C64-klassiker i ny versjon

Et av de spillene jeg minnes fra mine yngre dager med Commodore 64, er norskutviklede Oslo Børs. Her kan man handle med både aksjer og gull, der målet er å tjene mest mulig.

Skatt i Oslo Børs 3
Joachim unndrar skatt …

Spillet ble nylig lansert i ny utgave, den tredje i rekken. Det loves at denne versjonen er både raskere og mer oversiktlig, i tillegg til at det er fikset en del bugs. Man kan for øvrig laste ned spillet gratis fra utviklerens hjemmeside, eller man kan velge å kjøpe spillet på en diskett (!) hvis man ønsker det.

Oslo Børs 3 støtter inntil fire spillere, og det blir definitivt mer underholdene når man spiller mot kompiser. Aksjemarkedet er imidlertid svært begrenset, og det er kun seks forskjellige aksjer å velge mellom – pluss gull da. Man starter med en sum penger, og deretter går det i tur og orden rundt «bordet».

Uforutsigbare, tilfeldige hendelser

Resultatoversikt Oslo Børs 3
Resultatoversikten i Oslo Børs 3

Det er for øvrig ikke mulig å velge hvilken aksje man ønsker å handle med direkte, man får forespørsel om en tilfeldig aksje – og om man ønsker å kjøpe eller selge denne. Dersom man ikke ønsker å handle med den gitte aksjen, kan man be om å få handle med en ny, tilfeldig aksje inntil to ganger, men så er det neste mann sin tur. Dette gjør spillet litt mer uforutsigbart, ettersom man kan risikere å sitte fast med aksjer som stuper, uten å få solgt før det er for sent.

Underveis i spillet kan det bli delt ut aksjeutbytter til heldige aksjeeiere. Det kan også oppstå andre tilfeldige hendelser, som kan bidra til at aksjekursene spretter i været. Man kan imidlertid tape stort på andre hendelser, for eksempel ved at det avsløres at et selskap har elendig ledelse eller late arbeidere (!).

Kong Kurs …

Aksjetap i Oslo Børs 3
Et sikkert tegn på at du bør selge deg ut …

Selskap kan til og med gå konkurs, slik at du taper alle de hardt investerte midlene dine. Ofte dukker det opp advarsler i forveien, ved at det for eksempel opplyses om at selskapet har tapt store penger i det siste – eller at aksjekursen er betydelig lavere enn det den var i utgangspunktet. Ved en eventuell konkurs dukker det for øvrig opp et nytt selskap i samme bransje som man kan handle med.

Dersom du ønsker å spille dette på en PC, kan du gjøre dette med en C64-emulator som for eksempel CCS64 eller VICE. Det finnes også en uoffisiell versjon til Android, som kan lastes ned fra Google Play. Fint å ha med på tur. Lykke til!

Oppdatering: Siden det ikke fantes noen videoer av originale Oslo Børs på YouTube, lagde vi en selv. Den kan du se her:

 

 

En kommentar om “C64-klassiker i ny versjon”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.