Førsteinntrykk: GOG Galaxy 2.0

Hele den digitale spillsamlingen i ett oppstartsprogram? GOG Galaxy 2.0 fungerer faktisk godt.

Nettbutikken GOG har lenge hatt sin egen klient, men nå slippes den i ny og kraftig utvidet utgave. Konseptet bak GOG Galaxy 2.0 er som følger: Tjenesten kombinerer alle spillene dine i ett system – uansett om du har kjøpt dem på Steam, Origin, GOG eller til og med Xbox Live. Etter å ha synkronisert de ulike kontoene dine med GOG Galaxy kan du installere og spille spill fra alle PC-tjenestene, via Galaxy. I tillegg lagres all dataen din – som spilletid, «achievements» og vennelister i ett system. Når Galaxy først er koblet opp andre tjenester, synkroniseres dataen automatisk.

GOG Galaxy 2.0 ble lansert i åpen beta denne uken, og jeg har tatt en titt. Førsteinntrykkene mine er rimelig gode. Jeg klarte uten problemer å importere data og spill fra Steam, Origin, Uplay og Epic Games Store, og spillene fra Rockstar Launcher fikk jeg også inn – selv om jeg ikke fikk med spilletiden min på tross av at dette var en av tingene systemet spesifiserte at det skulle hente. Samme med Bethesda, men der ble det opplyst at verken spilletid eller «achievements» kom med på lasset.

Spill-listen min sortert etter spilletid.

Nå som dette er gjort, er så godt som hele den digitale spillsamlingen min samlet under ett tak, i en solid og lovende «launcher» som er behagelig å bruke og skilter med flere fine funksjoner.

Solid presentasjon av spillsamlingen

Spillene kan vises i separate lister, eller samlet, og her fungerer systemet omtrent som Steam. Du kan velge å få spillene opp i en tekstbasert liste, eller få alle coverbildene deres opp i et rutenett, og det er lett å skreddersy ting som størrelsen på coverbildene (herlig!), hvordan spillene skal sorteres, og så videre. Man kan også gruppere dem etter forskjellige kriterier, slik som gjennomsnittskarakter.

Det eneste som er litt forvirrende for Steam-veteraner er at der Steam leser spilltitler som om det for eksempel skulle stått «Witcher, The» og dermed legger spillet under W, vil GOG legge samme spill under T for «The Witcher».

Det er også mulig å filtrere etter sjanger, plattform og så videre, og man kan ha flere filtre aktive samtidig om man ønsker det – samt legge bokmerker til disse slik at de kjapt kan hentes frem igjen senere (så hvis du ønsker det, kan du sette opp et filter som kun viser turbaserte strategispill med «Sid Meier» i tittelen, og bokmerke dette slik at du når som helst kan få opp listen over Sid Meiers turbaserte strategispill i fremtiden).

Her er det både manglende bilder, bilder med uheldig utsnitt og et boksbilde som forteller meg at spillet er på DVD.

Boksbildene på spill importert fra Uplay, Origin, Epic, Bethesda og Rockstar ser gode ut, og er sannsynligvis hentet direkte fra tjenestene selv. Hva Steam angår, er det en litt annen situasjon. Noen spill mangler bilde helt, og andre viser et lite utsnitt som ofte verken ser pent ut eller faktisk forteller hvilket spill det er snakk om (hva skjuler seg bak bokstavene RIZ? Jo, romstrategispillet Horizon). Noen bilder er også basert på fysiske spillbokser, og det tar seg heller ikke så godt ut. Spesielt når det dukker opp PS3-logoer og gigantiske USK-aldersmerkinger på coverne.

Men samtidig har flere spill bedre boksbilde på GOG enn Steam, der mange utgivere fortsatt ikke har fått satt opp korrekt coverbilde for alle spillene sine. Hvis du hovedsakelig har kjente og populære spill på kontoene dine, vil du uansett neppe merke så mye til dette problemet, da det primært er de mer obskure titlene som sliter med dårlig bildemateriale. Man kan også legge inn nye boksbilder selv (noe som også er mulig på Steam), men når man har et firesifret antall spill blir det litt pes.

Sømløst i aksjon

Å starte et spill fra en annen tjeneste er en rimelig sømløs prosess. Naturlig nok må den aktuelle «launcheren» starte opp, men om du for eksempel har Steam liggende i bakgrunnen vil oppstarten foregå uten at Steam-vinduet åpnes. Det gjelder riktignok ikke alle tjenestene – med Origin insisterer Origin-vinduet på å poppe opp, for eksempel. Man kan også installere spill fra andre tjenester via Galaxy, og det fungerer også knirkefritt – skjønt jeg måtte (kanskje forståelig nok) åpne Steam-vinduet for å se hvordan nedlastingen lå an.

Det er forøvrig også mulig å legge inn tilfeldige spill fra harddisken, slik som på Steam, og mer avanserte brukere kan også legge inn .bat-filer som lar dem for eksempel kjøre emulerte spill gjennom Galaxy (via blant annet MAME – GOG Galaxy er koblet opp mot en database på nettet med oppføringer store mengder gamle konsoll- og arkadespill).

Achievements fra Steam vises (stort sett) som de skal.

Som i andre slike tjenester får man også en oversikt over vennene fra de ulike plattformene, og hva de spiller. På samme måte finner man den tradisjonelle listen over nylig aktivitet, så man kan se hva de har holdt på med. Chat er ikke implementert – det må eventuelt foregå via de gamle systemene (det er jo uansett ikke slik at «Steam overlay» slutter å fungere fordi du starter et spill fra GOG Galaxy).

Om du skulle ha samme spill på flere tjenester, lar Galaxy deg enkelt velge hvilken du vil bruke. All spilletiden slås automatisk sammen, så om du har spilt Colonization i fem timer på Steam og fem timer via gamle Galaxy, er totalen nå ti timer.

Hvorfor Galaxy?

Men det store spørsmålet er kanskje hva vi egentlig skal med GOG Galaxy 2.0. Joda, tjenesten fungerer rimelig greit så langt, men hva slags behov er det egentlig den dekker? Man er jo fortsatt avhengig av alle de andre tjenestene for å spille og kjøre spill derfra, så hvorfor skal man gå gjennom dette ekstra steget?

Slik jeg ser det, er det to rimelig gode grunner til å bruke GOG Galaxy. Den første er at den rett og slett hjelper meg å huske hvilke spill jeg har utenom Steam. Jeg har faktisk over 400 GOG-spill, og flere titalls spill på både Uplay og Origin. Men når jeg setter meg ned for å velge hva jeg skal spille, er det stort sett alltid Steam-biblioteket jeg åpner. Så ved å samle alle spillene i ett system, får jeg umiddelbart total oversikt over hele den digitale spillsamlingen min, og dermed et bredere utvalg når jeg skal velge spill.

Den andre grunnen handler om hvorfor jeg stort sett velger Steam i utgangspunktet – i årenes løp har Steam-biblioteket mitt på en måte blitt min identitet som spiller. I tillegg til at det er der jeg har desidert flest spill, har Steam loggført spilletiden min, de ulike «achievement»-ene jeg har oppnådd, og så videre, slik at Steam-profilen har blitt mitt svar på en Xbox-spillers gamertag. Jeg mistenker at mange har det på samme måte, og det er jo dette som forklarer en del av min motstand mot for eksempel eksklusivitetsavtalene Epic har inngått for tiden («betyr det virkelig noe hvor du kjøper et spill?» – kanskje ikke, men det betyr noe hvor jeg spiller det).

Jeg har visst noen spill på Origin og!

Ved å importere all denne dataen fra Steam og de andre systemene (som loggfører slikt – Epic har vel latterlig nok ikke fått inn «achievements» engang), og samle det under én paraply, kan GOG Galaxy kanskje ta over Steam-profilens posisjon som hovedbærer av min spiller-identitet, og det er kanskje ikke så dumt. Det var jo tross alt aldri min intensjon å gifte meg med Steam, heller.

GOG Galaxy gir allerede nå et mer nøyaktig bilde av meg som spiller, rett og slett fordi hvis jeg nå sorterer spill etter spilletid er det ikke lenger Divinity: Original Sin 2 som troner øverst, men The Witcher 3. Jeg merker faktisk også at jeg allerede etter én dag med Galaxy bryr meg litt mindre om hvilke tjenester jeg har ulike spill på. Da jeg i dag morges fikk høre at Arkane-veteranen Raphael Colantonio skulle annonsere sitt neste spill på The Game Awards i morgen tidlig, var første tanke «æsj, da blir det vel Epic-eksklusivt.» Men så husket jeg GOG Galaxy.

Ikke noen fullgod erstatning enda

Så vidt jeg kan se er det ikke noen støtte for familiedeling og slikt, og man mangler for eksempel enkel integrering med forum og andre samfunnsfunksjoner (dette gjelder til og med GOG-spill, selv om GOG har en egen forumseksjon for hvert spill). Her ligger Steam foran, ettersom man kjapt kan finne både forum, guider og andre nyttige ting direkte fra spillsidene. Med tanke på hvor mye jeg faktisk ender opp med å bruke denne funksjonaliteten på Steam, er det en mangel jeg merker.

Det er veldig fint å få oversikt over alt ekstramaterialet som følger med GOG-spill (spesielt fra tiden der tjenesten het Good Old Games), men hva Steam-spill angår kan man ikke engang få opp manual via Galaxy, selv på spill som selges begge steder. En liten ting, men det skaper friksjon.

Jeg merker også at dette er en beta. Galaxy insisterer for eksempel på at nylanserte Transport Fever 2 ikke har «achievements», men jeg låste vitterlig opp elleve stykker på Steam mens jeg spilte spillet via Galaxy i går.

Jeg kan forklare!

Ellers håper jeg på litt ekstrafunksjonalitet etter hvert. For tiden er jeg en flittig bruker av Random Steam Game Picker, som velger tilfeldige spill fra Steam-biblioteket mitt. En veldig god måte å bli komme gjennom alle de uspilte spillene i samlingen på, men den gjelder jo kun Steam. En innebygd funksjon som dette, gjerne med litt ekstra innstillinger (der man kan spesifisere at man kun vil ha spill man ikke har spilt, og kanskje velge sjanger og så videre) hadde vært veldig kult å ha med, for eksempel.

Lovende så langt

Uansett syntes jeg GOG Galaxy 2.0 virker lovende. Jeg mistenker nok at tjenesten per nå ikke vil overta for Steam som hovedplattformen min, men den gjør det definitivt enklere å ty til spill fra andre plattformer, og det har faktisk vært veldig tilfredsstillende å få alle spillene mine i ett enkelt system. Og siden Steam og de andre tjenestene fortsatt gjør sine greier i bakgrunnen når jeg spiller, «taper» jeg jo ingenting på å spille spill via Galaxy i stedet, alt registreres som det skal andre steder også.

Jo mer jeg tenker på det, jo mer liker jeg ideen bak Galaxy. For jeg ønsker jo egentlig ikke å bry meg om hvor jeg har kjøpt spillene mine. Jeg tjener  ikke noe på å ergre meg over at et spill er Epic-eksklusivt eller krever uPlay. Det jeg tjener på er i stedet å ha rask og grei tilgang på alle spillene mine, og sikre at de ikke forsvinner i glemmeboka bare fordi de er på en tjeneste jeg vanligvis ikke er aktiv på.

Hvis du har spill på flere forskjellige tjenester, anbefaler jeg at du tar en titt på GOG Galaxy. Det kan være du blir overrasket over hvor mye du liker systemet.

7 kommentarer om “Førsteinntrykk: GOG Galaxy 2.0”

 1. Takk for fin gjennomgang. Dette har jeg ventet på. Mens vi venter på en forklaring (og gjerne et terningkast!), skal jeg installere denne klienten, og sannsynligvis måtte resette passordene mine på de fleste tjenestene :)
  Driver ikke en av de store skjermkortprodusentene og utvikler noe av det samme? Er mer skeptisk til ting fra den kanten.

  Svar
 2. Jeg har brukt denne klienten i noen måneder nå og er veldig fornøyd! Som deg så har jeg altfor mange spill spredd rundt på forskjellige tjenester og plattformer uten å ha noe oversikt, så denne løsningen er velkommen!

  Angående boksbilder og slikt, GOG Galaxy bruker Internet Game Database igdb.com som database og henter alt derfra, selv til egne titler. Så om boksbilder og slikt ser rart ut til enkelte titler så er det fordi informasjon og bilder mangler der. Jeg er imponert over hvor omfattende den databasen er når man skal legge til egne spill. Jeg måtte med vilje søke etter noen temmelig obskure Amiga PD-greier for å klare og sette den fast.

  Det jeg selv savner mest er muligheten til å opprette egne kategorier som f.eks. Amiga og C64 i menyen. Enn så lenge får andre spill man legger til bare Other som plattform og finnes bare i All Games visningen. Man kan løse det sånn halvveis med tags, men ikke tilfredstillende. Håper det kommer en dag så man kan eventuelt legge til hele spillsamlingen for grei oversikt. Det blir nok litt tungvint når man kan legge til bare ett av gangen, men man er da tålmodig.

  Enn så lenge så bruker jeg backloggery. Der kan man legge til alt man har, og er ikke avhengig av å måtte matche noe fra en eksisterende database. Og så har man relativt grei oversikt over hva man har og hva man har spilt og fullført. En god ting er at den har nettopp en Fortune Cookie som velger et tilfeldig spill fra samlingen for deg, der du kan sette visse kriterier som plattform og Unplayed f.eks. Funker mye bedre enn Steam Game Picker ;-) Det tar tid å legge inn en hel samling her også såklart, ett spill av gangen. Men meget praktisk når man gidder. Ta en titt på min side backloggery.com/teho som et eksempel.

  Svar
  • Hehe, etter å ha importert fra det meste av tjenester (utenom konsoll) er spillsamlingen i GOG Galaxy på nesten 2000 spill, så jeg er ikke kjempefristet til å legge inn ett og ett spill i backloggery. :)

   Svar
   • Hah, det skjønner jeg godt. Jeg gjorde det vel over en periode på godt over et år, men hadde nok ikke startet på det nå som det ser ut til at nettopp GOG vil gjøre mye av samme nytten. Statuser som unplayed og finished kan man jo gjøre med tags her f.eks.

    Svar
 3. Jeg også er veldig stor fan av Galaxy 2.0, men så er jeg i utgangspunktet en GOG-bruker, og synes det er deilig at jeg slipper å måtte logge inn i Steam lenger når jeg vil spille spill derfra.

  Svar
  • Research!

   Neida, den kjedelige og sanne forklaringen er at det fulgte med Larry-spillene da jeg kjøpte dem på GOG. Litt usikker på om det fortsatt gjør det, ser at det ikke (lenger?) nevnes i beskrivelsen av Larry-samlingen.

   Men hadde faktisk tenkt å skrive noe om det på ett eller annet tidspunkt…

   Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.