Slik bruker du en Amiga

Vi har lagt multimediapresentasjonen Den Aller Første ut på YouTube.

Den Aller Første er en multimediepresentasjon som fulgte med Amiga-maskiner som ble solgt i Norge, i en periode på åttitallet. Presentasjoner går gjennom ulike aspekter av det å bruke en Amiga, helt fra grunnleggende ting som hvordan man bruker musen (som mange først stiftet bekjentskap med på Amiga) til hvordan man finner frem i AmigaDOS.

Disketten. Bilde: Hallgeir Holst.
Disketten. Bilde: Hallgeir Holst.

Fra nybegynner til ekspert

Jeg skrev en større artikkel om presentasjonen på Teknofil for noen år tilbake, og artikkelen er fortsatt tilgjengelig på Tek.no, så jeg skal ikke gjenta meg for mye her. Men det er en litt fascinerende diskett, som viser hvordan ting vi i dag har i blodet måtte inn med teskje, samtidig som det var forventet at vanlige brukere lærte ting som er forbeholdt «ekspertene» i dag.

Den siste delen av presentasjonen er for eksempel forbeholdt AmigaDOS og CLi (ledetekst).

Jeg vet ikke om alle forklaringene fungerer like godt, men det er artig å se hvordan presentasjonen benytter seg av at Amiga kan vise flere «skjermer» samtidig i den siste delen, ved å dra ned demonstrasjonsvinduet slik at brukeren får tilgang på AmigaDOS-skjermen «bak». Det tok noen år før slik multitasking ble vanlig på andre plattformer.

Den originale presentasjonen ble laget av Juan Holz, og den ble så oversatt til norsk av Johnny Niska. Her er hele presentasjonen, tatt opp via emulator (merk at jeg har kuttet de lengste lastetidene):

Takk til Hallgeir Holst for at jeg (igjen) fikk bruke bildet av disketten. Han er en av folkene bak den hyggelige Facebook-gruppa Commodore/Amiga Norge.

Her er en håndfull skjermbilder:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.