PICO-8 er artige saker

Har du prøvd den virtuelle retrokonsollen?

Hvis du følger med på indie-scenen, har du sikkert hørt om PICO-8 (eller i det minste sett navnet bli nevnt her og der). Det er et program laget av svenske Lexaloffle Games, som «later» som om det er en ekte konsoll fra åttitallet. Den kan vise grafikk i en oppløsning på 128×128 «piksler» og med 16 farger, den har fire kanaler med elektronisk lyd, og størrelsen på «spillkassettene» er 32 kilobytes.

Men i motsetning til den gamle NES-en din, er PICO-8 veldig lett å utvikle spill for, ved hjelp av innebygde verktøy for å lage grafikk, lyd, nivåer og så videre, samt støtte for skriptingspråket LUA.

Og der et nytt spill til NES gjerne kostet over 800 kroner, er spillene til PICO-8 gratis og kan lastes ned direkte fra konsollen selv. Du velger et spill som ser spennende ut, trykker på knappen for å laste det ned, og så spiller du det nesten umiddelbart (med mindre du sitter på en ISDN-linje, da må du nok vente i noen sekunder).

Spill og lag spill med PICO-8.
Spill og lag spill med PICO-8.

Masse gratis spill

PICO-8 har blitt utrolig populær, og derfor er det en enorm mengde spill tilgjengelige for systemet. Ikke bare det, men disse er også svært varierte. Alt fra plattformspill og hjernetrimmere til racingspill og til og med tredimensjonale grottekravlere – på tross av at systemets spesifikasjoner er svært begrensede, er det tydeligvis få begrensninger på hva folk klarer å lage.

Jeg har «eid» PICO-8 i evigheter, uten å teste systemet. Jeg kjøpte opprinnelig et annet spill fra samme utvikler i en Humble Bundle (Voxatron, i tilfelle du er interessert), og fikk visst PICO-8 med på kjøpet. Nå har jeg endelig installert den, og det er jeg glad for. Her var det mye rask moro, og jeg har allerede rukket å bli imponert over flere av spillene jeg har prøvd.

PICO-8 er skikkelig enkel å komme i gang med, selv om det kanskje ikke virker slik helt i starten. Når du først starter programmet kommer du inn i en DOS-aktig skjerm, og der er det bare å skrive kommandoen SPLORE for å begynne å laste ned og teste spill fra nettet. Hvis du ikke aner hvor du skal begynne, er menyen «featured» en god start.

For mer informasjon kan du stikke innom det offisielle nettstedet. PICO-8 koster 15 dollar, og er fortsatt i «alfa»-delen av utviklingen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.