Slik spilte man Kongespillet fra Ur

To menn møtes til dyst i et spill som antakeligvis er minst 4500 år gammelt.

Jeg postet denne videoen på Twitter-kontoen vår i går, men tenkte at den fortjener en ordentlig liten artikkel rett og slett fordi den er veldig kul. Videoen handler om et spill som kalles The Royal Game of Ur (eller Kongespillet fra Ur).

Det virkelige spillbrettet, med brikkene.
Det virkelige spillbrettet, med brikkene.

Et av tidenes første kjente brettspill

Spillet ble først oppdaget på 20-tallet, da to spillbrett ble funnet i et kongelig gravkammer i den irakiske oldtidsbyen Ur, og senere har man utrolig nok funnet en leirtavle med spillinstruksjoner. Dermed kan man faktisk se for seg hvordan spillet ble spilt for over 2000 år siden, og spille det igjen.

Det er det som skjer i videoen, der Youtuberen Tom Scott møter den britiske kuratoren Irving Finkel til dyst. Det var Finkel som skjønte at leirtavlen med reglene på måtte referere til dette spillet (den ble funnet et helt annet sted – arkeologi skal selvsagt ikke være lett), og er sannsynligvis den personen som vet mest om det. Så Scott får ingen enkel oppgave.

Hvordan det går, kan du se her:

Om du har lyst til å lære mer om spillet, kan du se denne videoen:

En kommentar om “Slik spilte man Kongespillet fra Ur”

  1. Spillet kan kjøpes hos British Musem Store og koster rundt 1300 kroner med frakt og avgifter.

    Ev. kan du kjøpe en sjokoladeplate fra Freia, spise av fire ruter, tilsett noen Non-Stop og vips har du et komplett spill om du er villig til å leke med maten. Du kan selvsagt lage en kopi av spillet med andre materialer, men Freia-varianten sikrer også vinneren en smakfull premie.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.