Liker du CGA-grafikk?

Da er kanskje noen av de over 100 gratisspillene fra utviklerkonkurransen CGA Jam noe for deg.

PC-spill fra åttitallet brukte ofte grafikkmodusen CGA, som i de vanligste modusene tillot grafikk med en av to fire-fargers paletter. Mange vil si at begge var ganske grusomme og passet ekstremt dårlig for spill, men personlig syntes jeg de jordaktige fargene i «palette 0» (se toppbildet) ofte kan være ganske sjarmerende.

Nytt CGA-spill i 2017!
Nytt CGA-spill i 2017!

Over 100 gratisspill

Hvis har savnet fargene fra gamle PC-spill, kan du nå glede deg over spillutviklerkonkurransen CGA Jam, der reglene enkelt og greit har vært å lage spill som bruker de to normale CGA-palettene. Konkurransen resulterte i temmelig mange spill, som du kan teste gratis via Itch.io. Totalt ble det lansert over 130 spill i forbindelse med konkurransen, inkludert 51 som kan spilles rett i nettleseren.

Enkelte tolket reglene litt vel vidt, og det er jo klart at man med dagens oppløsninger kan få ting til å se ganske mye kulere ut enn man kunne på åttitallet, selv med de begrensede fargene. Men det ser ut til å være mange kule spill her, og til og med et par DOS-spill som bruker ekte CGA-modus (jeg har funnet Perils of Treauser Mountain og Castle of Viana).

CGA-modusen er faktisk langt mer avansert enn det de fleste av oss er eller var klar over, og hadde blant annet en egen komposittmodus som (kombinert med fancy programmering) kan gjøre dette:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.