Kamp om Amiga-rettighetene

Nå tas det tilsynelatende skitne midler i bruk.

Tidligere i år mistet endelig Amiga Inc. sine rettigheter til Amiga-navnet, etter at det rimelig ubrukelige selskapet lot varemerket utgå i USA. Dermed ble navnet snappet opp av italienske Cloanto, som i lang tid har hatt lisens for bruk av navnet i forbindelse med deres emulatorsystem, Amiga Forever.

Hyperion står bak nye AmigaOS.
Hyperion står bak nye AmigaOS.

Men Amiga-verdenen har en annen aktør, nemlig belgiske Hyperion Entertainment. Mens Cloanto lager Amiga-emulatorer, lager Hyperion nye versjoner av Amiga-plattformens operativsystem, for ny maskinvare (inkludert den kommende AmigaOne X5000 fra A-Eon, som Ars Technica nylig tok en titt på).

Hyperion fikk rettighetene til å bruke navn som AmigaOS og Amiga One gjennom et resultat av et rettslig forlik i 2009, og som en del av forliket skal Amiga Inc. ha hatt plikt til å beskytte Amiga-varemerket. Nå som de har feilet på det området, ønsket Hyperion selv å registrere varemerkene AmigaOS og Amiga One i USA.

Men at på grunn av Cloantos eierskap av Amiga, fikk de ifølge Amiga News ikke lov til å varemerkeregistrere sine produkter i USA ettersom de minner for mye om det allerede eksisterende Amiga-varemerket. Nå har de derfor offisielt søkt om at perioden for å kunne motsette seg registreringen av Amiga-varemerket skal utvides.

Mange fine ikoner i AmigaOS 4.
Mange fine ikoner i AmigaOS 4.

Skittent spill?

Men dette er ikke alt. Tidligere Hyperion-direktør (og fortsatt aksjonær) Ben Hermans jobber for et advokatfirma som heter Monard Law. På nettstedet til European Union Intellectual Property Office kan vi nå se at Hyperion har sendt inn en søknad for varemerket Amiga Forever – altså det navnet Cloanto har brukt på sine emulatorprodukter i hele 20 år! Cloanto eier Amiga Forever-varemerket i USA, men ikke i EU.

I tillegg har Monard Law søkt om de europeiske rettighetene til navnet Workbench, som er Amiga-plattformens grafiske grensesnitt (oppdatering: denne prosessen ble startet i desember i fjor). I USA har Cloanto ifølge Amiga News eid dette varemerket siden 2011, og i Europa søkte de om varemerket tidligere i år.

Ben Hermans beskrives på Monard Laws nettsted som en ekspert på intellektuell eiendom og informasjonsteknologi, så det blir interessant å se hvordan denne saken utspiller seg.

Cloantos flaggskip er Amiga Forever og Commodore Forever.
Cloantos flaggskip er Amiga Forever og Commodore Forever.

Når Hyperion og Monard Law trekker inn Amiga Forever i denne saken, virker det fra mitt ståsted som et direkte angrep på Cloanto uten noe annet formål enn å gjøre forretningsdriften vanskelig for dem. Om det faktisk er tilfelle, vet jeg selvsagt ikke.

I en e-post til Spillhistorie.no sa Hermans at han bare er Hyperions advokat, og derfor ikke kan uttale seg. Han videresendte imidlertid forespørselen min til ledelsen i Hyperion, og anbefalte meg å vente på svar, ettersom han mente jeg ville finne deres forklaring «interessant». Det har nå gått godt over tre døgn, og jeg har ikke hørt noe fra Hyperion.

Jeg har heller ikke hørt noe fra Cloanto, som jeg også tok kontakt med. Om jeg skulle få svar fra noen av partene, vil jeg selvsagt videreformidle det.

Dette er uansett en vanskelig situasjon der to selskaper er avhengig av samme merkevare, som de frem til nå har hatt rett til å bruke hver for seg. De burde nok ha valgt en litt annen vei videre enn den de nå har tatt fatt på. Amiga-forbannelsen ser i alle fall ut til å leve videre i beste velgående.

Oppdatering: Jeg har fått mer informasjon å arbeide med, og kommer til å publisere en oppfølgingssak neste uke.

En kommentar om “Kamp om Amiga-rettighetene”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.