Gode, gamle spill: Starflight

Starflight var en viktig inspirasjonskilde for blant annet Mass Effect.

Gode, gamle spill er en serie med kortere tekster om klassikere og andre godbiter fra spillhistorien.

  • Navn: Starflight
  • Utvikler: Binary Systems
  • Utgiver: Electronic Arts
  • Første utgivelsesår: 1986
  • Originale plattformer: PC

Starflight har en intrikat bakgrunnshistorie som i korte trekk går ut på at fire ulike raser, inkludert mennesker, holder til på planeten Arth. Her finner de etter hvert ruiner som indikerer at alle rasene har kommet fra separate planeter, og utrolig nok huser ruinene fungerende romskip som kan ta Arths utforskere ut i verdensrommet igjen. Der oppdager de etter hvert en trussel som ikke bare kommer til å utrydde alt liv på Arth, men også resten av universet.

Starflight lar deg utforske solsystemer og planeter.
Starflight lar deg utforske solsystemer og planeter.

Reis ut i rommet

Du starter spillet med å velge et mannskap, bestående av representanter for de ulike rasene (som alle har ulike egenskaper), samt androider. Så reiser du ut i rommet, for å utforske planeter og treffe andre romfarere. Underveis må du sanke inn ressurser fra planetene du besøker, for å oppgradere romskipet ditt. Du må også regne med å slåss, for ikke alle av universets innbyggere er like vennligsinnede, men det er heldigvis rikelig med rom for diplomati også.

Starflight var et av de første spillene som kombinerte gigantiske, dataskapte omgivelser – universet har hundrevis av distinkte planeter du kan lande på og utforske – med håndskapt historiefortelling. Ved å finne og utforske ruiner får du informasjon om hva som har skjedd tidligere og hint om hvor du kan gå for å lære mer, og mange av romvesnene du møter på din ferd har like nyttig informasjon å by på. Men det er til syvende og sist du som styrer opplevelsen. Du velger hvilke spor du vil følge og når, og hvordan du vil forholde deg til de ulike rasene du møter.

Diplomati. Bildene er fra PC-versjonen på GOG.
Diplomati. Bildene er fra PC-versjonen på GOG.

Resultatet er et svært fritt spill, der du spiller en kombinasjon av oppdagelsesreisende og detektiv. Det å gradvis pusle sammen et helhetlig bilde av situasjonen er utrolig tilfredsstillende, og kombinert med måten du utforsker planeter og skaffer deg ressurser på blir Starflight en overraskende vanedannende affære selv i dag. I tillegg klarer velskrevne dialoger (ofte fulle av humor) og et spennende mysterium å suge spillerne inn.

Litt av hvert

Starflight er en skikkelig sjangerblanding. Det action, rollespillelementer, aspekter av eventyrspill og til og med litt handel og taktikk. Men det er kanskje detektivaspektet jeg liker best ved spillet. Da jeg fullførte det for noen år siden endte jeg opp med flere sider fulle av notater, der jeg skrev ned ulike spor og teorier som jeg kunne følge opp. Da mysteriet endelig var løst kunne jeg føle genuin stolthet over at det var jeg som løste det – jeg fulgte ingen ordre eller fastsatt kampanje, i stedet var det mine valg og slutninger som tok meg til målet.

Her er det noen ruiner.
Her er det noen ruiner.

Starflight er det eldste spillet jeg har spilt som virkelig fanger den klassiske «romopera»-følelsen, og det er ikke for ingenting at kjente science fiction-forfattere som Orson Scott Card og Jerry Pournelle skrøt det opp i skyene da det var nytt. Selv om det på flere områder er ganske utdatert i dag, er det fortsatt et spill jeg vil anbefale. Men sett av en uke eller to, i tilfelle det hekter deg like mye som det hektet meg.

Starflight for PC er tilgjengelig på GOG, i en samlepakke som også inkluderer oppfølgeren. Har du anledning og en viss Amiga-kunnskap vil jeg imidlertid anbefale versjonen for Amiga, siden den har et oppgradert og bedre grensesnitt. Mange sverger også til den senere Mega Drive-versjonen.

Her er noen bilder fra min runde med Amiga-utgaven:

Hjembasen.
Hjembasen.
Disse blekksprut-/fiskefolkene mener at det å puste luft er en stor synd, som må straffes med døden.
Disse blekksprut-/fiskefolkene mener at det å puste luft er en stor synd, som må straffes med døden.
Merkelig planet. Mon tro om det er noen ruiner her?
Merkelig planet. Mon tro om det er noen ruiner her?
Utforsking. Underveis kan folkene dine bli skadet eller drept, så pass på!
Utforsking. Underveis kan folkene dine bli skadet eller drept, så pass på!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.