Det er 50 år siden det første TV-spillet ble testet

I går hadde TV-spillet jubileum – den 15. mai 1967 testet Ralph Baer og Bill Harrison sitt første spill.

Dataspillene har vært med oss siden femtitallet, og kanskje enda litt til – litt avhengig av hvordan man definerer dataspill – men den kommersielle spillindustrien er langt yngre. Skjønt; den begynner å dra på årene, den også – i går var det 50 år siden spillkonsollenes fra, Ralph Baer, testet den første prototypen sammen med sin medarbeider Bill Harrison.

Trykk til du blir gal

Spillet de testet var et enkelt «pumpespill» der to spillere måtte trykke hver sin knapp så raskt som mulig for å enten fylle eller tømme en bøtte med vann på skjermen. Den ene spilleren skulle prøve å pumpe vann inn i bøtta, mens den andre skulle pumpe vann ut. Når bøtta enten var full eller tom, vant spilleren som hadde oppnådd sitt mål.

Baer har senere innrømmet at det var Harrison som gikk av med seieren i denne, første konsollspillkonkurransen.

Hele historien, som til slutt ledet til utgivelsen av spillkonsollen Magnavox Odyssey i 1972 og dermed sparket i gang den kommersielle spillindustrien, fortjener selvfølgelig en skikkelig artikkel her på nettstedet. Men frem til jeg får gjort det, kan du lese Benj Edwards’ versjon, som han nylig republiserte på sitt eget nettsted (etter at den ble publisert på nå nedlagte 1UP for ti år siden).

Du kan også se Ralph Baer fortelle litt om utviklingen av Magnavox Odyssey her i et intervju fra 2012 (Baer døde i 2014, 92 år gammel):

Her kan du se Baer prøve å overbevise om at spill har noe for seg som industri, i en 30 minutter lang demonstrasjon av Magnavox Odyssey:

Ta forresten gjerne en titt på min artikkel om sjakkspillet El Ajedrecista, fra 1912. Der går jeg også gjennom mye av spillmediets aller tidligste historie.

Toppbilde: Ralph Baer rekonstruerer en tidlig prototype i 2012. Bilde: Rolenta, CC BY-SA 4.0

En kommentar om “Det er 50 år siden det første TV-spillet ble testet”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.