Metro Exodus blir eksklusivt for Epic Store på PC

Valve mener det er urettferdig mot forbrukerne.

Når Epic nå ønsker å vinne kampen om digital distribusjon av spill på PC, er strategien tilsynelatende å grabbe til seg så mange spill som mulig, og gjøre dem eksklusive for sin butikk. I tillegg til en håndfull relativt profilerte indie-spill, samt noen kommende Ubisoft-titler (som riktignok fortsatt vil bli å finne på Uplay, naturlig nok), har de nå sikret seg førstepersonsskyteren Metro: Exodus.

Det som er litt spesielt her, er at spillet i lang tid har blitt tungt promotert gjennom Steam, og at Epic-eksklusiviteten blir annonsert bare litt over to uker før lansering. Om du har forhåndsbestilt på Steam vil du fortsatt få spillet der, men fra i kveld av blir det altså ikke lenger mulig å bestille spillet på Valves distribusjonstjeneste.

Valve skriver på spillets Steam-side at de mener beslutningen er urettferdig mot Steams brukere, som i lang tid har blitt ledet til å tro at spillet skulle slippes på tjenesten. De sier også at de nylig ble informert om beslutningen.

Deep Silver får en større andel av inntektene hos Epic

På sin side skryter Deep Silver-sjef Klemens Kudratitz av Epics generøse salgsbetingelser, der utgiveren får 88 prosent av inntektene i stedet for 70 prosent som på Steam (Metro Exodus hadde nok fått gode nok salgstall til at andelen hadde blitt høyere), og mener at dette vil tillate dem å investere mer i seriens fremtid.

Han sier ingenting om hvor mye Epic har betalt dem for å få de eksklusive rettighetene til PC-versjonen, men det er nok et betydelig beløp. Sjansene er tross alt veldig små for at salgsinntektene på Epic Store blir i nærheten av like gode som de hadde blitt på Steam.

Man kan nok påstå at Deep Silver gambler litt med Valves velvilje her. Metro-serien er deres desidert mest populære, og for en stor del av deres kommende utgivelser er de sannsynligvis avhengige av synligheten som Steam bringer med seg – Epic er neppe like ivrige etter å betale for utgivelser Outward.

Denne typen eksklusivitetsavtaler er sjeldent positive for spillerne, og uansett hva man måtte mene om Steams posisjon i markedet, er det liten tvil om at for brukerne er Epic Store per nå en svakere plattform som mangler mye av Steams funksjonalitet. Derfor tror jeg nok mange er skuffet over Deep Silvers avgjørelse.

Eksklusivitetsavtalen betyr også at spillet ikke vil slippes på andre nettbutikker i år (Deep Silver lanserer stort sett spillene sine på GOG også, skjønt i dette tilfellet ville nok en DRM-fri versjon ventet til Denuvo har gjort jobben sin). Men utgiveren understreker at de planlegger å lansere Metro Exodus på Steam og andre nettbutikker den 14. februar 2020.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.