Datastart (1984)

Datastart er en undervisningsserie fra 1984, ment både for skoleelever og vanlige folk som ønsket å lære seg å bruke datamaskiner. Nå har NRK digitalisert de ti episodene i serien, og lagt dem ut på nettet.

Slik så vi ut i 1984.
Slik så vi ut i 1984.

Det er av og til litt småflaut å se på, men veldig fascinerende. Serien gir et innblikk i en verden der datamaskiner var noe nytt og fremmed, og ofte ble brukt på en helt annen måte enn nå. Ikke bare det, men det er også litt merkelig å se hvor annerledes tilnærmingen var på den tiden. Hele programmet bærer preg av å være fra en annen verden, der NRK var den eneste kanalen som eksisterte, og jobben deres i stor grad handlet om folkeopplysning.

Men Datastart er ikke bare et interessant historisk dokument. Det er faktisk interessant og potensielt lærerikt selv i dag, for eksempel når de snakker om musikk som databehandling, og den norske stordatamaskinen NUSSE i første episode.

Du kan se Datastart på NRKs nettside. Klikk på «alle episoder» for å få opp listen over hele serien, fra start til slutt (det er til og med et separat «introprogram» der de snakker om målene sine).

5 kommentarer om “Datastart (1984)”

 1. Etter å ha sett hele episoden er det noen ting som jeg har oppdaget:

  * Hallodama visste ikke hvordan man bruker mus – hun holder den opp ned, og gjør alle bevegelsene invertert
  * Han andre fyren visste tydeligvis heller ikke hvordan man bruker mus, eller så var han bare for flau til å si i fra…
  * Hjelpemenyen het «aids» før. Steve Jobs syntes sikkert det var en god idé.
  * Stemmegjenkjenning fungerte like bra da som den gjør på dagens mobiltelefoner.
  * De hadde touch-skjerm som fungerte minst like bra som iphone.
  * Innklippsbilder har de ikke hørt om
  * Vignetten var høydaren.

  Svar
 2. Hehe, jeg må innrømme at jeg ikke har sett den episoden – jeg har sett «intro»-episoden og den første episoden. Jeg synes faktisk den første episoden funket ganske bra, riktignok på en ganske klein måte. :)

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.