Snart kan du utforske en «virtual reality»-utgave av Tsjernobyl

Polske utviklere gjenskaper katastrofebyen ved hjelp av ny teknologi.

I april er det 30 år siden atomkatastrofen ved Tsjernobyl i Ukraina. Det var en katastrofe som fikk konsekvenser også her i Norge, siden vi var svært uheldige med vindretning og vær. Nest etter Sovjetunionen var Norge det landet som fikk mest radioaktivt nedfall, og radioaktive stoffer havnet på middagsbordet via beitende sauer og reinsdyr. Disse stoffene er fortsatt i næringskjeden.

For befolkningen rundt Tsjernobyl ble konsekvensene enda større, og et stort område med over 350 000 mennesker ble evakuert. Byen Pripyat, som en gang huset cirka 50 000 mennesker, står tom den dag i dag. Denne har vi stiftet bekjentskap med i STALKER-spillene, men snart får vi et enda mer autentisk innblikk i byen.

Unikt VR-prosjekt

Polske The Farm 51 jobber nemlig med et «virtual reality»-prosjekt der vi får utforske Pripyat og Tsjernobyl-området i detalj.

Utvikleren gjenskaper virkeligheten ved hjelp av blant annet fotogrammetri, en teknologi som brukes til å lage tredimensjonale objekter basert på fotografisk materiale. Denne teknologien kan du lese mer om i vår artikkel om hvordan en stavkirke fra Norge havnet i et PS4-spill.

Siden prosjektet har blitt klassifisert som et forskningsprosjekt, har utviklerne fått tilgang på områder som ikke er åpne for et vanlig publikum eller ordinære underholdningsprodusenter.

Dette betyr ikke at VR-prosjektet ikke vil ha spillelementer. Du får rollen som en overlevende, som reiser tilbake til området for å finne spor etter din egen families historie.

The Farm 51 planlegger å lansere prosjektet på eller nær 30-årsdagen for ulykken, altså 26. april. De utvikler det for alle «virtual reality»-systemene, inkludert Oculus Rift, Samsung Gear og PlayStation VR. Sjekk Facebook-siden deres for mer, og ta en titt på disse bak scenen-videoene:

Mer generelt om teknologien og de fremtidige planene til The Farm 51:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.