Norgesveldet – historien om de norske kongene (del 2)

Norgesveldet er en spilldagbok fra Paradox’ storstrategispill Crusader Kings II, skrevet som et fiktivt historieverk fra moderne tid. Ved starten av kampanjen var alt så historisk riktig som Paradox har klart å få det, men da jeg tok over satte jeg raskt mitt eget preg på verdenshistorien. Det hele startet med Haraldr I «Hårfagre», og i kapittel to har vi nå kommet til hans sønn, Dyre I. Du finner del én her.

Dyre I

(898-901)

Mens hans far, Haraldr I, er velkjent for enhver norsk skoleelev, er Dyre I for det meste glemt av folk flest. Han regjerte bare en kort tid, og i den grad han er kjent for noe, så er det for å ha tømt hans fars store skattkammer, i jakten på å nå opp til legenden som gikk foran ham.

Familie
Dyre var gift med Atpælha, en kvinne historikerne vet svært lite om. Han tok ingen konkubiner, og fikk så vidt vi vet ingen barn.

Norgesveldet da Dyre I tok over makten.
Norgesveldet da Dyre I tok over makten.

Hans styre
Vi vet lite om Dyre før han fikk kongemakten, annet enn at han fra barndommen av hadde lett for å bli syk. Han var like fullt godt likt av jarlene, og hans styre ble raskt anerkjent av hans likemenn. Det kan også ha hjulpet at han var tilstede på slagmarken da hans far døde, og dermed kunne ta kontrollen over riket raskt.

Etter Haraldrs død var den norske hæren på flukt. Dyre sendte troppene sine over havet til landområdene sine i det nordlige Skottland og reiste selv tilbake til Norge for å hyre flere krigere. Før han reiste, sverget han en hellig ed om ikke å hvile før hans fars rike hadde seiret over irene. I mellomtiden herjet de irske troppene i landområdene Norge hadde tatt i Irland. Ett år senere var likevel krigslykken snudd, da Dyre returnerte med en mektig arme av vikingkrigere og leiesoldater. Irene ble slått sønder og sammen, og de neste to årene ble gradvis hele den grønne øyen underlagt norsk styre.

Men alt var ikke greit. Dyre ble stadig sykere, og lå snart døden nær. Moderne historikere vet ikke hva han led av, og kildegransking har ikke gitt et klart svar. Vi vet dog at i desember 901 var Dyres regjeringstid over. Sykdommen tok hans liv, og hans bror og nestkommanderende, Halfdan, ble valgt til konge etter ham.

Norgesveldet ved Dyre Is død.
Norgesveldet ved Dyre Is død.

Ettermæle
Dyre regjerte kun en kort tid, og hans ettermæle er todelt. For det første sikret han Irland for den norske kronen; da han døde var det siste slottet i Irland under beleiring. For det andre tømte han det store skattkammeret som faren hans hadde etterlatt Norge, noe som skulle gi hans bror og etterfølger på tronen store problemer.

For moderne nordmenn er Dyre lite kjent, og lever i skyggen til sin far og bror.

Fortsett til del 3

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.