Steam innfører moms i Norge

25% av salgsprisen vil nå gå til den norske stat. Hvor mye det vil merkes er en annen sak.

Det er en stund siden Norge innførte moms på digitale varer, men først i år har de fått i stand en avtale med Steam som sikrer at det blir 25% moms også på Steam-spill. Det er allerede moms på PlayStation Network og Xbox Live.

Som vanlig skal prisen som presenteres for kunden være inkludert moms, så det blir ingen ubehagelige overraskelser når du går til kassen.

Spennende å se hva som skjer med prisene

Ifølge et skriv fra Valve som Pressfire.no har fått tilgang på, skjer endringen fra januar av – med andre ord kan det se ut som den allerede har tredd i kraft for utviklerne. Endringen gjelder forøvrig også Russland, men momsen deres er bare på 18%. Andre land som ikke har hatt moms vil følge etter i løpet av dette og neste år, skriver Valve.

Hvorvidt dette resulterer i økte priser på Steam-spill varierer nok litt. Større utgivere som Ubisoft og 2K Games har en tendens til å ta normal utsalgspris (og gjerne litt mer) på Steam, og det skal vel godt gjøres at de er frekke nok til å øke denne prisen ytterligere nå som de faktisk må betale samme moms på Steam som andre steder.

Men utgivere som Paradox ser ut til å ha tatt mangelen på moms med i betraktning, med rimeligere priser i Norge enn i mesteparten av Europa forøvrig, og jeg gjetter at de fra nå av vil legge den norske prisen på samme nivå som prisen i andre vesteuropeiske land. Det samme gjelder nok for mange indie-utviklere.

Opp til utgiverne og utviklerne selv

Det ser er ikke snakk om noen automatisk prisøkning på tidligere utgitte spill, men vi skal ikke se bort ifra justeringer. 25% er tross alt temmelig mye, som vil merkes for utgivere og utviklere. Hva som skjer er altså uansett opp til utgiverne selv.

– Vi vil i alle fall ikke øke prisen på spillet betraktelig. Vi kommer til å gjøre en beslutning på det snart, men vi er allerede veldig fornøyd med hvor godt «Owlboy «selger, så for oss har prisen på spillet like stor betydning som for kundene, sier Jo-Remi Madsen fra norske D-Pad Studio til Pressfire.no.

Når det engang er moms på digitale varer, er det vel bare rettferdig at Steam også får det. Min personlige, generelle mening er forøvrig at moms er en usosial og rimelig ubegrunnet avgift. Den var egentlig ment å være midlertidig da den ble innført i 1935. Da het den «midlertidig omsetningsavgift til kriseformål», og det kan jo tenkes man hadde noe spesielt i tankene i 1935.

Dette er vel forøvrig nok et bevis på at argumentet med «EU-moms» bare var tull da Norge i sin tid måtte gå over til euro (og langt høyere priser) på Steam.

4 kommentarer om “Steam innfører moms i Norge”

 1. Hvis prisene på steam øker så blir det jo enda billigere med fysiske spill kontra digitale, noe som er høl i hue…

  Svar
  • Jeg tipper at prisene for de dyreste spillene ikke kommer til å øke. De kan ikke dra det særlig mye lenger enn 500 kroner, moms eller ikke.

   Svar
 2. Latterlig at staten krever moms for slikt. De burde heller investert i spillutvilking med royalties… blir nok vanskelig nok en gang for indies å komme seg frem i lyset dersom indiespill klatrer til 400plusspluss..
  Ps: morsom funfact på slutten som jeg ikke visste om i alle fall :D

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.