Bladet Electronic Games er fjernet fra Internet Archive

Nok en viktig bit spillhistorie har blitt advokatmat – det første dedikerte spillbladet i USA er ikke lenger å finne på Internet Archive.

Jason Scott fra Internet Archive fortalte i går at tjenesten har fått en forespørsel fra de nåværende eierne av Electronic Games-merkevaren om å fjerne de gamle nummerne av bladet fra nettet. Den forespørselen har Internet Archive valgt å etterfølge, og bladene er nå borte.

Klatrespill, eh? Bilde: Jason Scott.
Klatrespill, eh? Bilde: Jason Scott.

Electronic Games var det første dedikerte spillbladet i USA, og ble grunnlagt av Bill Kunkel (som har blitt kalt «spilljournalistikkens bestefar»), Joyce Worley og Arnie Katz i 1981. Bladet ble i utgangspunktet publisert frem til 1985, men ble vekket opp igjen på nittitallet. Opprinnelig dekket det konsollspill, arkadespill og spill for datamaskiner.

Merk at Electronic Games ikke har noe med Electronic Gaming Monthly å gjøre.

Trist avgjørelse

Ikke bare er bladet i seg selv historisk viktig, men det er viktig at historiske kilder som dette er tilgjengelige for å sikre kulturarven som spillhistorien representerer. Bladene gir oss et viktig innblikk i spillenes verden slik den var da, og hvordan det var å ta del i den. I tillegg inneholder de viktig informasjon i form av intervjuer med utviklere og andre personer i industrien.

Derfor er det alltid trist når informasjonen blir gjort utilgjengelig, spesielt i tilfeller der det er vanskelig å skjønne hvorfor. Disse bladene er jo tross alt ikke tilgjengelige for salg noen steder, og det er ukjent hvordan rettighetsinnehaverne eventuelt planlegger å tjene penger på dem.

Heldigvis er det fortsatt mulig å finne disse bladene andre steder på nettet. Du kan laste ned åttitallsnummerne av Electronic Games fra et nettsted som heter Digital Press. Hvor lang tid det tar før de også får høre fra advokatene, vites ikke.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.