LOLbua-veteraner med Commodore 64-show i Oslo

Hver måned tar de tidsmaskinen 35 år tilbake i tid, og tar pulsen på Commodore 64-markedet.

Liker du Commodore 64 eller retrospill generelt, og bor i eller nær Oslo? I så fall bør du vurdere å ta turen til utestedet Ball den 29. august klokken 18.00. Da dukker nemlig Kristian Tjessem og Jon Cato Lorentzen fra podcasten LOLbua opp, for å holde det første av en serie månedlige show med Commodore 64 i sentrum.

Kronologi over plattformens utvikling

Jon Cato Lorentzen. Foto: Bjørnar Frøyse.
Jon Cato Lorentzen. Foto: Bjørnar Frøyse.

Showet heter C64@Ball, og konseptet er som følger: Hver måned skal de to reise tilbake i tid og spille Commodore 64-spill som ble lansert den samme måneden for 35 år siden.

Ifølge Jon Cato Lorentzen, som til daglig er daglig leder hos den norske spillutvikleren Krillbite, er tanken at de på denne måten vil skape en kronologi der de starter i 1984 og gradvis tar for seg hvordan plattformen utviklet seg i årene som fulgte.

Samtidig vil de fortelle om de som lagde og ga ut spillene, gjerne over flere år, og ta for seg nye programmeringsteknikker og andre fremskritt etter hvert som disse dukket opp.

Vil formidle spillkultur

Lorentzen har jobbet med formidling av spillkultur siden nittitallet, blant annet som kritiker, kommentator, journalist, podcastvert. Han har også arrangert direktesendte spillpodcaster, Marioke (spillmusikk-karaoke) og en månedlig spillquiz på utestedet Tilt i Oslo. Ideen til det nye konseptet har han hatt lenge:

Kristian Tjessem (nummer to fra høyre) er fortsatt aktiv i C64-miljøet. Her sammen med de legendariske Commodore 64-musikerne (fra venstre) Chris Huelsbeck, Jeroen Tel og Reyn Ouwehand. Foto: Audun Ytterdal.
Kristian Tjessem (nummer to fra høyre) er fortsatt aktiv i C64-miljøet. Her sammen med de legendariske Commodore 64-musikerne (fra venstre) Chris Huelsbeck, Jeroen Tel og Reyn Ouwehand. Foto: Audun Ytterdal.

– Som mangeårig skribent observerte jeg jo hvordan den tradisjonelle spilljournalistikken ble stadig mer marginalisert til fordel for nye medier, influencers, og så videre. Samtidig økte behovet for spillkulturformidling. For meg var det uaktuelt å bli YouTuber eller streamer, men jeg var blitt vant til liveformatet, og liker egentlig veldig godt den intime stemningen man får mellom et entusiastisk publikum som har møtt opp for å oppleve litt spillkultur. Jeg ville skape flere møteplasser blant likesinnede uten de kommersielle rammene som er på spillmesser eller retromesser der mye handler om kjøp og salg og samling, og selve kulturbiten ofte er underordnet.

Han fortsetter:

– Gjennom LOLbua ble jeg kjent med Kristian, som er en av Norges mest kunnskapsrike Commodore 64-entusiaster. Han har masse kontakter i demoscenemiljøet, har alt mulig av maskinvare og teknikk, programmerer fortsatt på Commodore 64 og er flink til å formidle dette. Siden plattformen har stor plass i mitt hjerte slo jeg to og to sammen, og dermed ble konseptet født.

Ball er en spillbar ved Youngstorget i Oslo, der du blant annet kan spille over 4000 konsollspill. Følg med på C64@Ball sin Facebook-side for å holde deg oppdatert om arrangementet. Men hvis du ikke har anledning til å dra, kan du glede deg over at Jon Cato og Kristian planlegger å ta opp hvert show og legge det på Youtube-kanalen til LOLbua i etterkant.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.