Saints Row-utvikleren er lagt ned etter 30 år i spillbransjen

Volition skapte også serier som Descent, FreeSpace og Red Faction.

Inntil nylig så det ut som svenske Embracer hadde tenkt å kjøpe opp hele spillindustrien, selv om jeg strengt tatt ikke skjønner hvordan de fikk det til. Men så gikk noe galt – en avtale verdt to milliarder dollar (omtrent fem fantasilioner norske kroner) havarerte, og plutselig var det slutt på oppkjøpene og sparekniven måtte frem.

Nå ser vi det første store resultatet. Embracer har valgt å legge ned Volition, det amerikanske utviklerstudioet som i dag er mest kjent for Saints Row-serien. Men de har en lang og ærerik fartstid i industrien, og startet så langt tilbake som i 1993 under navnet Parallax Software. Det var navnet de brukte da de slapp sitt første spill, smått legendariske Descent.

Volitions eget farvel.
Volitions eget farvel.

Som Volition lagde de det minst like legendariske romspillet FreeSpace og den grensesprengende førstepersonsskyteren Red Faction – samt actionrollespillet Summoner – før de etter hvert tok opp konkurransen med Grand Theft Auto-serien med sitt eget Saints Row.

Det siste Saints Row-spillet kom i fjor, og ble nok ikke den suksessen verken de eller Embracer hadde håpet på – sikkert mye fordi det strengt tatt ikke var det Saints Row-spillet seriens tilhengere hadde håpet på, heller (men om skylden for det lå hos Volition selv eller eierne deres vites ikke).

Nå som studioet er ferdige med det obligatoriske ekspansjonsinnholdet har moderselskapet altså lagt ned hele sulamitten med umiddelbar virkning.

Volition hadde over 230 ansatte i 2021 – hvor mange som nå mister jobbene er uklart. I slike situasjoner bruker det å være rom for i alle fall en viss andel av de ansatte andre steder i organisasjonen, men Embracer holder på å kutte over hele fjøla og det er neppe mange stillinger til overs. Volition er nok heller ikke det siste studioet som ryker.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.