10 herlige PlayStation-favoritter

Vi har funnet frem ti klassiske PlayStation-spill du bør prøve.

Sonys første PlayStation hadde et fantastisk bibliotek, og mange av titlene står igjen som noe av det beste man kan spille, selv den dag i dag. Jeg har satt sammen en liten liste med ti spill jeg anbefaler. Dette er ikke en topp-10 liste av noe slag, men kun anbefalinger på noe jeg håper nettopp du kan more deg med. Noen av titlene kjenner nok flere igjen, men jeg har prøvd å sette sammen en litt variert liste med spill, som også inkluderer spill man vanligvis ikke hører alt for mye om. La oss ta en titt!

Alundra

Dette er et actioneventyr som ofte er overskygget av Zelda på Super Nintendo. Du styrer en alvegutt ved navn Alundra. Du starter ombord i et skip som skal ta deg til byen, men på ferden har du en drøm hvor du møter to skikkelser. Den ene er god, og ber om din hjelp for å redde menneskeheten. Den andre er ond, og lover at du skal få se døden i hvitøyet. Spillet foregår i to forskjellige verdener – den våkne verdenen og en marerittverden som du må tre inn i for å redde ulike mennesker. Spillet har plenty av fiender i alle former av fasonger, og artige og krevende bosser. Gåter er det også mange av. De kan være ganske vanskelige, men er ikke urettferdige på noen måte.

Castlevania – Symphony of the Night

Helt siden den første Nintendo-konsollen har det dukket opp minst ett Castlevania spill til omtrent alle konsoller, av diskuterbar kvalitet. Men denne tittelen skiller seg mest ut, og har bidratt til den ofte omtalte Metroidvania-sjangeren. Vi styrer sønnen til Dracula, Alucard (hva blir Dracula baklengs? Høhø…), og planen er å stoppe galskapen til pappa i sjappa. Settingen er satt i Draculas slott, med mye å gjøre. Dette er en direkte oppfølger til forrige tittel, kjent som Rhondo of Blood, her i vesten, og har du spilt det vil du få et gjensyn med flere av karakterene derfra. Og når du tror du er ferdig kan du tro om igjen.

Destruction Derby 2

Det var plenty med bilspill på denne konsollen, men denne tittelen byr på litt mer moro enn de andre. Hva går det ut på? Kjøre livskiten ut av bilen du styrer, og gjøre mest mulig skade på de andre underveis. Du kan velge mellom vanlig race, eller ha det gøy i arenaen hvor det er kongen på haugen-prinsippet som gjelder. Enkelt, men moro!

Dino Crisis

Hva får man om man tar bort zombiene i Resident Evil, og bytter dem ut med mannevonde dinosaurer? Dino Crisis! I dette spillet befinner vi oss på et større laboratorium, og med litt etterforskning finner vi ut at ting ikke er som det skal. Vi blir relativt raskt introdusert til en av spillets utdødde firfisler. Spillet byr på mye action, og en og annen gåte du må løse for å komme deg i mål. Jeg håper at Capcom vil gjenskape spillet sånn som de har gjort med Resident Evil serien, for det fortjener det virkelig. Men inntil den skjer, er denne gamle utgivelsen en sikker vinner.

Jackie Chan Stuntmaster

Litt slåssing måtte jeg ta med i lista. Denne godbiten byr på mye moro, hvor vi styrer actionhelten selv. Spillet er utviklet for at man skal få inntrykk av at dette er en slags film i spillform. Jackie Chan var med å utvikle koreografien til alle bevegelsene, og ga stemmen til sin egen figur. Det er mange artige kommentarer underveis, og det er vanskelig å ikke trekke på smilebåndet av humoren. Her får vi full 3D med bevegelighet i alle retninger, og alle figurene i spillet har egne stemmer. Rikt arsenal med midlertidige våpen av forskjellige slag, inkludert wok-panner og frossenlaks.

Metal Gear Solid

Digger du vanskelige spill hvor du må bruke litt taktikk og snike deg rundt, kombinert med masse action? Da er dette noe for deg. Et av Hideo Kojima’s mest brilliante mesterverk i min bok, og dette var et av de første spillene med virkelig fokus på historiefortelling. Som rosinen i pølsa (liker noen virkelig det?) ble det brukt proffe folk til å gi alle karakterene stemmer, og et nydelig lydspor. Pass på at du tømmer blæra før du setter deg ned med dette, for det er mye dialog. Heldigvis kan du bare trykke deg kjapt gjennom dersom du heller bare vil spille.

Oddworld – Abe’s Oddysee

I det fiktive universet Oddworld, bor Abe. Rasen din står på terskelen til å bli omgjort til kjøttprodukter, og i dette dystre 2D plattformspillet er målet å få reddet alle de andre som jobber på fabrikken. Du har et supertriks som gjør at du kan ta over fiender og bruke dem til eget formål. Spillet byr på mye sprø humor underveis, noe som hjelper litt på med tanke på hvor dødsens alvorlig det hele egentlig er.

Silent Hill

Dette spillet har fått en litt kultklassikerstatus, og var en frisk bris i sjangeren «survival horror». Spillet tar oss med på en sprø reise mellom to verdener, en relativt ordinær, og et alternativt univers hvor byen Silent Hill ser temmelig makaber ut. Spillet har også forskjellige slutter basert på valg du gjør underveis i spillet.

Tekken 3

Dette er en god tittel å ture gjennom hvis du digger en-mot-en slåssing. Du får et godt utvalg av karakterer å velge mellom, og du kan justere vanskeligheten etter ønske. Flere karakterer kan låses opp ved å «runde» spillet en gang med hver av de opprinnelige du kan velge mellom. Det er også flere moduser man kan ha det gøy med her, som volleyball, og en hvor du skal overleve så lenge du kan uten å dø. Enda mer gøy om du har en kompis du kan kjempe mot.

Tomb Raider

Lara Croft, den beintøffe heltinnen med to gønnere, tar oss med på en reise til gravkammer og forlatte byer over hele verden. De forskjellige stedene byr på en del hodebry underveis, og gåtene kan være vanskelige. Snoker du rundt er det, nok av hemmeligheter man kan finne hvis man vil. Litt klunkete, men fantastisk actionspill å kose seg med.


Har du noen spill du anbefaler til PlayStation?

Toppbildet er et offisielt promo-bilde, hentet fra Mobygames.

4 kommentarer om “10 herlige PlayStation-favoritter”

 1. Alundra 1 var og er et fantastisk eventyrspill, bare så synd at oppfølgeren var skikkelig dårlig

  Svar
  • Skal si meg enig der. Har du forresten sjekket ut Landstalker til MegaDrive? Det er «forgjengeren» til Alundra igjen :)

   Svar
  • Neida, men dette var 10 spill jeg kunne anbefale her og nå. FF7 dukker så og si alltid opp på anbefalte titler. Prøvde i grunn å nevne noen som man ikke ser så ofte av. Og det er ingen top 10 liste dette her :)

   Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.