsmedium for spill, valgte Nintendo å fortsette med de elektroniske kassettene («cartridges»).

Plattformen ble en rimelig god suksess, og solgte litt under 33 millioner eksemplarer i løpet av levetiden. Totalt ble den imidlertid grundig slått av PlayStation, som til sammen har solgt over 100 millioner eksemplarer.

Totalt kom det 388 spill for Nintendo 64, men ikke alle disse ble lansert i Europa. Den britiske utvikleren Rare sto for flere av de best kjente spillene for systemet.

Nintendo 64 ble etterfulgt av Nintendo Gamecube i 2001.

Fotografiene er tatt av Evan Amos, og er i «public domain».

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.