Atari-grunnlegger Ted Dabney er død

Dabney grunnla Atari sammen med Nolan Bushnell i 1972.

Den amerikanske ingeniøren Ted Dabney er død, 81 år gammel. Han ble diagnosert med spiserørskreft i fjor, og valgte å ikke få behandling for sykdommen. Nyheten kommer fra spillhistorikeren Leonard Herman, som var en god venn med Dabney.

Computer Space.
Computer Space.

Atari-grunnlegger

Ted Dabney startet sin karriere innenfor elektronikkens verden gjennom det amerikanske marinekorpset, der han tok en rekke kurs om temaet. Etter et par år der han jobbet hos Bank of America og Hewlett-Packard, havnet han i 1961 hos et selskap ved navn Ampex, der han jobbet med militære produkter. Her var han blant annet involvert i arbeidet med vidicon-systemer.

Det var hos Ampex han kom i kontakt med Nolan Bushnell, og de to ble etter hvert nære venner. Sammen kom de opp med konseptet om å koble mindre datamaskiner eller videosystemer til myntautomater, slik at folk kunne betale penger for å spille dataspill.

Deres første spill var Computer Space, som var et forsøk på bringe det populære stormaskin-spillet Spacewar! ut til et bredere publikum. Opprinnelig var planen å kjøpe inn datamaskiner og bygge disse inn i arkadekabinetter, men dette ble for dyrt, og de valgte i stedet å designe all maskinvaren selv. Det var Dabney som sto for mye av den jobben.

Etter å ha jobbet mer eller mindre aktivt med konseptet i en stund, valgte de i 1971 å danne et kommersielt partnerskap for å bringe den til live. Dabney og Bushnell prøvde først å få arbeidsgiveren Ampex med på ideen, men fant ingen interesse der. I stedet fikk de napp hos Nutting Associates, et selskap som spesialiserte seg på myntopererte spillmaskiner.

Arbeidet med Computer Space ble fullført i tett samarbeid med Nutting Associates, der Bushnell fikk en stilling. Spillet ble en moderat suksess, og solgte cirka 1500 eksemplarer. Kort etterpå forlot Bushnell selskapet, og Atari (som Dabney og Bushnells selskap etter hvert ble hetende) valgte å gå for sitt neste spill – en ikke ukjent tittel ved navn Pong – på egenhånd.

Uenigheter med Bushnell

Ted Dabney jobbet både med utviklingen og produksjonen av Pong. Men på tross av suksessen, endte Dabney opp med å forlate Atari i 1973. Forholdet mellom han og Bushnell hadde forverret seg, og han har i ettertid sagt at Bushnell presset ham ut av selskapet. Han har også anklaget Bushnell for å forsøke å ta æren for hans arbeid.

Selv om han var involvert i ulike spillrelaterte prosjekter i ettertid, forsvant han i stor grad ut av rampelyset, og arbeidet hans hos Atari ble også til en viss grad også glemt. Derfor er det dessverre relativt få intervjuer med ham på nettet, men du kan lese en avskrift av et muntlig intervju foretatt i 2012 her.

Her er et videointervju i to deler (dårlig kvalitet, men det funker):

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.