Husker du Data-Tronics kassettklubb for Commodore 64?

Vi har lagt ut digitaliserte versjoner av flere kassetter med innhold som ikke tidligere har vært tilgjengelig på nettet.

Data-Tronic er nok mest kjent for Spillhistories lesere som folkene bak spillsamlingen 75 Spill, men de hadde også mange andre prosjekter. Et av disse var Kassettklubben for Commodore 64, der de sendte ut kassetter fulle av programmer, spill og demoer hver måned.

Mye interessant her.
Mye interessant her. Bilde: Tom Roger Skauen.

Norsk programvare

Mye av det som fant veien til kassettene fikk de på sin side tilsendt fra norske hobbyutviklere, som kunne belønnes med gavekort på opp til 1000 kroner på Data-Tronics postordrebutikk for spesielt gode bidrag.

Naturligvis resulterte dette i innhold av ymse kvalitet, og etter hvert fant enkelte ut at de kunne utnytte systemet ved å sende inn programvare de ikke selv hadde laget. Faktisk var mange såpass frekke at de sendte inn kommersielle spill, og merkelig nok ble disse ofte puttet på kassettene selv om det var rimelig åpenbart at det var snakk om piratkopier.

Selv sa Data-Tronic at de fraskrev seg ethvert ansvar for om innsendte programmer var lovlige å kopiere eller ikke, noe som selvsagt ikke hadde holdt i retten. Men de havnet tydeligvis aldri i trøbbel for praksisen.

Informasjonen fulgte med.
Informasjonen fulgte med. Bilde: Tom Roger Skauen.

Bevart for ettertiden

Kassettene inneholder som sagt også mange spill og programmer innsendt av norske hobbybrukere, inkludert ting som (i alle fall så vidt jeg kan se) ikke tidligere har blitt bevart på nettet. Heldigvis er det fortsatt ikke for sent å få digitalisert gammel programvare, og vi kan nå presentere en liten håndfull Kassettklubben-kassetter fra tidlig på nittitallet.

Disse er digitalisert av Tom Roger Skauen, og utlånt av Tomas Kristiansen som også har tatt vare på de medfølgende listene over programmer. Disse kassettene er digitalisert i denne omgangen:

  • 1990, nr. 2
  • 1990, nr. 5
  • 1990, nr. 6
  • 1991, nr. 4
  • 1991, nr. 5
  • 1991, nr. 6

I tillegg har jeg lagt ved en kassett nr. 1 fra 1992, som er digitalisert tidligere (jeg husker dessverre ikke av hvem). Alle kassettene, samt det medfølgende materialet, kan du hente ned via «download»-knappen under.

Forresten: Data-Tronic hadde også en versjon av klubben med disketter i stedet for kassetter, og flere av diskettene har blitt bevart her.

Download

Oppdatering: Ved en feiltakelse ble kassett nr. 4 1991 overskrevet av nr. 2 1990 i det originale arkivet. Nå er det fikset, men her er nr. 4 1991 i tilfelle du allerede har lastet ned:

Download

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.