Underskriftskampanje for Monkey Island-rettighetene

Vel optimistisk, kanskje – men Ron Gilbert vil gjerne lage Monkey Island-spill igjen.

De som følger LucasArts-veteran og Monkey Island-skaper Ron Gilbert, vet at han ønsker seg rettighetene til serien han skapte, og han poster stadig oppfordringer til Disney om å selge eller gi dem til ham.

Disney fikk rettighetene til den gamle pek-og-klikk-serien da de kjøpte LucasFilm-imperiet, og med tanke på at de allerede har Pirates of the Caribbean, som har mange likhetstrekk med Monkey Island, er det tvilsomt at de kommer til å gjøre noe mer med den klassiske piratserien. Ikke minst fordi de også i stor grad har trukket seg ut av spillmarkedet (for n-te gang).

Min utgave av spillet er selvsagt for Amiga.
Min utgave av The Secret of Monkey Island.

Nå har Gilberts oppfordringer resultert i en underskriftskampanje, som nylig ble plukket opp av hans gamle LucasArts-kollega David Fox, der over 300 mennesker nå har signert et åpent brev om å gi rettighetene «tilbake» til Gilbert. Jeg kommer ærlig talt ikke på så veldig mange situasjoner der underskriftskampanjer på nettet har hjulpet noe særlig, men man har jo ikke noe å tape.

Inspirert av Disneyland-attraksjon og sjørøverbok

Da Ron Gilbert kom opp med Monkey Island-ideen, hadde han i hovedsak to inspirasjonskilder. Den ene var Disneys Pirates of the Caribbean-attraksjon i Disneyland, som opprinnelig ble laget i 1967 under Walt Disneys oppsyn. Den andre var Tim Powers’ roman On Stranger Tides. Den kom i 1987, og blandet historiske elementer fra pirattiden med overnaturlige mysterier.

På ett tidspunkt var det snakk om at Monkey Island-serien skulle filmatiseres, og Hollywood-skribent Ted Elliott fikk i oppgave å lage filmskriptet. Men prosjektet ble kansellert, og noen år senere lagde Elliott skriptet til nettopp Pirates of the Caribbean. Passende nok minner den veldig mye om det originale The Secret of Monkey Island.

Senere filmatiserte Disney On Stranger Tides som en del av Pirates of the Caribbean-serien.

Originale Monkey Island.
The Secret of Monkey Island.

Gilbert ville lage trilogi

Ron Gilbert har tidligere fortalt at han alltid så for seg Monkey Island som en trilogi, men han forlot LucasArts før det tredje spillet ble laget. Det betyr at den «egentlige» oppfølgeren til Gilberts Monkey Island II, med sin mildt sagt rare slutt, fortsatt ikke er laget.

Visste du forresten at Monkey Islands hovedperson opprinnelig het Smear West? Det var nok bare et midlertidig navn, brukt i de tidlige designdokumentene. Navnet Guybrush kom fra tegne- og animasjonsprogrammet Deluxe Paint, der man kunne ha animerte bildeelementer som kunne plasseres hvor som helst på bildet.

Disse het «animated brushes», og siden Amiga-plattformen ikke begrenset filnavn til åtte pluss tre bokstaver (som MS-DOS), var dette «.brush»-filer. Filnavnet til spillets ikke-navngitte hovedperson var altså «guy.brush».

Ron Gilbert jobber for tiden med Thimbleweed Park.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.