Historien om Atari – fortalt av de som var der

Atari. Spillselskapet som har fått æren for å ha startet det hele. Dette er som kjent en sannhet med modifikasjoner. Pionerene var Ralph Baer og selskapet Magnavox. Men Atari ledet i stor grad spillbransjen inn i dens første gullalder, før det førte bransjen inn i en kollaps som nesten tok teppet vekk under det hele. Mange bøker er blitt skrevet og mange filmer er blitt laget om Atari og spillbransjen.

Howard Scott Warshaw med noen av spillene han utviklet for Atari.
Howard Scott Warshaw med noen av spillene han utviklet for Atari.

Her skal jeg introdusere dere for en mindre kjent dokumentarserie om Atari – en mini-serie i fire deler – filmet på nittitallet. Once Upon Atari er historien om noen av de mest prominente spillskaperne i Ataris gullalder på slutten av 1970-tallet og starten av 1980-tallet.

Showet er ledet av Howard Scott Warshaw, skaperen av legendariske Yar’s Revenge og smått beryktede E.T. the Extra-Terrestrial. Gjennom sekvenser der han og hans kolleger fra Atari forteller om livet som ansatt, får vi innblikk i fester, anekdoter, ansettelsesprosedyrer og skapelsen av de første videospillene. Men for å være ærlig, mest om de første punktene.

Howard Scott Warshaw og Stephen Spielberg i 1982, under et av møtene de hadde om det kommende E.T.-spillet.
Howard Scott Warshaw og Stephen Spielberg i 1982, under et av møtene de hadde om det kommende E.T.-spillet.

Det skal sies at man bør ha en viss oversikt over spillene det snakkes om, for dokumentaren gir ikke ved dørene. Om du kjenner til grunnelementene i Ataris første tid, vil du likevel få mye ut av de fire 30 minutters episodene.

Dokumentaren gir et spennende innblikk i mentaliteten til hippiene som regjerte i gangene, og selv om bildekvaliteten er litt rufsete og presentasjonen er tidvis merkelig (hvorfor tilsynelatende tilfeldige tarotkort kastes ut hver gang et nytt tema tas opp er for meg uforståelig), mener jeg at Once Upon Atari er vel verdt de snaue seks dollarene GOG krever for serien.

Once Upon Atari kan kjøpes hos GOG for 5,99 dollar. Om du synes dokumentaren virker spennende, kan du sjekke ut traileren, som ligger vedlagt under. Det vil gi en grei presentasjon av hva du kan forvente i videokvalitet og presentasjon.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.