Nintendo Power-bladene har blitt fjernet fra Archive.org

For noen dager siden ble alle Nintendo-nostalgikere i fyr og flamme da de oppdaget en skatt på Archive.org. Nå er den borte.

Archive.org, eller Internet Archive, har over 80 000 forskjellige blader i samlingen sin, inkludert over 5000 spillblader. For noen dager siden oppdaget «internett» at denne samlingen også inneholdt alle de klassiske Nintendo Power-bladene, og både historikere og Nintendo-nostalgikere over hele verden gledet seg stort over funnet.

Men det var ikke bare disse som oppdaget Nintendo Power-bladene på Archive.org. Nintendo og/eller Future Publishing gjorde det også, og nå har det nettbaserte arkivet/biblioteket åpenbart fått streng beskjed om å fjerne alt sammen. Totalt var det over 140 blader i samlingen, utgitt i en periode fra 1988 til 2001.

Det har så vidt jeg kan se ikke kommet noen offisielle uttalelser om hvem som har sendt advokatene på Archive.org, men med tanke på at Archive.org allerede har tusenvis av blader fra Future Publishing, er det lite trolig at henvendelsen har kommet fra den kanten.

Et viktig arkiv

For historikere og andre som liker å lære om spillindustriens mangeårige historie, er Archive.org et utrolig viktig verktøy, og jeg har ikke tall på hvor mange ganger Archive.orgs bladsamling har hjulpet meg i min research for artikler her på Spillhistorie. Spesielt i Data-Tronic-serien, var Archive.org helt uvurderlig i å finne røttene til de mange spillene som manglet kreditering.

Det som i tillegg er viktig å huske på, er at tiden har en tendens til å forvrenge informasjon. Kilder fra samtiden er derfor helt essensielle for å få et så riktig bilde av historiske hendelser og situasjoner, og blader den absolutt viktigste kilden på informasjon om det som går for seg i industrien. Derfor er det utrolig viktig at de gjøres tilgjengelige for ettertiden (i dette tilfellet, oss).

Derfor er jeg mildt sagt skuffet over at Nintendo nå har fått bladene fjernet fra arkivet. Det betyr at det nå blir mye vanskeligere for meg å drive research på Nintendo-spill, og det vil være med på å redusere vår kunnskap om historien til Nintendo-plattformene og spillene for dem.

For meg er det vanskelig å se dette som en berettiget måte å beskytte sine interesser på. I stedet virker det som nok et angrep på vår felles kulturarv, fra kapitalistiske interesser som ikke bryr seg om noe annet enn nåtiden. Jeg er ikke overrasket over at det skjer, men jeg blir like skuffet hver gang.

4 kommentarer om “Nintendo Power-bladene har blitt fjernet fra Archive.org”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.