Amiga-emulatoren UAE har fått støtte for flere Laserdisc-spill

Visste du at arkadespill som Mad Dog McCree egentlig kjørte på Amiga?

Hvis du driver med Amiga-emulering, er UAE den mest avanserte og nøyaktige emulatoren tilgjengelig. Den danner også fundamentet for andre emulatorpakker, som Amiga Forever og det norskutviklede alternativet FS-UAE. Nå har UAE-utvikleren Tony Wilen lansert en ny versjon, og denne har noe så uventet som støtte for laserdisc-spill.

Laserdisc var et medieformat som dukket opp før CD-plater og DVD-er, og kunne lagre store mengder data i form av (blant annet) video og lyd. Formatet slo aldri helt an, men som lagringsmedium for video hadde det kvalitetsmessige fordeler i forhold til VHS, og fikk dermed en viss popularitet hos de videofile.

Laserdisc og CD ved siden av hverandre.
Laserdisc og CD ved siden av hverandre. Bilde: Kevin586, CC BY-SA 3.0

Også brukt for spill

Det ble også brukt som fundament for flere spill, av typen tidlige interaktive filmer. Dragon’s Lair fra 1983 er et kjent og viktig eksempel – et spill der du ser en tegnefilm, og så må reagere på det som skjer på skjermen. Om du ikke er rask nok til å gjøre riktige valg, blir spillfiguren som regel drept på kreativt vis.

Senere kom American Laser Games på banen, med blant annet lyspistol-baserte spill der selve grafikken var ekte video. De startet med westernspillet Mad Dog McCree i 1990, og i arkadehallene nøt de stor suksess med sin kombinasjon av video og spill. Senere ble flere av spillene deres lansert på CD-ROM, og de har også blitt relansert i nyere år.

Hvor kommer så Amiga og UAE inn i bildet? Jo, det interessante er at maskinvaren bak de tidlige arkadespillene deres i praksis var oppgraderte Amiga 500-maskiner utstyrt med Genlock-system og Laserdisc-spiller. Siden UAE-utvikleren allerede hadde implementert støtte for Genlock, viste det seg at støtte for American Laser Games-spill var en rimelig smal sak å implementere for den nyeste beta-versjonen av emulatoren.

Du kan lese mer om den nye UAE-versjonen, og hvordan du bruker Laserdisc-spill (UAE er ikke den enkleste emulatoren å forholde seg til) på nettstedet Indie Retro News. Du kan også lese diskusjonen som ledet til utviklingen på Amiga-forumet EAB. Under følgende video fra Mad Dog McCree (på PS3), kan du finne en liste over Amiga-baserte Laserdisc-spill hentet fra EAB-tråden:

Mad Dog McCree [3 versions]
Who Shot Johnny Rock? [2 versions]
Mad Dog II: The Lost Gold [2 versions]
Space Pirates
Gallagher’s Gallery
Crime Patrol
Crime Patrol 2: Drug Wars [2 versions]
The Last Bounty Hunter
Fast Draw Showdown
Platoon
Zorton Brothers (Los Justicieros)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.