Dette kan ha vært det første kommersielle Amiga-spillet

Nå har Donkey Kong-klonen Monkey Business blitt funnet.

Vi vil kanskje aldri vite helt sikkert hva som faktisk var det første kommersielle Amiga-spillet, men ifølge teknologijournalisten Peter Olafson, som jobbet i bladet Amiga World da Amiga-plattformen ble lansert (de første nummerne av bladet kom faktisk før maskinen var tilgjengelig), er sjansene store for at det var den enkle Donkey Kong-klonen Monkey Business.

Ikke vanskelig å se hva som er inspirasjonskilden.
Ikke vanskelig å se hva som er inspirasjonskilden.

Olafson, som ofte regnes som en av Amiga-plattformens viktigste autoriteter, har blant annet fortalt at det var det første Amiga-spillet de fikk inn til anmeldelse.

Monkey Business fikk imidlertid aldri noen bred distribusjon, og det ble heller aldri særlig kjent. Faktisk er spillet så obskurt at det frem til denne uken har vært regnet som en «savnet» tittel – et spill man har visst at har eksistert, men som ikke har vært mulig å oppdrive i spillbar form.

Funnet og lagt ut på nettet

Etter en eBay-auksjon der en original kopi ble solgt, startet folk på forumet English Amiga Board å snuse etter spillet. En av disse var EAB-brukeren dlfrsilver, som klarte å finne en korrupt versjon av spillet i arkivet til en gammel, belgisk BBS. Denne fungerte altså ikke, men ved å legge inn grafikkdataen fra Atari ST-versjonen fikk EAB-brukeren Ross spillet til å kjøre.

Dette brettet er vrient.
Dette brettet er vrient.

Nå er det gjort tilgjengelig for forumets medlemmer i spillbar form. Det dukker nok raskt opp andre steder også.

Oppdatering: Du finner det nå på Amiga Love.

Jeg har testet Monkey Business, og syntes ærlig talt ikke det er et spesielt godt spill. Det er en skamløs Donkey Kong-klone der du spiller en IRS-agent som må kreve inn skattene til en mafioso ved navn Mr. Big, og det kan ikke sies å gjøre særlig god nytte av Amiga-plattformens egenskaper.

Spillet ble utviklet av en mann ved navn Ron J. Fortier, og utgitt av The Other Valley Interactive. Det ble opprinnelig lansert for Apple Macintosh. Her kan du se meg spille spillet i emulatoren Amiga Forever:

Mindwalker var ikke først

Ofte trekkes det surrealistiske actioneventyret Mindwalker, programmert av legendariske Bill Williams, frem som det første kommersielle Amiga-spillet noensinne. Det er imidlertid en misforståelse, som bunner ut i at Mindwalker ble solgt sammen med Amiga 1000-maskiner i 1986.

Dette var året etter at maskinen først ble lansert, og det kom altså noen kommersielle utgivelser i 1985 også. Disse inkluderer Monkey Business og Delta Patrol fra The Other Valley Interactive, og ifølge databasen Hall of Light, en håndfull utgivelser fra Electronic Arts, Activision og Interplay.

Toppbildet i artikkelen stammer fra eBay-auksjonen, og ble lagt ut på EAB av brukeren DrBong.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.