Spilldagbok: Araberne i Civilization VI – del 2

Nikolai fortsetter som leder for araberne i Civilization VI, og rapporterer hvordan det gikk til slutt.

Civilization VI spilles til døde her i huset for tiden, og i denne artikkelen dokumenterer jeg reisen som Saladin av det arabiske imperiet – fra Arabia var et bondesamfunn 4000 år før Kristus til de ble et vitenskapelig maktsentrum i moderne tid. Planen var å vinne vitenskapelig, men først og fremst var jeg ute etter å ha det moro på veien. Dette er andre og siste del av artikkelserien, og den vil som første del være bildetung, med litt tekst som forklarer hva jeg gjorde underveis. Del 1 finner du her. Og med det sagt, fortsetter vi!

Vi stoppet sist gang med statusrapport for omgang 200, og tre omganger senere bygget jeg en ny by i sør; Hattin:

city9

Omgangen etter får vi tilgang til en vitenskapsmann, James Young. Han viser oss all oljen i verden og gir to tilfeldige eurekaer.

Omgang 207 møter vi Kongo. Landet holder til på et annet kontinent, som vi ennå ikke har avdekket. Omgangen etter møter vi enda en sivilisasjon fra det ukjente kontinentet, Brasil.

Det er olje utenfor landområdene våre, i ørkenen til øst for grensene våre. Vi grunnlegger derfor en by der i omgang 215:

city10

Verden hater oss virkelig, for snart etter fordømmer både aztekerne og kongoleserne oss!

Omgang 218 får vi en ingeniør, Gustave Eiffel. Han gir oss en stor mengde produksjon mot et valgfritt verdensunder.

Omgangen etter får vi en handelsmann blant oss, John Spilsbury. Han gir oss tilgang til en unik luksusvare, leker! Vi får også tilgang til en admiral, Francis Drake. Han gir +50% utbytte når vi plyndrer sjøhandelsruter. Om vi kobler han til et skip, får skipet ekstra lang rekkevidde per omgang og styrke i krig.

Omgang 223 møter vi Kina, og tre omganger senere fordømmer Japan oss. Det virker som de ikke liker at vi omvender byene deres til islam…

Vi grunnlegger også en ny ørkenby, Damietta, for å få kontroll over verdifulle ressurser:

city11

Omgang 228 får vi selveste Charles Darwin blant oss. Han gir oss 500 vitenskapspoeng per nærliggende naturunder, der vi aktiverer ham.

Omgang 231 oppgraderer vi mamelukk-enheten vår til en stridsvogn! Ikke et øyeblikk for tidlig, for vi har få militærenheter, selv om de er sterkere enn naboene. Og omgang 233 erklærer aztekerne krig mot oss!

waraztecs

Mye av hæren vår er gammel og ikke oppgradert ennå, men vi har tanksen og noen kanoner, så alt er ikke svart. Faktisk er alt veldig lyst, for vi har bedre teknologi og veldig god produksjon i byene våre!

Derfor er det ikke en stor overraskelse når tanksen og to kanoner er nok til å ta ut en aztekerby alene, og omgang 239 er Atzcapulco vår!

capture1

Neste omgang fordømmer Brasil oss. Vi har visst for mange storpersoner blant oss.

Omgang 243 faller hovedstaden til aztekerne, Tenochtitlan, til oss!

capture2

Aztekerne vil nå gjerne ha fred, og tilbyr seg å gi fra seg de to byene de har mistet, så fremt jeg betaler dem en fyrstelig sum. Selvsagt godtar jeg ikke dette, de er jo totalt ute av stand til å forsvare seg uansett!

Samme omgang tilbyr Kina fred. Tydeligvis har de blitt dratt med i krigen av aztekerne, noe jeg ikke har fått med meg. Jeg kan ikke nå dem, og de kan ikke nå meg, så jeg godtar det.

Omgang 247 faller Xochicalco:

capture3

To omganger senere fordømmer Kongo oss. Vi begynner visst å bli upopulære, og folk kaller oss krigshissere!

Aztekerne ber om fred igjen, men dette er nå blitt en utryddelseskrig! Vi gir oss ikke før alle byene deres er våre!

Omgang 251 får vi en ingeniør til, Robert Goddard. Han gir oss 20% bonus til produksjon av prosjekter i romkappløpet og en eureka mot raketter. Dette er hvordan jeg planlegger å vinne, så det er kjempegreier å få ham!

Samme omgang erobrer vi Texcoco:

capture4

To omganger senere fordømmer Kina oss som krigshissere.

Omngang 254 erobrer vi Seoul. Dette er en gammel bystat som aztekerne har erobret, så for å få litt goodwill hos dem og verdensopinionen, befrir vi dem som en uavhengig bystat igjen:

capture5

 

Omgang 256, 1725 e.Kr., får vi endelig teknologien for raketter og kan begynne romprogrammet vårt!

Vi erobrer også Tlacopan:

capture6

Omgang 257 erobrer vi den gamle bystaten Karthago, og gir den uavhengighet:

capture7

Neste omgang fordømmer Japan oss. Som om de kan gjøre noe fra eller til… De har musketerer, vi har tanks og infanteri!

Omgang 260 er aztekerne fullstendig erobret, idet Stockholm er erobret og befridd:

Omgang 263 får vi en ny vitenskapsmann på laget, Alan Turing. Han gir oss en eureka for datamaskiner og en tilfeldig moderne teknologi.

Vi rekrutterer også en handelsmann, Mary Katherine Goddard. Hun gir oss større innblikk i andre sivilisasjoner.

Omgang 265 bestemmer jeg meg for at Japan er en farlig fiende av verdensfreden, og går til krig. Hun må….beskyttes mot seg selv:

warjapan

Dette er selvsagt i demokratiets og verdensfredens navn. Vi bytter derfor til et enda mer demokratisk styresett enn republikken, og blir et moderne demokrati:

government2

Osaka faller omgang 267:

capture9

Neste omgang, faller Nagoya:

capture10

Og neste omgang igjen faller hovedstaden Kyoto:

capture11

De sørgelige restene av det japanske imperiet ligger på andre siden av kontinentet, så troppene sendes dit. Brasil kaller meg en krigshisser og fordømmer meg, men hvem bryr seg?

Omgaang 271 faller Sendai:

capture12

Omgang 274 skjer to ting. For det første får vi en ny ingeniør, Alvar Aalto, som gir +1 appell til alle fliser tilhørende byen han aktiveres i. Dette gjør at flere vil kunne bo der!

Dernest faller Okayama, den siste byen til japanerne. Japan havner således på historiens skraphaug!

Dermed er kontinentet vårt kontrollert kun av oss, og vi setter alt fokus på å vinne romkappløpet. Dette er ikke noe problem egentlig, for ingen er nær oss i teknologi… Resten av spillet er derfor for det meste et kappløp med oss selv, og hvor fort vi kan nå stjernene.

Omgang 277 får vi Albert Einstein blant oss, og får dermed et tilfeldig eureka og +4 vitenskapspoeng for alle universitet.

Omgang 281, 1820 e.Kr., fullfører Bagdad vår første romutskytingsbase. Kairo er 10 omganger bak. Den første kunstige satelitt, det første steget mot Mars og seier, settes i gang.

Samtidig møter vår eneste ubåt, som jeg har sendt ut i verden for å utforske, Russland. Selv så sent er det nye sivilisasjoner å treffe!

Omgang 291 fullfører Kairo sin romutskytingsbase.

Tre omganger senere, 1846 e.Kr, er teknologitreet fullført. Nå er det kun framtidsteknologi i evigheten, for alt som kan oppfinnes er i følge spillet oppfunnet…

Vi trenger selvsagt uran, for….selvforsvar. Derfor grunnlegger jeg er ny by nær en uranforekomst; Al-Raqqah:

city12

Dette gjør at vi kan oppgradere tanksene våre til moderne tanks!

Omgang 297, 1852 e.Kr., sender vi ut den første kunstige satelitt! Vi starter deretter arbeidet med å sende en mann til Månen. Dette vil ta 23 omganger med den nåværende produksjonen i byen.

Vi får også en handelsmann i riket, Levi Strauss, som gir oss tilgang til en unik luksusenhet; dongeribukser.

Vi starter også Project Ivy, som med tid og stunder vil gi oss tilgang til hydrogenbomber! For verdensfreden, selvsagt.

Omgang 300 får vi en ny vitenskapsmann, Janaki Ammal. Han gir oss 400 vitenskapspoeng for hver nærliggende jungel der han aktiveres.

Vi får også en admiral, Franz von Hipper. Han gir oss et gratis slagskip med en forfremmelse klar, eller større rekkevidde og styrke for skipene våre om han kobles opp mot dem.

Omgang 309 får vi en veldig viktig ingeniør, Sergei Korolev. Han gir 1.500 produksjon for romprosjekter. Dette betyr at månelandingen skjer allerede denne omgangen!

Vi kan derfor allerede nå begynne å tenke på å sende mennesker til Mars. Bagdad starter på Mars-reaktor-prosjektet, mens Kairo starter på byggingen av boenheter for Marskoloni-skipet neste omgang, så snart hydrogenbomben er utviklet.

Omgang 318 får vi en vitenskapsmann, Erwin Schrödinger. Han gir et eureka for tre teknologier. Vi har alle teknologier som finnes, så dette gjør at vi får mer poeng, siden den repeterende fremtidsteknologien gir poeng hver gang den fullføres!

Vi får også en general, Samori Touré. Han gir oss en gratis infanterienhet med forfremmelse.

Omgang 325, 1904 e.Kr., er Mars-reaktoren ferdig. Den siste delen av vitenskapsseieren, enheten som produserer mat for kolonien, startes.

Samme omgang får vi en forfatter blant oss. Emily Dickinson gir oss to storverk i litteratur som gir mye kultur og turisme.

Omgang 332 får vi en stor kunstner blant oss. Hang Seung-Eop gir oss to store kunstverk som gir mye kultur og turisme.

Neste omgang kommer en handelskvinne, Jane Drew. Hun gir +3 amenities (lykke) og +4 housing (plass til innbyggere) i byen hun bor i.

Neste omgang igjen sendes den andre av de tre Mars-modulene ut i rommet!

Omgang 336 får vi en ny handelsmann, Masaru Ibuka. Han gir +10 turisme til alle industrisoner.

Omgang 339 får vi en musiker blant oss. Liu Tianhua gir oss to storverk innen musikk, noe som gir oss kultur og turisme.

Omgang 345, 1925 e.Kr, vinner vi endelig vitenskapelig!

Omgang før så kjernen av imperiet mitt slik ut:

win1

Og vår endelige seiersrangering:

win2

Og med det er eventyret over!

Hva lærte jeg så av denne kampanjen? Først og fremst at Civ er veldig, veldig gøy – selv når jeg helt klart spiller på en for lav vanskelighetsgrad. Og at slutten på spillet som alltid før i Civilization-spillene kan være ganske kjedelig. Trykk avslutt omgang. Trykk igjen. Men mesteparten av kampanjen var veldig, veldig gøy. Det blir et gjensyn, Civilization VI. Du. Jeg. Og mange, mange timer!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.