Guide: Nybegynnertips til Stardew Valley

Trenger du hjelp eller tips for å bli storbonde i Stardew Valley? Her er en hendig guide.

Stardew Valley ble en av de virkelig store suksessene på PC i fjor, og har etter hvert også funnet veien til konsoll. I forbindelse med at spillet får fysisk butikkutgave på konsoll (og snart slippes på Switch), tenkte jeg det kunne vært greit å dele noen av mine erfaringer.

Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare på det.
Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare på det.

Hensikten med denne artikkelen er ikke å erstatte Stardew Valley-wikien eller noe slikt, men å gi noen kjappe tips som hjelper nybegynnere å komme i gang (samt unngå noen potensielle blemmer). Jeg er på ingen måte noen superekspert, men har brukt flere timer med Stardew Valley enn jeg liker å innrømme, og vet en god del ting nå, som jeg gjerne skulle visst tidligere. Her er tipsene mine:

Gårdsdrift i Stardew Valley

Du må vanne plantene dine hver dag, med mindre det regner eller du har satt opp sprinkleranlegg (som du får tilgang på senere). Du kan se om du har vannet et sted ved at jorda er mørkere der. Enkelte planter bruker noen dager på å gå over fra frø til plante, så ikke få panikk. Fortsett å vanne.

Alltid sjekk hvor lang tid det tar for frøene du stapper i jorda å gro ferdig, og hvor mange dager det er igjen av den aktuelle årstiden. Når årstiden du er i er over, så vil alle plantene som kun er ment for denne årstiden dø. Med andre ord: Hvis reddikene dine ikke er modne før våren er over, så er de tapt.

Denne vannkanna er oppgradert to ganger. Plutselig er det ikke så pes å vanne plantene lenger!
Denne vannkanna er oppgradert to ganger. Plutselig er det ikke så pes å vanne plantene lenger!

Oppgradér vannkanna hos smeden så raskt du kan. Når den er på bronsenivå, kan du holde inne vanningsknappen for å vanne en rad på tre planter på én gang. Det betyr altså at det å vanne avlingene dine går tre ganger fortere enn før, hvis du tenker litt over dette når du planter. Men det tar et par dager for smeden å oppgradere kanna, og i mellomtiden kan du altså ikke vanne, så det kan være lurt å gjøre dette mot slutten av en sesong eller når det er meldt regn dagen etter. På vinteren kan du ikke dyrke vanlige planter, så det er også en god tid å oppgradere – men jeg ville prøvd å få gjort det før (rett og slett fordi vanning er rimelig kjedelig). Når den første vinteren er over vil du sikkert også ha nok ressurser til å lage ganske mange forbedrede sprinklere, og dermed automatisere mye av vanningsprosessen.

Det er forskjell på plantene. Noen gir én avling, andre gir flere etter hverandre. Sistnevnte fortsetter å gi deg avlinger så lenge de lever (altså frem til årstiden(e) de kan overleve i er over). Naturlig nok lønner det seg å få disse i jorda ganske tidlig, for jo lenger de står, jo mer uttelling får du per plante.

Fugleskremsler holder fuglene borte. Radiusen deres er åtte blokker. Fugleskremsler er billige, og så godt som helt nødvendige.

Du kan putte gjødsel i jorda før du planter, noe som øker sjansene for å få bra kvalitet på resultatet.

Gi husdyrene mat og litt oppmerksomhet hver dag, så blir produktene bedre.
Gi husdyrene mat og litt oppmerksomhet hver dag, så blir produktene bedre.

Det kan være lurt å smelle opp en kornsilo tidlig i spillet. Kornsiloen bygges av snekkeren Robin, og koster egentlig veldig lite (100 gull, 100 stein, 10 leire og 5 kobberplater). Grunnen til det er lurt, er alt gresset som ellers bare forsvinner når du slår det bort ved hjelp av ljåen – når du har en kornsilo, vil en viss prosentandel av gresset du slår i stedet bli omdannet til høy og lagret i siloen. Dette kan du for så vidt selge, men det er bedre å spare det til du eventuelt velger å satse på husdyr.

Kort om husdyr i Stardew Valley: Disse spiser altså høy, som du enten må kjøpe i butikken eller lage selv via siloen. Men de kan også spise gress, og det er derfor du kan kjøpe «grass starter» i butikken. Lag et innegjerdet område rundt bygningen til husdyrene, og plant litt gress. Vent til det sprer seg, og så kan du åpne husdyr-døra for å slippe dem ut på beite. De går automatisk ut og inn, så lenge husdyr-døra er åpen. Husk å lukke porten i gjerdet etter deg. Jo bedre husdyrene har det, jo bedre produkter lager de. Gi dem derfor litt oppmerksomhet hver dag, og sørg for at de ikke sulter. Flere typer dyr kan forøvrig dele én innhegning.

Salg og foredling

Du selger ting ved å putte dem i kassa utenfor huset, eller ved å ta dem med til relevante butikker. Det enkleste er å putte dem i kassa, da henter borgermesteren dem om natta og du får penger for dem om morgenen.

Foredling kan gi dobbel eller trippel pris.
Foredling kan gi dobbel eller trippel pris.

Foredling er kjempeviktig, og når du låser opp muligheten til å lage «preserves jar» (ved å nå fjerde nivå i «farming»-egenskapen), bør du umiddelbart bygge flere stykker. Det tar tid å foredle ting, men til gjengjeld er dette en prosess som surrer og går i bakgrunnen uten innblanding fra deg. Her er et eksempel på hvor mye foredling betyr: En ordinær melon selges for 250 gull. Ordinært melonsyltetøy selges for 550 gull. Altså over dobbelt så mye. Melonvin, som du lager ved hjelp av «kegs»: 750 gull. En tredobling, uten ekstra arbeid fra din side.

Når du får muligheten, er det altså direkte dumt å selge det meste av grønnsaker og frukt direkte, invester heller i massevis av tønner for foredling, og bruk det der. Så raker du inn penger ganske snart. Naturligvis bør du bruke foredlingskapasiteten din på dyrere ting, det er ikke så mye vits i å lage pastinakker på glass hvis du har muligheten til å lage melonsyltetøy i stedet.

Samme prinsipp gjelder dyreprodukter. Ett ordinært egg selger for 50 gull, majones selger for 190 gull. Nesten en firedobling. Majones lages ved hjelp av «mayonaisse machine», som du kan lage etter å ha gått opp til nivå 2 i «farming». Dette tar dessuten kort tid sammenlignet med sylting, og gjør det til en rimelig god idé å investere i en «coop» og noen høns på et relativt tidlig tidspunkt i spillet.

Ikke selg eller foredle alt du dyrker, la det gjerne være en liten reserve når sesongen er over. Det har tre grunner: For det første, er det greit å ha noe å gi bort i bursdager og lignende, Noen elsker blomkål, for eksempel, og det er billigere å gi bort en blomkål enn en diamant. For det andre er det fint å ha noe på lager for eventuelle oppdrag du måtte få i fremtiden. For det tredje: Den første store oppgraderingen av huset ditt gir deg tilgang på et kjøkken, der du kan lage mat ved hjelp av ulike ingredienser. Da er det greit å ha litt purre i bakhånd.

Frukttrær er rådyre, men når de først har vokst frem, varer de «evig» og fortsetter å produsere hele årstiden gjennom. Merk: Et tre krever nesten en hel årstid på å vokse. Så, hvis du vil ha noe som bærer frukt om våren, må det senest være plantet tidlig på vinteren. Du kan forøvrig få ulike ressurser ved å putte en «tap» på helt ordinære trær (furu, lønn og eik – resultatet er forskjellig).

Når du har oppgradert huset én gang, får du et kjøkken som du kan bruke for matlaging. Oppskrifter får du av andre, eller de kan kjøpes eller sees på Cooking Channel. Det varierer hvor lønnsomt det er å lage ulike matretter for salg. Merk at matrettene ikke har kvalitetsrangering, så en ingrediens uten stjerne fungerer like godt som en ingrediens med gullstjerne. Det er ofte dumt å kaste bort ingredienser med gullstjerne på matlaging.

Få nye venner i Stardew Valley

Følg med på når folk har bursdag.
Følg med på når folkene i Stardew Valley har bursdag.

Du kan gi nesten alle figurene i Stardew Valley gaver for å forbedre forholdet til dem. Da vil de til gjengjeld gi deg saker og ting, og oppskrifter (pluss at du får oppleve ulike historiesekvenser). Men de har alle forskjellig smak. De har ting de elsker, liker, er nøytrale til, misliker og hater. Kun ting de elsker eller liker vil ha ønsket effekt (høyere for ting de elsker), og ting de misliker eller hater vil virke mot sin hensikt. Du kan opparbeide deg et inntrykk av hva folk liker eller ikke ved å snakke med dem, eller bare eksperimentere.

Det er slitsomt å gi masse gaver hele tiden, så du kan gjøre ting mye enklere for deg selv ved å følge med på når folk har bursdag, og gi dem ting de elsker (helst!) eller liker den dagen. Da vil den positive effekten av gaven være åtte ganger høyere enn ellers. Vær oppmerksom på at dette også gjelder negative effekter, så bare gi ting du vet de liker når de har bursdag (det er altså ikke sånn at enhver gave er bedre enn ingen gave). Bursdagene ser du på oppslagstavla utenfor butikken i byen.

Oppslagstavla gir deg også tilgang på oppdrag – vanligvis av typen «jeg trenger en tomat for gryteretten min!». Ved å gi noe til noen via et slikt oppdrag, vil du ikke bare tjene mye mer enn du ville gjort om du solgte samme sak normalt, men du vil også i de fleste tilfeller bedre forholdet mellom dere.

Oppslagstavla er viktig!
Oppslagstavla er viktig!

Ved å huske på bursdager og løse så mange som mulig av de personlige oppdragene, vil du automatisk få et godt forhold til en god del av byens innbyggere. Du slipper dermed å bry deg så veldig med å gi gaver til folk i hytt og pine, og kan konsentrere deg om de forholdene som betyr mest for deg.

Men husk å gjøre en liten innsats for å snakke med folk – ser du noen på skjermen, så stopp bortom dem, svipp innom puben på fredagskvelden, og så videre. Det gir en liten vennskapsbonus å snakke med folk, og hver dag du ikke snakker med noen vil vennskapet kjølne bittelitt (ikke mer enn at det strengt tatt holder å snakke med noen hver tiende dag for å holde det ved like, men det er i alle fall noe å tenke på).

Det er mulig å gifte seg med en innbygger i Stardew Valley. Det er seks kandidater for hvert kjønn (Altså: Penny, Leah, Maru, Abigail, Haley, Emily, Alex, Elliot, Harvey, Sam, Sebastian og Shane). Mulige kandidater er merket med «single» i listen over forhold. Jeg skal ikke gå i detalj om giftemål, men det er en artig sak å jobbe mot, som gir tilgang til flere historiesekvenser, og når du endelig har kapret noen kan du sette dem til å jobbe på gården din. De vil vanne, gi husdyrene mat, fikse gjerder, og så videre. Du må ha oppgradert huset én gang før noen vil vurdere å flytte inn. PS: Husk å fikse broa på stranda.

Gruva

For hvert femte nivå, låser du opp muligheten til å gå dit hurtig gjennom heisen.
For hvert femte nivå, låser du opp muligheten til å gå dit hurtig gjennom heisen.

Har du energi til overs en dag, er det lurt å bruke tid i gruva nord i Stardew Valley. Jo lenger ned du kommer, jo mer skatter og verdifulle mineraler finner du. En god biinntekt, og enda viktigere: Du får det du trenger av ressurser for å bygge avanserte ting. Layouten til hvert nivå i gruva er lik hver gang, men innholdet er annerledes (basert på et sett med regler – du vil aldri finne skjeletter på øverste nivå, for eksempel). For å gå ned til neste nivå, må du finne en trapp. Den kan være åpen fra starten av, eller åpnes mer eller mindre tilfeldig ved at du driver gruvedrift (hakker bort steiner og så videre) eller dreper monstre. Hvis det er mer enn ei trapp åpen samtidig, spiller det ingen rolle hvilken du tar.

For hvert femte nivå du når, er det en heisåpning. Når du har nådd dette nivået én gang, kan du bruke heisen i den øverste etasjen av gruven til å gå til dette nivået igjen. Prøv å legge merke til hvilke nivåer som typisk gir god tilgang på ulike mineraler og så videre, om du trenger dem i fremtiden. Om du trenger kull, bør du gå til et annet nivå enn om du trenger gull, for eksempel. Enkelte nivåer har også vann, med eksotisk fisk.

Dette nivået har bare et svært vann. Men det er nyttig likevel!
Dette nivået har bare et svært vann. Men det er nyttig likevel!

Ha helst med deg litt mat, ikke bare for å få tilbake helse, men også for å få energi. Lite er så irriterende som å gå tom for energi før du får åpnet trappa til neste nivå. Men ikke ta med deg alt mulig skrap ned i gruva, husk at du har begrenset plass i ryggsekken og alt du eventuelt forlater vil forsvinne.

Du bruker en «furnace» for å forvandle råmetall til metall som kan brukes. Fem biter med råmetall og én kullbit skaper én metall-plate. Unntaket er kvarts, der du kun trenger én kvartsbit. Du får oppskriften til å lage en slik når du har samlet sammen nok kobber til å bygge den (20 stykker).

Andre saker og ting

Ser du markene? Det betyr at det er noe gøy her.
Ser du markene? Det betyr at det er noe gøy her.

Gå og legg deg! Altså: Når klokka blir tolv, må du begynne å passe på. Ikke bare vil du få mindre og mindre energi dagen etter jo senere du legger deg etter midnatt, men om klokka blir to, så faller du rett og slett om. Uansett om du er på nivå 50 i gruva eller på trappa til huset ditt. Det som da skjer er … vel, litt forskjellig, men det er alltid dumt og det involverer stort sett at du mister en del av pengene du har med deg.

Apropos: Jo mer penger du har på deg, jo mer risikerer du å miste om du sovner ute eller blir overvunnet i kamp. Så selg varene dine først når du trenger penger, ikke labb rundt med ti tonn med kontanter på deg til enhver tid.

Butikken selger oppgraderte ryggsekker. Det er en veldig god investering, spesielt om du ønsker å utforske gruva.

Du oppgraderer huset ditt og kjøper nye bygninger hos Robin. Hun kan også hjelpe deg å flytte bygninger du allerede har plassert!

Hvis du treffer boblene, øker det sjansen for å få fisk raskt. Husk at du kan styre snøret litt når du kaster.
Hvis du treffer boblene, øker det sjansen for å få fisk raskt. Husk at du kan styre snøret litt når du kaster.

Noen få ord om fiske i Stardew Valley: Ulik fisk biter i ulike årstider, til ulike tider på døgnet, og noen ganger avhengig av været. I tillegg finnes det ulike fisker i elvene, i sjøen og i vannene. Her kreves det rett og slett en god del eksperimentering om du vil fange nye typer fisk. Med oppgradert stang kan du feste agn (for å få fisken til å bite raskere) eller ulike typer lodd (som gir forskjellige fordeler). Se forresten etter bobler i vannet, de betyr at det er godt fiske akkurat der – så lenge boblene varer.

Stardew Valley er et spill for Askeladden-er og folk med samlemani. Veldig lite av det du finner er helt unyttig – et stykke drivved kan for eksempel brukes som en fin gave til rett person. Så det lønner seg å lage kister og lagre ting, selv om du ikke umiddelbart ser at det har en funksjon. Selv søppel («trash») kan senere i spillet forvandles til nyttige ressurser.

Ved å fullføre «bundles» i grendehuset kan du få ulike nyttige belønninger. Noen av disse er lettere å låse opp enn andre. Husk at du får belønning for hver «bundle» du låser opp, og tidlig i spillet kan disse hjelpe godt. Når du har låst opp alle «bundles»-ene i et rom (du får tilgang på nye rom etter hvert), vil det skje en eller annen stor forbedring, slik som at nye områder i spillet låses opp. Alternativt til alt dette, kan du melde deg inn i Joja Mart. Da forsvinner grendehuset, og du vil bruke gull til å låse opp alle fordelene i stedet. Litt kjedeligere.

Merk at det er lurt å planlegge litt, og finne ut hva som kreves av de ulike «bundles»-ene. Spesielt akvarieseksjonen, der det er lurt å vite ting som når på året de ulike fiskene biter. Jeg tror ingen vil se ned på deg om du svipper innom en wiki her – det er litt irriterende å måtte vente et helt år fordi du ikke klarte å få den ene fisken.

Les mer om Stardew Valley i Kristians inntrykk fra i fjor.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.