Gode, gamle spill: Under a Killing Moon

Tex Murphy tar saken i dette herlige CD-ROM-eventyret fra nittitallet.

Gode, gamle spill er en regelmessig serie med kortere tekster om klassikere og andre godbiter fra spillhistorien. I dag ser vi på CD-ROM-eventyret som gjorde detektiven Tex Murhpy kjent.

  • Navn: Under a Killing Moon
  • Utvikler: Access Software
  • Utgiver: Access Software
  • Første utgivelsesår: 1994
  • Originale plattformer: PC

I det åttitallet gikk mot slutten begynte mange spillutviklere å drømme om en ny retning for spillmediet. De så for seg en fremtid der Hollywood og spillindustrien var to sider av samme sak. Datagrafikk skulle vike for ekte video og ekte skuespillere, og spill skulle fortelle nyanserte historier uten å holdes nede av tradisjonelle spillmekanismer. Utviklingen gikk nok ikke helt som de så for seg, men på nittitallet var faktisk noen av spillindustriens mest spennende titler «interaktive filmer».

Du beveger deg rundt i verden i 3D.

Imponerende på alle måter

Det første av disse som virkelig oppnådde suksess var Under a Killing Moon, et postapokalyptisk, førstepersons eventyrspill med detektiven Tex Murphy i hovedrollen. Spillet kom på hele fire CD-plater, fylt til randen av video, lyd og grafikk, og leverte et storstilt og spektakulært eventyr ulikt noe annet på markedet.

Handlingen finner sted i en verden som fortsatt sliter etter den store atomkrigen alle som vokste opp mens Sovjetunionen fortsatt eksisterte visste at én dag ville komme. Her har den radioaktive strålingen resultert i at det nå er to typer mennesker – «normale» og «mutanter» – og det har utviklet seg et stort klasseskille mellom dem. Du spiller en fattig detektiv som holder hus i San Franciscos ruiner, og en dag dukker det i ekte film noir-stil opp en vakker blondine med et farlig oppdrag. Den påfølgende etterforskningen vikler deg inn i mystiske konspirasjoner, og snart avhenger verdens fremtid av dine valg.

Under a Killing Moon og oppfølgerne er faktisk fortsatt ganske unike, for i motsetning til mange andre skapere av «interaktive filmer» glemte utviklerne i Access Software aldri at de først og fremst lagde spill. Her får vi utforske rike, tredimensjonale miljøer fulle av spor som må finnes og gåter som må løses, og det hele føles noverraskende naturlig. Samtidig treffer vi et rikt figurgalleri som kan hjelpe (og hindre) oss underveis.

Dette er tross alt et spill fra nittitallet.

Humor og sjarm i lange baner

Spillet er også rikt på humor, og har en av de mest sjarmerende hovedpersonene i mediets historie. Tex Murhpy ble faktisk spilt av hoveddesigner Chris Jones, og selv om han åpenbart ikke er noen profesjonell skuespiller er det umulig å ikke bli glad i den smått håpløse (men alltid velmenende) detektiven han spiller. Det samme gjelder mange andre av figurene vi møter, fra den gretne pantelåneren Rook (som spilles av 3D-artisten Doug Vandegrift) til den søte avisselgeren Chelsee (Suzanne Barnes). Få av rollene er besatt av særlig kjente skuespillere, men du vil definitivt kjenne igjen stemmen til James Earl Jones – du vet, Darth Vader eller faren til Simba, alt etter hvor gammel du er.

Under a Killing Moon har tålt tidens tann overraskende godt, spesielt sammenlignet med andre «interaktive filmer» fra nittitallet. Grensesnittet er kronglete etter moderne standard, og den en gang så imponerende grafikken ser naturligvis rimelig svak ut takket være den lave videooppløsningen. Men mysteriet er fortsatt spennende, og gåtene er fortsatt – for det meste – solide og underholdende å løse. Actionsekvensene er ikke nødvendigvis like gode, og det blir litt mange puslespill underveis, men helhetsopplevelsen mer enn veier opp for dette.

Under a Killing Moon og resten av spillene i serien er fortsatt tilgjengelig via digital distribusjon (GOG, Steam). Et nytt spill er også på vei, skjønt ting tar tid(tm)!

PS: Vi har også et stort tilbakeblikk på en av de første suksessene fra utvikler Access Software: Leaderboard Golf!

Toppbildet er hentet fra Mobygames.

2 kommentarer om “Gode, gamle spill: Under a Killing Moon”

  1. Fantastisk spill, og Pandora Directive er et av tidenes beste, men skulle ønske de hadde samme kontrolloppsett som Overseer. Utrolig kronglete å manøvrere i dette spillet. Faktisk provoserende kronglete.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.