Se Spacewar! bli demonstrert på en PDP-1

Her er en kul video som viser et av tidenes første videospill, og datamaskinen det kjører på.

Spacewar! var et av de første videospillene som ble laget, og selv om vi har tidligere titler som Tennis for Two (og enda eldre spill som ikke bruker skjerm), er det unikt fordi det er så komplisert. Her får to spillere kjempe mot hverandre, hver med sitt eget romskip, i et knøttlite solsystem med en sentral stjerne. Denne har sin egen tyngdekraft, som påvirker skipenes bevegelser.

Spillet ble utviklet i 1962 av Steve Russell og en gjeng andre studenter ved Massachusetts Institute of Technology. Den kjente undervisningsinstitusjonen hadde fått en prototypemodell av en på det tidspunktet svært avansert datamaskin ved navn PDP-1, helt gratis – rett og slett for å se hva de kunne gjøre med den.

Spacewar! på en PDP-1. Bilde: Joi Ito, CC BY 2.0.
Spacewar! på en PDP-1. Bilde: Joi Ito, CC BY 2.0.

De første hackerne

Studentene ved MIT fikk i stor grad frie tøyler, og de skuffet ikke. Ved hjelp av avansert hacking gjorde de ting selv ikke DEC drømte om at var mulig. En populær ting var «display hacks», altså programmer som gjorde noe visuelt spennende på maskinens skjerm. Dette var samme type skjerm man hadde på radarsystemer, og den hadde en oppløsning på hele 1024 x 1024 piksler.

Spacewar! startet som en slik «screen hack», og som mange andre av programmene skapt av hackerne på MIT var det i stor grad et samarbeidsprosjekt. Russell lagde den første versjonen, som var ganske enkel, mens andre studenter videreutviklet konseptet. Resultatet ble svært populært, og svært viktig for spillenes historie. Atari-gründernes første arkadespill var for eksempel ikke Pong, slik mange tror, men en Spacewar!-klone ved navn Computer Space.

I videoen under kan du se en ekte PDP-1 bli demonstrert. Du får se den spille musikk (en annen ting MIT-studentene fant på), og du får se et par kule «screen hacks». Etter hvert startes også Spacewar! opp, og du kan til og med se hvordan det lastes inn. Spoiler: Spillet er lagret på papir. Maskinen presenteres av Lyle Bickley, som var med å restaurere den.

Spacewar! er naturligvis et spill som bør dekkes med en skikkelig artikkel her på Spillhistorie.no, men om du har lyst til å lære mer om spillet anbelaler jeg boka Hackers: Heroes of the Computer Revolution. Den ble skrevet av Steven Levy og først utgitt i 1984, så i motsetning til bøker og artikler skrevet i dag ble denne skrevet mens det enda var relativt kort tid siden hendelsene den dekker. Boka har også et svært interessant kapittel om den tidlige hjemmespillindustrien, med fokus på Sierra.

Boka kom ut i sin tredje utgave i 2010, og er blant annet tilgjengelig som lydbok på Audible.

Du kan forresten også teste en emulert versjon av Spacewar! på nettet.

En kommentar om “Se Spacewar! bli demonstrert på en PDP-1”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.