Kommentar: Må dataspill være voldelige?

Gaute Holmin ble utfordret på dette spørsmålet av en følger på sosiale medier. Men stemmer det?

Vold og krig har fascinert mennesker i all tid. I bøkenes verden er ofte bestselgerne de som beskriver kriminalitet og/eller krig. Alt fra Bibelen og Snorre-sagaene til Ringenes Herre og Kepler-bøkene.

For ikke å snakke om filmverden. Noen av tidenes mest populære filmer handler om vold og krig. For eksempel Ben Hur, Apokalypse Nå, Star Wars og Terminatorfilmene. I TV-serienes verden er det ikke noe annerledes. Jo grusommere påskekrim jo bedre. Alt fra Ronja Røverdatter til Game of Thrones inneholder tidvis utspekulert vold.

Vi heltedyrker gjerne skuespillere og regissører som er mest kjent for voldelige filmer og roller. For eksempel John Wayne, Clint Eastwood, Francis Ford Coppola, Quentin Tarantino og Arnold Schwarzenegger.

Spillverden reflekterer dette. Spillverden er minst like variert som bok-, film- og TV-serieverden.

Det finnes uendelig mye mer spill en bare vold og krigsspill. Du har relasjonsbyggingsspill, humorspill, plattformspill, strategispill, pengespill, bilspill og så videre og videre.

Målet med de aller fleste spill er ikke å drepe motstanderen, men å løse et mysterium, redde verden og lignende. På veien til målet er det ofte, som i filmverden overdrevent mye vold, men det er ikke volden i seg selv som nødvendigvis er målet.

Skjermbilde fra Wolfenstein 3D
Wolfenstein 3D fra 1992

Personlig liker jeg filmer og serier som inneholder mystikk, dystopia, cyberpunk og sci-fi, på mange måter alt det motsatte av den virkelige verden jeg lever i, og det har alltid gjenspeilt seg i min smak for spill på datamaskinen.

Blir vi voldelige av dataspill?

Det korte svaret; NEI!

Du skal lete lenge for å finne gamere som har voldelige tendenser når de er AFK.

Dessverre er det aller meste av forskning som er gjort rundt gaming hatt som fokus «er det skadelig, blir du voldelig», men det finnes også mer positivt vinklet forskning som ser på om det finnes noen fordeler eller gevinster ved gaming.

Tilslutt tenkte jeg derfor å dele to fine podcaster fra Aftenposten Forklart Junior om hva som er bra med gaming. I den første podcasten snakker de om hvordan gaming faktisk kan gjøre oss lykkeligere:

I den andre podcasten går de videre inn på hvordan gaming ikke bare kan gjøre deg lykkeligere, men også hvordan gaming kan gjøre det smartere:

Med dette i bagasjen håper jeg du nå setter deg ned foran datamaskinen eller TV’en, finner frem favorittspillet ditt og bruker et par timer på det med den beste samvittighet! Game on :)

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på retrospill.ninja. Den er republisert her i forbindelse med at retrospill.ninja legges ned senere i år.

En kommentar om “Kommentar: Må dataspill være voldelige?”

  1. Violence is as violence does, I guess.

    Mennesker er brutale av natur, sliter man psykisk og/eller henger med «feil» miljø så er veien kanskje kortere til utøving av tilegnet inspirasjon.

    Mennesker er også ekstremt empatiske, så det sitter langt inne før man tyr til utaggerende adferd.

    Gjør man mot andre det man vil de skal gjøre mot en, så kommer hen langt 🤔

    Svar

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.