Ta en titt på Commodore PET

Commodore PET var en av de tre første hjemmedatamaskinene som opplevde suksess på markedet. Her er en liten introduksjon.

I 1977, altså for 40 år siden, ble Apple II, TRS-80 og Commodore PET lansert på markedet. Før dette var hjemmedatamaskiner i praksis «bygg selv»-opplegg, med plattformer som Altair 8800 og KIM-1 som relativt populære alternativer for entusiastene. Men med disse tre maskinene, fikk man en forhåndsbygd løsning med overkommelig pris. Dermed kunne revolusjonen begynne.

Commodore PET. Foto: Tomislav Medak from Flickr / Redigering: Bill Bertram (Pixel8) - info i bunnen av artikkelen.
Commodore PET. Foto: Tomislav Medak from Flickr / Redigering: Bill Bertram (Pixel8) – info i bunnen av artikkelen.

Oversett plattform?

I dag har media en tendens til å putte både TRS-80 og Commodore PET i skyggen av Apple II, noe som er ganske urettferdig med tanke på at disse var langt rimeligere plattformer som var minst like viktige. PET ble i stor grad designet av Chuck Peddle, som også hadde designet flere av mikrobrikkene den brukte, og var basert på hans tidligere KIM-1.

Plattformen var temmelig primitiv sett med dagens øyne, blant annet fordi den ikke har noen avanserte grafikkmuligheter. Den eneste grafikken den kan vise, er basert på tegnsettet. Man kan ikke bestemme hva de individuelle pikslene skal vise, og man kan heller ikke redefinere tegnsettet. Sånn sett minner plattformen om den japanske Sharp MZ-80.

Nå har den populære Youtuberen The 8-Bit Guy laget en liten video om Commodore PET. Den går gjennom det aller mest grunnleggende, og viser blant annet noen av spillene som kom til plattformen. Her kan du se videoen:

Bildet i toppen er hentet fra videoen. PET-bildet: By Photographer: Tomislav Medak from Flickr / Editing: Bill Bertram (Pixel8) – http://www.flickr.com/photos/tomislavmedak/3803230853/, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7644700

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.