Kos deg med litt bilspillmusikk av god, gammel årgang.
Hvis du likte bilspill tidlig på nittitallet, er sjansene store for at du på ett eller annet tidspunkt har vært innom Lotus-serien. De tre spillene i serien er alle klassiske, «sprite»-baserte arkaderacere med høy fart og mye action.
Det tredje spillet i serien er kanskje det mest kjente, blant annet fordi det også kom til PC. Personlig foretrekker jeg Lotus Turbo Challenge 2, siden det i mine øyne både har mer spennende baner og heftigere fartsfølelse, men Lotus III: The Ultimate Challenge er også et solid spill.
Det var Patrick Phelan som skapte spillets lydspor, og i tillegg til en heftig tittelmelodi skilter det med muligheten til å velge mellom flere låter under selve spillingen, litt som i gode, gamle Out Run.
Amiga-versjonen
Mange vil nok assosiere Lotus-serien med Amiga, siden det var Amiga som var hovedplattformen for de første spillene i serien. Hvilken plattform Lotus III er best på kan kanskje diskuteres, men jeg tror vi kan slå fast at det var Amiga-versjonen som fikk den beste musikken.
Som vanlig på Amiga, er musikken i MOD-format. Det vil si at den har blitt komponert i et tracker-program, og at musikkfilene inkluderer alle instrumentene (kjente PC-spill som bruker denne typen musikk inkluderer Star Control 2, Unreal og One Must Fall). En av fordelene med dette formatet er at hver låt kan gjøre bruk av vidt forskjellige instrumenter og lydeffekter, vanligvis i form av ulike samples. Filstørrelsen bestemmes av størrelsen på de ulike instrumentene, og lydkvaliteten avhenger dermed litt av hvor mye diskplass spillets musikk fikk tildelt.
Heldigvis var Amiga-komponister ofte eksperter på å utnytte seg maksimalt av diskplassen de fikk boltre seg på. Et godt eksempel på dette er spillets intro- og tittellåt – med unntak av samplingen som akkompagnerer Magnetic Fields-logoen, får alt du hører her plass i 60 kilobytes upakket:
Under spillingen kunne man velge mellom seks forskjellige låter, inkludert tittellåten. Her er alle sammen (Breathless – 0:05, Metal Machine – 3:02, Tittel – 6:29, Space Ninja – 9:09, Miami Ice – 11:49, Shamrip – 14:49):
Flere av låtene er overhalte versjoner av musikk fra plattformspillet Zool, som også ble utgitt av Gremlin Interactive. Forresten, all musikken – inkludert lastemusikk og andre låter ikke med i videoen over – er tilgjengelig på nettet i sitt originale format, og kan spilles i nettleseren eller lastes ned (formatet støttes av mange programmer, slik som for eksempel VLC Media Player).
PC-versjonen
Lotus III var det første av spillene i serien som kom til PC, og slik høres musikken ut på den plattformen:
Hehe, beklager. Men hvis du faktisk spilte PC-versjonen med den musikken, står det litt respekt av deg. Her er de fem første låtene slik de var på et Soundblaster-kort (Breathless – 0:18, Metal Machine – 2:52, Tittel – 6:11, Space Ninja – 8:41, Miami Ice 10:14):
Og, til slutt, Shamrip. Jeg vet ikke hvorfor denne er lagt i en separat video:
Sega Mega Drive
Spillet kom også til Sega Mega Drive/Genesis, og der fikk det forvirrende nok navnet Lotus 2: RECS (oppkalt etter systemet som sørget for et «uendelig» antall baner i spillet). Denne versjonen fikk ikke alle låtene fra Amiga/PC-utgaven. Til gjengjeld fikk det en ganske kul ekstra låt, hentet fra et annet Gremlin-spill for Mega Drive, nemlig Nigel Mansell’s World Championship.
Her er all musikken i en spilleliste som også inkluderer en versjon av Miami Ice som har blitt oppdaget i spillfilene, men ikke er i bruk i selve spillet:
Visste du forresten at du kan spille PC-versjonen av Lotus III på Archive.org?
Hvis du er interessert i å lese mer om Lotus-serien, anbefaler jeg mitt tilbakeblikk på Lotus Turbo Challenge 2.
Det er ganske interessant hvor mye ST-0XX instrumenter som er i bruk her. Jeg er drita på kommentar-tidspunktet, så ikke ta det ille opp, mulig jeg tar feil. Spiller 3-musikken. Rett meg opp, men husk at vi er venner etterpå også:)
Hørt masse på denne musikken, og senest denne uken. Kjører bil på jobb og da passer Lotus musikken perfekt! Første gang jeg spilte det var Space ninja en instant hit hos meg, men nå i senere tid klarer jeg ikke bestemme meg om jeg liker Miami Ice eller Metal Machine best :) Jeg er utrolig imponert over hva de klarte få til på den tiden, og synes det er rart ikke Patric Phelan er mer kjent..