Her er to timer med klassiske MS-DOS-demoer

«Oldskool»-DVD-en fra MindCandy Volume 1 har blitt overført til YouTube.

Demoscenen er en slags undergrunnskultur der man kombinerer programmering og kunst i ofte musikkvideo-aktige produksjoner. Scenen vokste frem på åttitallet, på plattformer som Commodore 64 og Amiga, og på nittitallet ble også PC-plattformen mer og mer involvert. Demoer har hatt tradisjon for å presse de teknologiske grensene ved å få ofte begrenset maskinvare til å gjøre svært imponerende ting, og mange effekter og teknikker som etter hvert har blitt vanlige i spill har debutert i demoer.

Demosamling fra 2002

I 2002 ble DVD-pakken MindCandy Volume 1 lansert. Det var to DVD-er fulle av opptak av ulike PC-demoer, og den ene platen var dedikert til det folkene bak pakken anså som de aller beste MS-DOS-demoene fra nittitallet. Nå kan du se hele denne DVD-en på YouTube.

Det må påpekes at disse opptakene ble gjort fra ekte maskinvare – det fantes ikke noen DOSBox i 2002 – og de fyller ikke hele skjermen, siden monitorer på denne tiden var i 4:3-format. Dessuten er videokvaliteten så som så – dette er tross alt video fra en DVD (480i), og ikke et moderne opptak i full HD. Med andre ord kan du garantert finne langt bedre opptak av de individuelle demoene i samlingen, men dette er likevel en historisk interessant video.

Med unntak av den første demoen, som er Second Reality fra 1993, er alle demoene presentert i kronologisk rekkefølge. Dermed gir de en god følelse av hvordan demoscenen og teknologien utviklet seg i løpet av nittitallet. Den eldste demoen er fra 1990, mens den nyeste er fra 1998. Her er hele videoen:

Innhold:

Om du er interessert i å se hva folkene i demoscenen får til med dagens maskinvare, kan du jo ta en titt på denne. Merk at alt det du ser og hører i denne demoen får plass i en fil som er 64 kilobytes stor (så i teorien kunne den fått plass i minnet til en Commodore 64):

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.