Jeg vil ikke ha «demokrati» på PlayStation Plus

PlayStation Plus-kunder skal får nå stemme på hvilke spill som skal bli en del av PlayStation Plus-pakken hver måned. Det er en elendig idé.

Opplegget fungerer slik: Hver måned får PlayStation Plus-kunder laste ned en håndfull spill «gratis», som de får ha til odel og eie – helt til de slutter å betale for PlayStation Plus. Det høres ut som en dårlig og forbrukerfiendtlig deal, men om man antar at spillene generelt er gode, og at folk er flinke til å bruke dem når de får dem, så er det ikke så ille. Da får man bygd opp en grei samling PSN-spill for en billig penge, og utvidet horisontene ved at man får tilgang på potensielt gode spill man ikke hadde kjøpt selv.

Fra nå av vil ett av disse spillene velges av brukerne selv, via stemmegivning. For den første måneden står valget mellom strategispillet Armello, søte Grow Home og samarbeidsspillet Zombie Vikings.

Opp til to tredjedeler blir skuffet

Grow Home er et glimrende lite spill. Jeg ville anbefalt dere å stemme på det, om det ikke hadde ødelagt for meg – jeg har det jo allerede, og vil helst at noen andre vinner.
Grow Home er et glimrende lite spill. Jeg ville anbefalt dere å stemme på det, om det ikke hadde ødelagt for meg – jeg har det jo allerede, og vil helst at noen andre vinner.

På overflaten ser det smart ut. Involvér brukerne, gi oss et snev av demokrati, og sørg for at det spillet flest vil ha faktisk blir valgt. Men her er problemet: Ved å la oss stemme på ett av tre spill, sørger ikke Sony for at flertallet får det de ønsker. De sørger i stedet for at opp til (nesten) to tredjedeler av de som stemmer ikke får det de ønsker.

Sett at vinneren får akkurat 34% av stemmene, mens de to andre får 33% hver. Det er usannsynlig, men det er prinsippet jeg vil frem til. I dette tilfellet vil spillet med 34% av stemmene vinne, og bli valgt. Det betyr at 34% av de som har stemt får det de vil ha, mens 66% ikke gjør det. 34% fornøyde kunder, 66% misfornøyde kunder. Ikke akkurat det man ønsker å oppnå, vel?

Steam har hatt slike avstemninger i årevis, i forbindelse med de store salgene deres. Og det fungerer elendig. Rett og slett elendig. Man kan stort sett alltid forutse hvilket spill som kommer til å vinne, og det er nesten aldri det spillet som ser mest spennende ut. Det er i stedet det spillet som er mest populært fra før, med mindre utvalget inkluderer et overlevelsesspill med zombier. For zombier og sult trumfer jo alt.

Armello, for eksempel.
Armello, for eksempel.

Ytterst sjeldent vinner «underdog»-spillet. Det spennende spillet som virkelig hadde trengt den ekstra oppmerksomheten og promoteringen, det spillet man ikke hadde kjøpt uten det ekstra avslaget, og det spillet folk kanskje heller burde ha testet. Det handler bare om én ting: Popularitet på forhånd.

For de av oss som faktisk kjøper en del spill på egenhånd, er det ekstra irriterende, for det øker sjansen for at hvis Steam-publikumet faktisk tar seg sammen og stemmer på noe bra, er det et spill vi allerede har kjøpt. Satt på spissen, selvsagt. Poenget er at for min del leder disse avstemningene oftest til skuffelse.

La oss velge selv!

Zombie Vikings har jeg egentlig ingen tanker om.
Zombie Vikings har jeg egentlig ingen tanker om. Det har zombier, men ingen overlevelseselementer. Så hvem vet?

Så hva mener jeg? Skulle Sony heller bare ha valgt for oss, i stedet for å involvere oss? Vel, jeg hadde nok likt det bedre. Skal jeg dømme etter hvor lei jeg er av avstemningene på Steam, er konklusjonen at jeg mye heller vil at prosessen skal foregå i det skjulte, og kanskje bli skuffet over utvalget, enn at jeg gang på gang skal oppleve å «tape» avstemningene, og få et spill jeg ikke ønsker eller et spill jeg allerede har fra før. Det er på en måte bedre å ikke vite, enn å vite at man nesten fikk det spillet man ville ha.

Men dette er ikke det eneste alternativet. Sony kunne godt ha involvert oss brukere, og gjort det på en måte som sikret at alle ble fornøyde.

For at dette stemmeopplegget i det hele tatt skal kunne fungere, er Sony avhengige av å ha avtaler i boks med utgiverne av alle tre spillene. De kan ikke risikere at ett spill vinner, og at utgiveren så finner ut at det er en dårlig idé å gi det bort. Så de har avtaler med alle, med forbehold om at kun en av dem blir brukt. Muligens får alle tre en eller annen form for godtgjørelse, uansett hva som skjer (selv om Sony nok kan spinne det som om all promoteringen i forbindelse med anstemningen er belønning nok).

Men altså: Hvis de har avtaler med alle tre, som de må ha, hvorfor kan vi ikke bare få velge selv hva vi vil ha? Hvorfor kan de ikke sende oss en lenke der vi i stedet for å stemme, rett og slett velger hvilket av spillene vi ønsker? Så kan alle få det de vil ha, og ingen blir skuffet.

En kommentar om “Jeg vil ikke ha «demokrati» på PlayStation Plus”

  1. Demokrati og kultur fungerer aldri sammen. Flertallet er ikke interessert i kultur, og derfor blir det alltid det glattpolerte, forutsigbare og kjedelige som får flest stemmer. Har knapt nok kjøpt noe på Steam-salgene de siste gangene. Mulig man finner noe interessant som er på salg hele perioden, men dagssalgene er helt håpløse, og spesielt der man kan stemme på det som ofte er uinteressante spill uansett.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.