Førsteinntrykk: Clanfolk

Bli med til middelalderens Skottland i denne vanedannende kolonisimulatoren.

Clanfolk gir deg kontroll over en familie som har reist ut for å finne lykken i den skotske villmarken. De starter på helt bar bakke, uten verken tak over hodet eller eiendeler å skryte av, men heldigvis er det sommer og varmt, og rikelig med naturressurser å gjøre nytte av. Bær må plukkes, land må ryddes, trær må felles og fisker må fiskes, og hvis du spiller kortene dine riktig har du forhåpentligvis både et varmt hus, klær til familien og et lager med mat både for dem og eventuelle husdyr når frosten kommer og alt blir mye vanskeligere.

Få opp noen sengeplasser, et bål og et sted å arbeide, så er du på vei.
Få opp noen sengeplasser, et bål og et sted å arbeide, så er du på vei.

Et spill for de som liker å administrere

For deg som ikke har erfaring med spill i samme gate – som Prison Architect, Dwarf Fortress eller Rimworld – kan Clanfolk beskrives som et detaljfokusert strategi-/simulatorspill der du leder en relativt liten (men forhåpentligvis voksende) gruppe simulerte mennesker. Du lager oppgaver for dem, som de etter beste evne prøver å utføre uten direkte innblanding fra deg, samtidig som de på eget initiativ prøver å dekke sine daglige behov.

Grensesnittet er intuitivt. Vil du ha noen til å hugge trær kan du velge menyvalget «clear trees», dra musen over et område mens du holder inne venstre knapp, og så er alle trærne i det området valgt for hugging. Skal det bygges et hus må du tegne inn vegger, gulv, tak og alt det andre på terrenget, og så vil gjengen din forhåpentligvis begynne å bygge. De vil selv finne det de trenger av materialer, så fremt du faktisk har dem på lager.

Det er en haug av ulike ressurser, ingredienser og materialer i spillet, og der noen kan utvinnes direkte fra terrenget (vanligvis ved hjelp av verktøy) må andre produseres. Som seg hør og bør blir det ganske komplisert etter hvert, men belønningen er desto større når du endelig får bakt dine egne brød ved hjelp av egenproduserte ingredienser.

Det blir større etter hvert.
Det blir større etter hvert.

Nye muligheter åpner seg

Etter hvert som du spiller låser du stadig opp nye «ideer», som gir deg tilgang på mer avanserte verktøy og hjelpemidler. Spillet har ikke et tradisjonelt forskningstre, men det å gjøre bruk av de tingene du får tilgang på låser opp nye ting på naturlig vis. Du kan alltid se litt fremover på idékartet, og hva du må ha for å låse opp de neste tingene, men senere teknologier er skjult. Systemet presser deg til å utnytte de teknologiene du låser opp, noe som i utgangspunktet er en god ting da du dermed lærer hva alt gjør, og hvorfor du trenger det. Skjønt jeg kan jo se for meg at man etter å ha spilt noen runder syntes det er litt irriterende å måtte lage ting man egentlig ikke trenger der og da for å få tilgang på noe man har mer behov for.

Det er uansett viktig å være på ballen her, for du må helst være på et visst nivå når vinteren kommer. Da blir matproduksjon mye vanskeligere, og kulden et konstant problem. Så da er det viktig å ha alt fra varme i huset til tykke klær og muligheten til å lagre mat over tid. Skjønt du trenger kanskje ikke å få helt panikk hvis du ikke har alt på stell, for en av tingene du låser opp etter hvert er handelsfolk som kan kjøpe og selge ulike varer, og dermed hjelpe deg å tette hull i lageret – for en pris. Du kan også leie inn dagarbeidere og tilby kost og losji til gjester.

Logisk og intuitivt

Vinteren er en utfordring.
Vinteren er en utfordring.

Det er fortsatt en stund igjen til jeg har utforsket alle mulighetene Clanfolk har å by på, men så langt er jeg imponert over spillet. Jeg liker hvor rett-frem og logisk det er lagt opp. Med alle de forskjellige ressursene og tingene som kan bygges var jeg redd for at spillet kom til å være vanskelig å få kontroll på, men det er det egentlig ikke. Kanskje dette er mye på grunn av realismen; Clanfolk har verken magi, monstre eller noe annet som tvinger oss til å lære masse nye konsepter, og jeg har ikke kommet over noen spillelementer som ikke gir mening sammenlignet med virkeligheten.

Nå varierer det jo selvsagt hvor mye vi fulgte med på skolebenken, men du kommer langt med normal allmennkunnskap og logikk i dette spillet. Og kanskje en Youtube-video eller to, da (Katherine of Sky har en god serie, og det kan være greit å se første episode i alle fall).

Enkelte vil kanskje reagere på at spillet ikke har noen form for kamp. Ærlig talt tenkte jeg ikke over dette før noen påpekte det på internett(tm), så jeg syntes det er helt greit. Clanfolk er kan være utfordrende, og det kan godt være den første vinteren tar knekken på deg og tvinger deg til å mer eller mindre starte på nytt. Men jeg føler ikke det er et spill som vil at du skal tape. Det liker jeg, for mens jeg kan forstå «losing is fun»-mentaliteten som preger spill som Dwarf Fortress er jeg selv mer interessert i spill som gir meg muligheten til å gradvis bygge meg opp og skape noe jeg kan være stolt av, som ikke plutselig ødelegges av en gjeng orker fordi en vakt sov på jobb. Spillet har heller ikke tilfeldige katastrofer; om huset ditt tar fyr var det fordi gnister fra en åpen ild antente noe, og ikke fordi det plutselig kom en glødende stein deisende ned fra himmelen.

Koselig.
Koselig.

Når det er sagt, planlegger utvikleren å legge inn flere utfordringer for senere i spillet, og det ser ut som dette vil inkludere alt fra kvegtyver til pestsykdommer. Så lenge det gjøres på en like solid måte som det eksisterende innholdet tror jeg det kan bli bra. Per nå er spillet litt som «early access»-favoritten Valheim, der det føles veldig komplett i starten men blir litt tommere etter hvert som man spiller. Men det har allerede mange gode timer med underholdning, og jeg har i alle fall ikke tenkt å forlate det skotske høylandet med det første.

Konklusjon

Jeg gleder meg til å se hvordan Clanfolk utvikler seg i løpet av «early access»-perioden. Det er allerede såpass gøy at jeg har lyst til å anbefale det, noe jeg vanligvis er veldig varsom med å gjøre med «early access»-spill. Med unntak av at de simulerte skottene noen ganger tar veldig rare valg kan jeg faktisk ikke si at jeg har opplevd noen reelle problemer med spillet. Det intuitive grensesnittet, de logiske spillsystemene og de manglende tilfeldige katastrofene gjør dessuten at spillet sannsynligvis egner seg godt for nykommere til denne sjangeren, selv om det for all del ikke nøler med å straffe dumme valg.

Greit med et tørt sted å være i regnet.
Greit med et tørt sted å være i regnet.

Utvikleren har dessuten vært usedvanlig flink til å forbedre spillet basert på spillernes tilbakemeldinger, og på tolv dager har han sluppet fire større oppdateringer med meningsfulle endringer og nyheter. At fikseloggene vanligvis er underholdende lesning er en bonus, og jeg tror vi alle skal være glade for at babyer ikke lenger vil passe på bålet. Her blir det en tommel opp, med andre ord. Om du ikke er interessert i å kjøpe tidliglanserte spill bør du i alle fall hive Clanfolk på ønskelista for å følge med på hvordan det utvikler seg.

Clanfolk ble sluppet i «early access» på PC for et par uker siden. Vi har mottatt anmelderkopi av spillet fra utgiveren. Her er lanseringstraileren:

En kommentar om “Førsteinntrykk: Clanfolk”

  1. Ser «en smule» ut som Rimworld, men det er jo et av tidenes beste spill, så ikke akkurat dumt å hente inspirasjon derfra. Venter på fullversjon, men det ser veldig lovende ut! Takk for førsteintrykkene.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.