Gode, gamle spill: Road Rash

Road Rash byr på motorsykkelracing med en ekstra knyttneve.

Gode, gamle spill er en serie med kortere tekster om klassikere og andre godbiter fra spillhistorien. Denne artikkelen ble opprinnelig publisert som en del av vår julekalender for 2020.

  • Navn: Road Rash
  • Utvikler: Monkey Do Productions/Buzz Puppet Productions
  • Utgiver: Electronic Arts
  • Første utgivelsesår: 1994
  • Originale plattformer: Panasonic 3DO, senere til Sega Saturn, Sony PlayStation og PC

Electronic Arts har blitt en kjent utgiver, og de var store på 90-tallet også, takket være kjente serier innenfor sport, action, og ikke minst racing. En serie som skilte seg veldig ut, var Road Rash. Denne serien handler om motorsykkelracing, men vinklet som illegal gateracing der man også får muligheten til å sparke og slå etter motstanderne.

Racing i storbyen.
Racing i storbyen.

Serien fikk sitt første spill på Mega Drive. Tre titler kom til 16-bit-maskinen, og etter hvert som CD-baserte spillmaskiner ble det store nye, skulle serien få en overhaling for 32-bit. Opprinnelig ble den nye versjonen lansert til Electronic Arts’ «egne» spillmaskin, 3DO. Senere ble spillet hentet over til flere konsoller og PC, og det er PlayStation-versjonen vi ser nærmere på.

Solid overhaling, med en del mer

Som en selvfølge når det kommer en ny konsollgenerasjon, må grafikken justeres deretter. Tidligere spill i serien brukte jukse-3D og flate «sprites», mens her får vi servert tredimensjonale bygninger, og forhåndsanimerte figurer. Veiene kommer rullende mot deg mens du kjører, og det blir råkjøring, som seg hør og bør. Du møter støtt på politiet, som du kan stikke fra. Slagvåpen som balltre og kjetting kan benyttes gjennom løpene, for å herje med motstanderne.

Kontrolloppsettet har fått seg en god endring, ettersom PlayStation-kontrollen har flere knapper. Slag og spark har fått sine respektive plasser på skulderknappene.

Men det stopper ikke der, for her slo virkelig utviklerne på stortromma. Med de nye maskinene kunne man endelig vise video i spill (FMV, eller «Full Motion Video»). I ekte 90-tallsånd er Road Rash fullspekket med «attitude», det er ganske tydelig at dette er et spill for barskinger. Du får servert en egen filmsekvens før du starter hvert race, og en når du er ferdig – basert på om du vinner eller taper. Litt Harry og småkleint, men det passer innmari bra når man ser på det med retro-øyne.

Kule politibiler.
Kule politibiler.

Spillet lar deg velge mellom tradisjonell arkademoro, eller en litt mer omfattende karrieremodus. Førstnevnte er bare tut og kjør, mens sistnevnte har litt mer dybde, der du vinner penger som du kan bruke til å oppgradere sykkelen du starter med, eller kjøpe en som er kvassere.

Lydsporet må også nevnes. Det har låter fra artister som Soundgarden, Monster Magnet og Paw, bare for å nevne noen. Ifølge ryktebørsen var Chris Cornell (tidligere vokalist/gitarist i Soundgarden) fan av Road Rash-serien, og ville gjerne bidra med en låt til lydsporet – det endte med låten Rusty Cage. Det skal sies at musikken fra artistene kun spilles av mens du tukler rundt i menyen, under race er det egen musikk fra utviklerne. Ikke at du legger så godt merke til den bak alt bråket fra sykkelkjøringen.

Seriens høydepunkt

Road Rash så stor suksess da det først ble utgitt, og har i ettertid blitt ansett som å være det beste i serien for mange som kjenner til den. Spillet har holdt seg ganske godt, og setter man det opp mot andre spill som ble utgitt såpass tidlig på den generasjonen konsoller, er det jaggu ikke så verst.

Det hadde absolutt vært gøy å se EA gjenopplive Road Rash som en litt mindre serie, for det er enkel underholdning som man kjapt setter seg inn i.

Road Rash er ikke lenger tilgjengelig.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.