Nå kan du emulere en av historiens viktigste datamaskiner

Xerox Star introduserte mye av det vi forbinder med moderne brukergrensesnitt.

Overraskende mange av ideene som danner grunnlaget for moderne operativsystemer stammer fra det amerikanske teknologiselskapet Xerox, som kanskje er mer kjent her til lands for kopimaskinene sine.

Tegneprogram på Xerox Star. Bilde: Josh Dersch.
Tegneprogram på Xerox Star. Bilde: Josh Dersch.

På syttitallet skapte de Xerox Alto, den første datamaskinen som var designet for et grafisk grensesnitt fra bunnen av, med vinduer, ikoner, WYSIWYG-baserte verktøy og mye mer. Alto var imidlertid ikke et kommersielt system, og det var med Xerox Star, som ble lansert i 1981, at disse elementene for første gangen fant veien ut på en kommersielt tilgjengelig plattform.

Andre fikk æren for nyvinningene

Uheldigvis for Xerox, skjønte selskapet aldri helt hva de hadde, og selv om Xerox Star kunne brukes som en personlig datamaskin ble den i starten solgt gjennom en pakkeløsning der potensielle kjøpere måtte ut med mellom femti- og hundre tusen dollar for å få fullt utbytte av plattformen. Noen suksess ble den med andre ord ikke.

Resultatet var at Xerox aldri egentlig fikk noen særlig uttelling for konseptene de utviklet, og det var i stedet andre aktører – inkludert Apple – som endte æren for å introdusere dem til massemarkedet.

Om du kunne tenke deg å teste Xerox Star, kan du nå laste ned en emulator. Den har blitt laget av Josh Dersch, som tidligere har laget en Xerox Alto-emulator, og har fått navnet Darkstar. Du finner versjoner for diverse operativsystemer på GitHub, men før du bruker den bør du lese hva Dersch har å si om den.

Han anbefaler blant annet at du laster ned et forhåndsskapt harddiskoppsett med det grafiske grensesnittet Viewpoint installert, og begynner der.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.